Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι δεν αφορούν τις επιχειρήσεις και πως αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών ρεύματος στη χονδρική τότε σημαίνει ότι υπάρχει περιφερειακή κρίση, κι αν διαρκέσει πάνω από 3 μήνες θα μπορέσει να υπάρξει η ευρωπαϊκή παρέμβαση. «Πέρσι δώσαμε περίπου 25 εκατ. τον μήνα τους τελευταίους μήνες, 25-40 ανάλογα το μήνα, συνολικά πάνω 150 εκατ. για το 2023. Το 2024 θα πάμε γύρω στα 45 εκατ., που είναι και τα έσοδα που πήραμε», είπε ο υπουργός σχετικά με τα ποσά των επιδοτήσεων»
Πρόσθεσε μάλιστα πως το φθινόπωρο πέφτει η ζήτηση και έτσι αναμένεται αποκλιμάκωση τιμής χονδρικής το Σεπτέμβριο για τις επιχειρήσεις. Ο Υπουργός Ενέργειας διαφοροποίησε την τρέχουσα αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη που συντελέστηκε το 2022-2023 λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έφερε η ρωσική εισβολή.
Κατά το τρέχον διάστημα, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης υπάρχει μία κρίση δυσλειτουργίας τοπικά του ευρωπαϊκού συστήματος και δεν πρόκειται για μία δυσκολία σαν εκείνη που είχαμε στην κρίση του φυσικού αερίου. Τότε πλήρωσε η οικονομία 8 – 9 δισ. ευρώ, σημείωσε.
Ο ίδιος τόνισε «είμαστε οι ακριανοί του συστήματος, δεν έχουμε διασυνδέσεις», ενώ επισήμανε πως «η ανατολική με τη δυτική Ευρώπη δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη». Ως ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα, ο Υπουργός έφερε την Κύπρο η οποία έχει διπλάσιες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα γιατί δεν είναι συνδεδεμένη.
Οι τιμές χονδρικής
Να σημειωθεί ότι παρά την πτώση της τιμής για σήμερα Τρίτη, μετά μετά το άλμα κατά 105% για χθες και τα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην Αγορά της Επόμενης Μέρας η μέγιστη τιμή κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τιμών χθες για σήμερα έφτασε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στα 911 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ουσιαστικά το ράλι τιμών συνεχίστηκε και για σήμερα λόγω των ζητημάτων στο Ουκρναικό μέτωπο με την καταστροφή ενεργειακών υποδομών της χώρας και τη «μεταφορά» της κρίσης στην ευρώπη σε έναν «υβριδικό» πόλεμο.
Πάντως, η μέση χονδρική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για σήμερα Τρίτη διαμορφώθηκε στα 186,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας πτώση κατά 13,54%. Το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 42,12 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 373.98 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης ανήλθε σε μεγάλο ποσοστό στο 14,1%, το φυσικό αέριο επίσης “ταβάνιασε” με 42,8%, τα υδροηλεκτρικά 3,6%, οι εισαγωγές 9,2 και οι ανανεώσιμες 26,1%. Οι εξαγωγές ανήλθαν στις 22,951 MWh και οι εισαγωγές στις 17,238 MWh.