Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
«Προσωπικά είμαι μακριά από κατεστημένες και συντηρητικές αντιλήψεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί σε υποστύλωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει χάσει πλέον κάθε ελπίδα για αυτοδυναμία. Είναι η γνωστή λογική να μην αφήσουμε ακυβέρνητη τη χώρα. Το πραγματικό δίλημμα όμως είναι άλλο: αν στην ανάγκη για κάποιους να παραμείνει ως Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδεχθεί τη διάλυση της δημόσιας υγείας, την καρτελοποίηση και τα ολιγοπώλια στην οικονομία, τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου, τις υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, μια Ελλάδα χωρίς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την αντίληψη ότι οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι για τους λίγους και τους ισχυρούς; Γιατί αυτό θα σημαίνει μια συγκυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη που έχει κάνει τις επιλογές του που δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μας επιλογές, με τις ανάγκες των πολιτών».
Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Κατρίνη είχε ως σημείο αναφοράς τη Θεσσαλία, αλλά και τον πρωτογενή τομέα. Χαρακτήρισε ως άμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση των περιοχών που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες αλλά και την καταβολή αποζημιώσεων που ακόμα εκκρεμούν.Αναφερόμενος στο σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας που η κυβέρνηση ανέθεσε σε Ολλανδική Εταιρεία ο κ. Κατρίνης ανέφερε:«Ο κ. Μητσοτάκης αναθέτοντας το συγκεκριμένο έργο στην Ολλανδική εταιρεία, επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Τα ίδια έκανε και στην Ηλεία που τέσσερα χρόνια μετά, αγνοείται η υλοποίηση του εκεί σχεδίου ανασυγκρότησης.
Αν σταθούμε σε αυτό που παρουσίασε η Ολλανδική εταιρεία θα δούμε για τα πρώτα τρία χρόνια από την ενεργοποίηση του σχεδίου, προβλέπονται μόνο μελέτες και όχι έργα. Και αν στο μεσοδιάστημα έχουμε πάλι ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Θεός να βάλει το χέρι του.Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, της πιο εύφορης ελληνικής γης, πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα και τη διατροφική επάρκεια της χώρας.
Ο κ. Κατρίνης έθεσε ως προτεραιότητες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα:
1ον) Κίνητρα και μέτρα στήριξης για τους αγρότες, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
2ον) Προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις.
3ον) Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών
4ον) Αναπτυξιακά έργα και νέες υποδομές για την ενίσχυση της παραγωγής».