Η επιβεβαίωση της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Ελλάδα στις 8 Νοεμβρίου, πυροδότησε τις εξελίξεις, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης δεν έκρυψε ότι θα συζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως ουσιαστικά είναι μία προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει του τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο, το οποίο θα μπορούσε να προωθήσει τις συγκεκριμένες εξελίξεις με... ορίζοντα τη Χάγη.
Σε νεότερες δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε την Τετάρτη (16/10) πως «Βρισκόμαστε πράγματι σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στα ελληνοτουρκικά» και πρόσθεσε πως «έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
Όπως τόνισε, στο μέτρο που υπάρχει η υποκείμενη διαφορά της μη οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, υπάρχει ένας εν δυνάμει κίνδυνος διαρκώς στα ελληνοτουρκικά.
Ανέφερε επίσης ότι «είμαστε στο στάδιο να δούμε τι πρόκειται να συζητήσουμε. Και το τι πρόκειται να συζητήσουμε είναι για την ελληνική πλευρά πάρα πολύ σαφές. Το έχω δηλώσει επανειλημμένως ενώπιον της Βουλής, ότι είναι η μία και μόνη διαφορά μας που μπορεί να αχθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοδοσίας, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Άρα, εφόσον υπάρξει κατανόηση για το εύρος της συζήτησης και τις αρχές επί των οποίων θα γίνει η συζήτηση αυτή, τότε και μόνον τότε θα προχωρήσουμε στα τεχνικά θέματα».
Η Ντόρα Μπακογιάννη τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της έναρξης του διαλόγου σε αυτό το πλαίσιο.
Ξεσπάθωσε ο Σαμαράς
Οι αντιδράσεις, όμως, ήρθαν μόλις λίγες ώρες αργότερα, με τον Αντώνη Σαμαρά να ξεσπαθώνει σε ομιλία του στην Κύπρο και να μιλά για ελληνοτουρκικά "μαγειρέματα" στο Αιγαίο και το Κυπριακό. Τα πυρά του στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρα και φυσικά υπάρχουν πολλά πρόσωπα εντός της ΝΔ που είναι απόλυτα αντίθετα σε αυτές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Το πρωί της Πέμπτης (17/10) πολλές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με σκληρούς τίτλους για το θέμα, με την Εστία και τη Δημοκρατία να χρησιμοποιούν μάλιστα σκληρή γλώσσα για τον κ. Γεραπετρίτη.
Ένα άλλο σημείο έντασης προκλήθηκε από δηλώσεις που έκανε η ακαδημαϊκός, Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια της Νομικής, με γνώση και εμπειρία στο δίκαιο της θάλασσας. Μιλώντας στην ΕΡΤ για την διαπραγμάτευση που ίσως αρχίσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχολίασε ότι για να ορίσεις ΑΟΖ πρέπει προηγουμένως να ορίσεις την έκταση των χωρικών υδάτων.
Ως ΑΟΖ ορίζεται άλλωστε "μία θαλάσσια έκταση επί της οποίας ένα κράτος έχει δικαιώματα και η οποία εκτείνεται πέραν των χωρικών της υδάτων (εντός των οποίων δεν έχει δικαιώματα, αλλά κυριαρχία). Ο ορισμός των χωρικών υδάτων είναι μεν δικαίωμα της χώρας που ασκείται μονομερώς, είναι δε αδύνατον να μην βρεθεί στο τραπέζι ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε σφοδρά πυρά από βουλευτές σε όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Θάνος Πλεύρης επέμειναν στο ότι «το δικαίωμα στα 12 μίλα είναι αδιαπραγμάτευτο». Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Παύλος Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι βέβαιο πως υπάρχουν πολλοί και στο "πατριωτικό" ΠΑΣΟΚ, που έχουν ενστάσεις.
Η προσπάθεια λοιπόν για μία επίλυση ενός ζητήματος που υποτίθεται πως αποτελεί "εθνική θέση" είναι στρωμένος με αγκάθια. Η... κασέτα των κομμάτων λέει "συζητάμε μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας", αλλά φαίνεται πως τελικά ακόμα και αυτή η θέση αμφισβητείται. Άλλοι αντιδρούν από υπερ-πατριωτισμό κι άλλοι επειδή φοβούνται ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Τουρκία θα μας τη φέρει "μπαμπέσικα". Και έτσι προτιμούν να μη συζητάμε καν.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr