Ο κ. Βορίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, πως οι δημοσκοπήσεις δεν επηρεάζουν την κυβέρνηση, καθώς υπάρχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αναφορικά με την ακρίβεια προέβλεψε σταδιακή πτώση των τιμών, υποστηρίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για εισαγόμενο πληθωρισμό. Τέλος, εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει πλέον τα περιθώρια ανάκαμψής του.
Αναλυτικότερα:
Ερωτηθείς αν θα είναι δύσκολη η πορεία της τριετίας της κυβέρνησης στην περίπτωση που συνεχίσει να έχει 22% στις δημοσκοπήσεις
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από τις δημοσκοπήσεις, πέφτουν επειδή δεν έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είμαστε τρία χρόνια πριν τις εκλογές άρα όταν θα βρεθεί ο κόσμος μπροστά στο να επιλέξει την κυβέρνησή του θεωρώ ότι με έναν ορισμένο τρόπο θα τοποθετηθεί, θα δούμε ποιος θα είναι αυτός.
Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι η ΝΔ δεν αυξάνει τα ποσοστά της
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα κανείς να ενισχύσει κανέναν. Οι αντικειμενικές πολιτικές παράμετροι είναι η σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει αυτή την κυβέρνηση, η ΚΟ της ΝΔ που στηρίζει απαρέγκλιτα, αταλάντευτα, με μεγάλη αφοσίωση και προσήλωση την πολιτική της κυβέρνησης άρα αυτό είναι που δημιουργεί ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Καλές είναι οι δημοσκοπήσεις, πάντα τις παρακολουθούμε και πάντα τις ακούμε αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν παράγουν πολιτικά γεγονότα, είναι ενδιαφέρουσες για να τις μελετήσουμε αλλά δεν παράγουν πολιτικά γεγονότα.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει στην κυβέρνηση, έχει γίνει πολλή δουλειά μένει να γίνει πολύ περισσότερη. Στο μένει να γίνει πολύ περισσότερη υπάρχουν διάφορα πράγματα, υπάρχει για παράδειγμα κάτι το οποίο το βρίσκαμε σε όλες τα μετρήσεις ένα μεγάλο ζήτημα με την ακρίβεια. Όλο το προηγούμενο διάστημα για παράδειγμα υπήρχε κύμα πληθωρισμού και αύξησης των τιμών τώρα μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης. Τώρα είναι τέταρτος μήνας όπου έχουμε μειώσεις των τιμών στα super market.
ΔΗΜ: Γιατί έρχεται απέξω, όχι γιατί κάναμε εμείς κάτι
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν γίνεται σ’ όλα τα ταμπλό να χάνει η κυβέρνηση δηλαδή ανεβαίνουν οι τιμές φταίει η κυβέρνηση, πέφτουν οι τιμές έρχεται απέξω η μείωση. Εδώ να έχουμε μια στοιχειώδη δικαιοσύνη ή η κυβέρνηση φταίει που ανεβαίνουν οι τιμές και άρα να της το δώσουμε αλλά να της δώσουμε και το ότι πέφτουν οι τιμές γιατί έχει πάρει και δέκα μέτρα ή οι τιμές δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση οπότε δεν φταίει και στην περίπτωση που ανεβαίνουνε και στην περίπτωση που κατεβαίνουνε. Αυτό είναι το λεγόμενο «cherry picking» δηλαδή διαλέγω ότι μου αρέσει.
Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος του Πρωθυπουργού από την παρουσία του στη ΔΕΘ
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το πλαίσιο είναι ότι εμείς έχουμε εκλεγεί για να υλοποιήσουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα, ένα μεγάλο κομμάτι και κεντρικός κορμός του προεκλογικού μας προγράμματος ήταν η αύξηση των εισοδημάτων. Βρισκόμαστε πια στην τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος έχει ανέβει 30% πάνω, και δεν είναι μόνο ο κατώτατος είναι μαζί και τα επιδόματα ανεργίας, είναι και οι τριετίες. Δεύτερον, παίρνουμε την ανεργία στο 17,8 και την πάμε στο 9,5. Αυτό είναι 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν είναι πρόσθετο εισόδημα; Επίσης αυξήσεις δημοσίων υπαλλήλων, δοθήκανε αυξήσεις μετά από 14 χρόνια. Αυξήσεις συνταξιούχων. Μικρές αλλά πάντως αυξήσεις. Αυξήσεις μεγάλες στους γιατρούς...
Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις περί αλλαγής του εκλογικού νόμου
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου σχετική συζήτηση. Εμάς μας ενδιαφέρει το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και θεωρώ ότι αυτό συνδέεται και με τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας σε πολιτικό επίπεδο. Το λεω αυτό γιατί μπορεί να ακούγεται παράξενο, γιατί μπορεί να γυρίσει ο άλλος να σου πει γιατί η πολιτική σταθερότητα είναι συνδεδεμένη με μια μονοκομματική κυβέρνηση; Η απάντηση είναι, πάρτε για παράδειγμα ότι είδαμε μια μέτρηση και μου λέτε είσαστε στο 22% και τι θα γίνει; Αν έχω έναν κυβερνητικό εταίρο ο κυβερνητικός εταίρος σκέφτεται αυτόματα τις δικές του πολιτικές συνέπειες. Ο δε μικρότερος κυβερνητικός εταίρος έχει την τάση της φυγής. Και με ρωτάτε τώρα «βγήκε μια δημοσκόπηση τι γίνεται;», σας λεω τριετία και έχω και μια κοινοβουλευτική ομάδα που με στηρίζει. Πολιτική σταθερότητα. Θα μπορούσα με τέτοια κατηγορηματικότητα να σας το πω αν είχα κυβερνητικό εταίρο; Όχι άρα αυτή είναι η αξία της μονοκομματικής κυβέρνησης . Θέλουμε εκλογικό σύστημα το οποίο να διασφαλίζει αυτού του τύπου την πολιτική σταθερότητα. Εγώ στην παρούσα φάση λεω ότι αυτή είναι μια πάρα πολύ πρόωρη συζήτηση γιατί τώρα συζητάμε με ένα αποτέλεσμα ευρωεκλογών σε μια κυβέρνηση η οποία έχει μια καθαρή τριετία μπροστά της για να κριθεί και να αποτιμηθεί στην τριετία.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Όποια στιγμή και να αλλάξεις τον εκλογικό νόμο κάποιος θα σου αποδώσει προθέσεις που συνδέονται με τους συσχετισμούς. Η απάντηση είναι ότι η συζήτηση αυτή δεν υπάρχει σε εμάς, έχει τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός και είπε ότι προφανώς ο εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές θα είναι ο παρών εκλογικός νόμος και από εκεί και πέρα η στόχευση της ΝΔ και της κυβέρνησης είναι να έχει αυτοδυναμία με τον παρόντα εκλογικό νόμο. Αυτή είναι η στόχευσή μας και αυτό διεκδικούμε και αυτή είναι η προσπάθειά μας.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο πρωθυπουργός εκείνο που ενδιαφέρεται είναι να επιλύσει τα προβλήματα των πολιτών, να υλοποιήσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και θα θέσει όταν έρθει η ώρα, στην κρίση των πολιτών το κυβερνητικό του έργο προκειμένου να αξιολογηθεί διεκδικώντας τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εμείς εκείνο που φιλοδοξούμε είναι να εκλέξουμε τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό τρίτη φορά.
Αναφορικά με τη συζήτηση για το πρόσωπο στην προεδρία της Δημοκρατίας
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Είναι πολύ νωρίς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που εκφράζει την ενότητα του έθνους και του κράτους. Πρέπει να είναι κάποιος ο οποίος αίρεται κατά το δυνατόν πάνω από τις αντιδικίες και τις έριδες των πολιτικών κομμάτων άρα τέτοια πρόσωπα δεν σημαίνει ούτε ότι δεν είναι πολιτικοί , προφανώς και μπορεί να είναι πολιτικά πρόσωπα αλλά σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να είναι βαθιά διαιρετικά και διχαστικά πρόσωπα. Η επιλογή του προσώπου θα έχει συνθετικά χαρακτηριστικά δεν θέλω να βγάλετε το συμπέρασμα ότι αυτό υποχρεωτικά μας παραπέμπει στο να είναι πρόσωπα εκτός της παρατάξεώς μας διότι η παράταξή μας έχει τέτοιου είδους συνθετικά πρόσωπα. Υπάρχουν τέτοια πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν ωστόσο η συζήτηση για τα πρόσωπα είναι μια συζήτηση που δεν ανοίγει τώρα.
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο κ. Κασσελάκης και η επιλογή του είναι αυτή που δημιουργεί την κρίση ή είναι προϊόν της κρίσεως; Ο κ. Κασσελάκης είναι προϊόν της κρίσεως της Αριστεράς και μπορεί να λειτουργεί ως καταλύτης, ως επιταχυντής αυτών των συνεπειών. Δηλαδή το γεγονός ότι καταλήγουν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ να κάθονται στην ουρά για να εκλέξουν κάποιον σαν τον Κασσελάκη σημαίνει την κατάρρευση μιας ολόκληρης αντίληψης η οποία συνόδευσε τον ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώτο καιρό της ανόδου του και φυσικά τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιτίμια και οι συνέπειες της συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ είναι που φέρνουν τον Κασσελάκη στην ηγεσία, και εξαιτίας του ότι έρχεται ο Κασσελάκης στη ηγεσία αυτό λειτουργεί καταλυτικά και ουσιαστικά ρευστοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης υπό μίαν έννοια είναι η Νέμεσις για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό είναι βαθιά ιδεολογικό διότι έχει να κάνει με την κατάρρευση όλων των ψεμάτων, των συκοφαντιών, του λαϊκισμού, της διώξεως των πολιτικών αντιπάλων, της απόπειρας χειραγώγησης των ΜΜΕ.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι πια είναι πάρα πολύ δύσκολο ως αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε ανάκαμψη στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το οποίο αλλάζει και αλλάζει βαθιά είναι ότι όλο αυτό το λαϊκιστικό αφήγημα καταρρέει, αυτό είναι που δεν πείθει.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια προτίμηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν έχουμε καμία προτίμηση.
ΔΗΜ: Θα στείλετε κόσμο να ψηφίσει συγκεκριμένο υποψήφιο;
ΒΟΡΙΔΗΣ: Παναγιά μου!!! Ποιος τα λεει αυτά;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr