Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ακόμη: «Θα επαναλάβω και εγώ τη χαρά μου για τη συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας σε αυτήν τη συνάντησή μας. Ιορδανία: μια χώρα παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία χρήζει περισσότερης ευρωπαϊκής στήριξης. Και να επαναλάβω και εγώ τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε όλοι μας στη σύναψη μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιορδανίας».
Άμεση εκεχειρία τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα
«Είναι θλιβερό, ενδεχομένως τραγικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ, στην Κύπρο, στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση, η οποία δυστυχώς κλιμακώνεται στη μέση Ανατολή. Μια κλιμάκωση η οποία αυτή τη στιγμή δυστυχώς δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου. Να προσθέσω και εγώ τη δική μου φωνή στην έκκληση για μια άμεση εκεχειρία τόσο στο Λίβανο όσο και στη Γάζα, όπου δυστυχώς η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κινδύνους για μια περιφερειακή σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά όμως, καλούμε και εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση, έτσι ώστε ο Νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μια νέα Γάζα. Θα είναι μια μεγάλη νέα ανθρωπιστική τραγωδία, την οποία η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει».
Ανταγωνιστικότητα, κλιματική κρίση και μετανάστευση στο επίκεντρο
«Συζητήσαμε και αρκετά αναλυτικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση. Και αναγνωρίσαμε επίσης το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται δυστυχώς στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης.
Κατά συνέπεια, ο συντονισμός μας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο επιβεβλημένος.
Η Ελλάδα σταθερά στο πλευρό της Κύπρο
Είχαμε τέλος, την ευκαιρία να κάνουμε και μια ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων και θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την ικανοποίησή μου, αγαπητέ Νίκο (Χριστοδουλίδη), διότι το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις, βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας.
Και να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου την άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να εκφράσω την προσδοκία μου ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Διεθνές δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Γνωρίζεις καλά, αγαπητέ μου Νίκο, ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες σου. Επιτέλους, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτήν την τόσο πολυπόθητη λύση.
«Είναι αναγκαίες οι συναντήσεις σαν τη σημερινή για τον στόχο της όσο γίνεται πιο αυτόνομης Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανταποκρίνεται πρωτίστως στις απαιτήσεις των ευρωπαίων πολιτών» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα
(…) Να διασφαλίσουμε ότι τα θέματα που απασχολούν τη Μεσόγειο θα βρίσκονται στο επίκεντρο των αποφάσεων της ΕΕ (…) Συμφωνούμε όλοι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα (…) Η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ πρέπει σαφώς να ενισχυθεί και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε (…)».
Οι ηγέτες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου MED9, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πάφο με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα του Β’.
Να σας ευχαριστήσω λοιπόν και πάλι αγαπητέ μου Νίκο, για την φιλοξενία και για την πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε και να επαναλάβω την πίστη μου ότι αυτό το σχήμα των μεσογειακών κρατών έχει πολλά ακόμα να δώσει, ειδικά τώρα που αποκτήσαμε και επίτροπο από την Κροατία που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της Μεσογείου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr