Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιοι θα προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε, συνεπώς, οι εταιρείες ερευνών που ασχολούνται με το θέμα αυτό οφείλουν να προσεγγίζουν πολύ μεγάλα δείγματα, να φιλτράρουν, δηλαδή να υποβάλλουν ερωτήσεις για την πρόθεση συμμετοχής και να συνεχίζουν τη συνέντευξη μόνο ανάμεσα σε άτομα που δηλώνουν αυτή την πρόθεση, χωρίς βεβαίως να είναι γνωστό αν η πρόθεση θα μετουσιωθεί σε πράξη. Αν όντως δηλαδή οι άνθρωποι που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν θα πάνε, θα το πράξουν ή αν κάποιοι από αυτούς που λένε ότι δεν θα πάνε τελικά θα πάνε να ψηφίσουν. Αυτό λοιπόν αυξάνει πολύ το βαθμό δυσκολίας, επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος και τεχνικά, διότι για να προσεγγιστούν μεγάλα δείγματα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια.
Ερωτηθείς εάν διακρίνεται ένα δίδυμο (πχ Ανδρουλάκης, Δούκας που δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις), ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι «η ειλικρινής απάντηση είναι όχι».
«Μιλούμε για καινούριες συνθήκες και κυρίως μιλούμε για μία πολύ μεγάλη μετατόπιση πολιτών στο χώρο της, σχηματικά επιτρέψτε μου τον όρο κεντροαριστεράς τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται και στην αδυναμία της να έχει δική της ατζέντα διότι εδώ και αρκετά χρόνια ένα μεγάλο μέρος της ατζέντας αυτού του χώρου το έχουν υλοποιήσει συντηρητικότερες δυνάμεις, με συνέπεια το πράγμα να έχει μπλεχτεί αρκετά. Συνεπώς, δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς όχι μόνο τον όγκο των ανθρώπων που θα προσέλθουν στις κάλπες, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα είναι ικανός ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάνε, υψηλότερος από εκείνον της προηγούμενης κομματικής διαδικασίας που ήταν 271.000. Αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό ερώτημα σε ό,τι αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών. Δεν αναφέρομαι τόσο στην ηλικιακή διαστρωμάτωση.
Δεν νομίζω ότι θα έχουμε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς οι νεότεροι άνθρωποι απέχουν ακόμα και από τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη κυβέρνησης. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς λοιπόν ότι θα πάρουν μέρος σε εσωκομματικές διαδικασίες. Αλλά περισσότερο σημαντικό είναι το χαρακτηριστικό αυτό το ερωτηματικό της κοινωνικής τοποθέτησης. Δηλαδή μιλούμε για ανθρώπους, για παράδειγμα για μεγάλο όγκο πολιτών οι οποίοι επέλεγαν το ΠΑΣΟΚ για χρόνια, τα αμέσως προηγούμενα χρόνια επέλεξαν κάτι άλλο, είτε αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία και σήμερα θα επανακάμψουν και σε ποιο βαθμό για να πάρουν μέρος στις διαδικασίες; Φοβάμαι ότι τις απαντήσεις πιθανότατα θα τις δώσουν τα αποτελέσματα της Κυριακής» συμπλήρωσε ο κ. Παναγόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, όλη αυτή η διαδικασία φαίνεται σε συνδυασμό και με την ευρύτερη συγκυρία του πολιτικού μας σκηνικού, να έχει κάνει καλό στο ΠΑΣΟΚ, καθώς του έχει δώσει τη δυνατότητα να έρθει ψηλά στις κοινωνικές συζητήσεις και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και αυτό «δείχνει να το έχει ωφελήσει, σε συνδυασμό και με το ό,τι άλλο συμβαίνει, για παράδειγμα, σε συνδυασμό με την εμφανή περίοδο κρίσης που διέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ έχει μια ευκαιρία να αναδειχθεί σε πόλο αντιπολίτευσης, κάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. (…) Όλη η διαδικασία μιας εσωκομματικής εκλογής προσδίδει δυναμική και αποτελεί ευκαιρία, στο βαθμό που η επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωσή της δεν προκαλεί αναταράξεις και διασπαστικές κινήσεις στο εσωτερικό ενός κόμματος. Άρα αυτό είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο. Η μέχρι τώρα εικόνα του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα την επόμενη μέρα. Συνεπώς, ο αρχηγός που θα επιλεγεί, που θα εκλεγεί, θα έχει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη διαδικασία για να χτίσει πάνω της το στόχο τον οποίο ο καθένας από τους 6 υποψηφίους έχει θέσει» προσέθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr