Μεταξύ άλλων, εκτίμησε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ότι δεν υπάρχει γενικότερο ζήτημα ασφάλειας στα τρένα, με αφορμή το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους: «Ναι μεν στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχε τηλεκίνηση αλλά όταν θα έμπαινε το τρένο σε επόμενο σημείο και προτού υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε ο έλεγχος από πλευράς τηλεκινήσεως. Και δεύτερον και ο σταθμάρχης και ο αρμόδιος άνθρωπος της Hellenic train ουσιαστικά έγκαιρα ειδοποίησαν ώστε να μην υπάρχει θέμα άρα οι δικλείδες ασφαλείας λειτούργησαν».
Κατά τη γνώμη του κ. Βορίδη, οι συνοριακοί έλεγχοι που επέβαλε η Γερμανία σχολίασε πως η πράξη αυτή αναδικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση του μεταναστευτικού: «Για να μην είναι μονομερείς οι αποφάσεις θα πρέπει να πάμε σε πολυμερή forum όπως είναι τα συμβούλια των υπουργών την ΕΕ και εκεί να δούμε ότι από εκεί που ήμασταν μόνοι μας και μας αντιμετωπίζανε ως κάτι περίεργους που μας ενοχλούν για κάποιο ακατανόητο λόγο οι μεταναστευτικές ροές, και αντί να μας λένε ότι «είναι προβλημα δικό σας και δεν μας κόφτει» τώρα είναι σαφές ότι δεν είναι πρόβλημα δικό μας. Είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει όλες τις χώρες της ΕΕ και ότι προφανώς η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει μια πολύ πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική στον έλεγχο των συνόρων και πρέπει να επενδύσει στον έλεγχο των συνόρων. Η γενικότερη κατεύθυνση του αποτελεσματικότερου ελέγχου των μεταναστευτικών ροών και δη των παράνομων μεταναστευτικών ροών είναι όλες αποφάσεις στη σωστή κατεύθυνση».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δικαιώνεται πλέον με την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική που εφάρμοσε: «Έχω πει πολλές φορές ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Κυρ. Μητσοτάκης και της κυβέρνησής του είναι ότι σε αυτά τα ζητήματα είναι έτη φωτός μπροστά από τους ευρωπαίους γιατί όταν εμείς λέγαμε για το φράχτη και περιοριστική μεταναστευτική πολιτική κάποιοι πηγαίνανε στην Ευρώπη να καταγγείλουν τον φράχτη και να ζητήσουν να μην χρηματοδοτηθεί. Τώρα που χτυπάει την πόρτα με οξύ τρόπο το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Γερμανία βλέπει κανείς την αναδίπλωση των πολιτικών δυνάμεων εκεί και το ότι θα ακούνε πολύ διαφορετικά τη ρητορική που αναπτύσσουμε εμείς τόσο καιρό. Με αυτού του τύπου τη μονομερή προσέγγιση που υιοθετεί η Γερμανία δεν θα λύσει το θέμα της εδώ θέλει να συμφωνήσουμε όλοι σε περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, σε έλεγχο των ροών χερσαίων και θαλάσσιων και σε αυτό να δώσουν και πόρους και στήριξη και προσπάθεια και θεσμικό πλαίσιο».
Για την επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Επιτρόπου δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι το κριτήριο με το οποίο κάνει ο Πρωθυπουργός τις επιλογές του είναι αν είναι δεξιός ή κεντρώος ο Τζιτζικώστας, θεωρώ ότι τα κριτήρια του πρωθυπουργού εξακολουθούν να είναι ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά και να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση προκειμένου να έχουμε τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των θέσεων αυτών για τη πατρίδα μας».
Για την άνοδο των δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε: «Υπάρχει στην Ευρώπη πολιτική δύναμη η οποία να έχει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική από την πολιτική της ΝΔ; Υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη πολιτική δύναμη η οποία να έχει αυστηρότερη πολιτική στα ζητήματα του ποινικού δικαίου και της αντιμετώπισης του εγκλήματος από την πολιτικής της ΝΔ; Νομίζω ότι πρέπει με πολύ σαφή και καθαρό τρόπο να εξηγήσουμε όλο αυτό το οποίο κάνουμε σε διάφορα τέτοια πεδία πολιτικής που αποτελούν ευαισθησίες, και σωστά αποτελούν ευαισθησίες, των λεγόμενων δεξιών ψηφοφόρων. Μεταναστευτική πολιτική, η εφαρμογή του νόμου και της τάξης, τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας, η εξωτερική πολιτική και η αμυντική πολιτική».
Για το πρόσωπο του/της προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βορίδης δήλωσε πως το θέμα δεν είναι του παρόντος: «Η συζήτηση για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας θα ανοίξει τον Φεβρουάριο. Θα πω την άποψή μου εκεί που πρέπει να την πω τον Φεβρουάριο».
Τέλος, εκτίμησε πως υπάρχει γενικότερη ρευστοποίηση του πολιτικού τοπίου: «Δεν έχουμε άποψη, εκείνο το οποίο αποκρούουμε είναι τον ισχυρισμό ότι η έλλειψη Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μας οδηγεί σε αλαζονική συμπεριφορά. Το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει μια ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό μεταφέρει όλη την κοινωνικοπολιτική πίεση στην κυβέρνηση. Το παραμικρό πρόβλημα επειδή δεν υπάρχει κάποιος άλλος να τ’ ακούσει και δεν μπορεί να διοχετευτεί αλλού έρχεται στην κυβέρνηση αυτό όχι δεν μας επιτρέπει να είμαστε αλαζονικοί αλλά μας κάνει τρεις και τέσσερις φορές πιο προσεκτικούς. Άρα όχι απλώς αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αλαζονική ίσα-ίσα έχει ευήκοα ώτα πολύ περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr