Κατά την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το Υπερταμείο βρίσκει την «περπατησιά» του μπροστά σε μια νέα πολύ θετική πραγματικότητα. Η κυβερνητική παρέμβαση στοχεύει να συντελέσει, ώστε το Υπερταμείο να γυρίσει σελίδα. Οι αλλαγές θα γίνουν σε τρία επίπεδα:
-Πρώτον οργανωτικά γιατί με τη συγχώνευση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με το Υπερταμείο (Growthfund), θεσπίζεται νέο, πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης.
-Δεύτερον, η δημιουργία εθνικού επενδυτικού ταμείου είναι πολύ σημαντική κίνηση που διαπραγματευτήκαμε πολλούς μήνες και είμαστε στη φάση που το προετοιμάζουμε. θέλουμε να κάνουμε ένα Ταμείο που να έχει προστιθέμενη αξία και να κάνει τη διαφορά.
- Τρίτον, εκτός από το Υπερταμείο αλλαγή σελίδας έρχεται και σε 8 θυγατρικές του, όπου με ριζικό μετασχηματισμό θα μετεξελιχθούν σε «μικρές ΔΕΗ», επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη λειτουργία τους.
«Η κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον θα ωφελήσει την οικονομία και την καθημερινότητα πολιτών. Βρισκόμαστε στη μεταβατική φάση της συγχώνευσης. Θα το κάνουμε με επαγγελματικό τρόπο. Οι μελέτες έχουν ανατεθεί σε σύγχρονα και οργανωμένα γραφεία. Πάμε να χτίσουμε πάνω στα θετικά που υπάρχουν. Μαζί θα βάλουμε τρίποντο!» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Τη σημαντική συνεισφορά του Growthfund στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόνισε κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Πρόεδρός του, Στέφανος Θεοδωρίδης σημειώνοντας πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Όμιλος παρουσιάζει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ολοκληρωμένα «το συνολικό του αποτύπωμα, τη δουλειά που κάνουμε και ως όμιλος αλλά και η κάθε εταιρεία μας ξεχωριστά, αναδεικνύοντας το δυναμικό αποτέλεσμα που δημιουργεί το άθροισμα των δυνάμεών μας».
«Με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για τη συνεισφορά μας στην οικονομία και την απασχόληση η επίδραση του Ομίλου στην ελληνική οικονομία είναι 0,6% στο ΑΕΠ και 0,5% στην απασχόληση», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης σημειώνοντας πως με την επόμενη φάση που εισέρχεται το Υπερταμείο με το νέο νόμο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το αποτύπωμά του στην οικονομία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Το Growthfund μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου που πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνει καταλύτης επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο CEO του Oμίλου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης.
Σε συζήτηση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πεφάνης, υπογράμμισε: «στο επίκεντρο της στρατηγικής του νέου Fund τοποθετείται η οικονομική και επενδυτική ανάπτυξη της Ελλάδας», συμπληρώνοντας πως το νέο fund ξεκινά με 300 εκατ. ευρώ και σύντομα θα μπορεί να επενδύσει μεγαλύτερα ποσά, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως θα μπορέσει να προσελκύσει και αντίστοιχα κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλους θεσμικούς επενδυτές από το εξωτερικό.
«Θα ξεκινήσουμε με επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και τις βιώσιμες υποδομές, ενώ εξετάζονται και άλλοι τομείς. Το κρίσιμο σε αυτή την πρώτη φάση είναι να γίνουν σωστές επενδύσεις και να πείσουμε και τους ξένους επενδυτές ότι λειτουργούμε σωστά για να επενδύσουν και αυτοί στη χώρα μας», επισήμανε ο κ. Δημητριάδης προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορεί να συμβάλλει στη γεφύρωση των επενδυτικών κενών σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Δημητριάδης έκανε λόγο για έναν μετασχηματισμό που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ο οποίος εξελίσσει τον ρόλο του Υπερταμείου χωρίς όμως να αλλάζει η βασική αποστολή του που είναι η ενίσχυση των θυγατρικών του.
Το πρόγραμμα των συζητήσεων στο περίπτερο του Υπερταμείου στην 88η ΔΕθ άνοιξε με τη θεματική «Η Βόρεια Ελλάδα ως καταλύτης ανάπτυξης» υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου Νίκου Οικονόμου.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επ. πρόεδρος του ΣΒΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Biosolids, Αθανάσιος Σαββάκης, εστίασε στον πρωτογενή τομέα τονίζοντας ότι «είναι ένας κλάδος από όπου μπορεί να αντληθεί προστιθέμενη αξία αρκεί να λάβουμε υπόψη τις νέες τάσεις για την πράσινη ενέργεια, τους ενεργειακούς διαδρόμους που περνούν από τη Β. Ελλάδα και βέβαια τα Πανεπιστήμια που παράγουν νέο εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης». Τέλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα εφαρμογής πολιτικών στην πράξη, όπως οι λύσεις για τις ΑΕΠ παρά το συγκριτικό ενεργειακό πλεονέκτημα της χώρας, το σχέδιο δίκαιης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία όπου υπάρχει αδυναμία εφαρμογής καθώς και την έλλειψη προσωπικού.
Ο πρόεδρος ΔΣ του Υπερταμείου, Στέφανος Θεοδωρίδης μιλώντας στο πάνελ εστίασε ιδιαίτερα σε τρία μεγάλα έργα που «τρέχουν» με τη συμβολή του Υπερταμείου:: την ανάπλαση της ΔΕΘ, τη μετεξέλιξη του πρώην στρατοπέδου Γκόνου σε κέντρο εμπορευματοκιβωτίων και τη δημιουργία εκεί 3.000 νέων θέσεων εργασίας καθώς και την ανακαίνιση του παλιού Κυβερνείου (Παλατάκι) για τη μετεξέλιξή του σε χώρο πολιτισμού, με σκοπό να αναδείξει ένα ιστορικό κομμάτι της πόλης.
Ειδικά για το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ τόνισε ότι τώρα πια ωρίμασε η ιδέα, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο στις αρχές του 2025 να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και στην αρχή του 2026 να ξεκινήσουν οι εργασίες. «Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στη διοίκηση της ΔΕΘ και τη διοίκηση του Υπερταμείου» είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για ένα έργο εμβληματικό που θα προσφέρει στους πολίτες ένα μητροπολιτικό πάρκο 100 στρεμμάτων, αλλά και υποδομές για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και μεγάλων εκθέσεων.
«Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει ένα προορισμό που θα αφορά συνέδρια και μεγάλες εκθέσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως συμβαίνει στη Βαρκελώνη, στις Κάννες, στο Βερολίνο, στο Ντουμπάι περιοχές που ζούνε από αυτό γιατί αυτές οι δραστηριότητες έχουν έναν πολλαπλασιαστή 2,6 άρα για κάθε 1 ευρώ που παράγεται άμεσα από μια τέτοια δραστηριότητα άλλα 2,6 ευρώ παράγονται στην ευρύτερη οικονομία».
Ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι την ίδια στιγμή που οι τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας είναι πρώτες σε ανεργία, τα Πανεπιστήμια και ο πρωτογενής τομέας είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας ώστε να γίνει «κέντρο της ευρύτερης περιοχής».
Αναφερόμενος στο Υπερταμείο υποστήριξε ότι η ύπαρξη ενός οργανισμού που θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία ανεξάρτητα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων, αποτελεί μια μείζονα θεσμική αλλαγή. «Δεν είναι σημαντικά μόνο τα κεφάλαια, είναι σημαντική η σηματοδότηση της συνέχειας που πρέπει να υπάρχει. Άλλο κυβέρνηση, άλλο Δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr