Όπως είπε, «μπορεί κάποιοι να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι. Είμαι Βουλευτής που εκλέγεται στην Περιφέρεια και όχι στην Αθήνα. Δεν σκοπεύω να μπω σε μια λογική life style, αντίθετα μιλάω πολιτικά. Κυρίως όμως μιλάω για πράγματα που ενδεχομένως ενοχλούν. Είμαι εδώ για να ταράξω τα νερά της ομοιομορφίας για να αντιληφθούν οι πολίτες ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Εγώ πιστεύω ότι τα κόμματα δεν υπάρχουν για να υπηρετούν τις επιδιώξεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Τα κόμματα δεν υπάρχουν για να σιωπούν, να ευνουχίζονται πολιτικά και να ακολουθούν τις επιλογές του ξένου παράγοντα.
Στην Ελλάδα πρέπει να μιλήσουμε για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Πρέπει να μιλήσουμε για την περιφερειακή ανάπτυξη, για να ζωντανέψει και πάλι η ελληνική περιφέρεια. Να μιλήσουμε για το δημογραφικό, τη διατροφική επάρκεια της χώρας μέσα από την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα.
Στην Ελλάδα , η έννοια της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι απόλυτη. Είτε πρόκειται για τα Τέμπη είτε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει και πολλές φορές συνθλίβει το Κράτος μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.Για όλα αυτά μιλάω εγώ, και το κάνω με προτάσεις».
Σχετικά με την μη κατάληψη της δεύτερης θέσης στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο κ. Κατρίνης είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ άσκησε πράγματι στοχευμένη και κυρίως τεκμηριωμένη αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή. Σε μια συγκυρία όμως κατάρρευσης της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε εναλλακτικό πόλο και αυτό δυστυχώς προβληματίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ως επιτυχία ένα ποσοστό της τάξης του 12,9% και μάλιστα έχοντας χάσει και ένα μεγάλο αριθμό ψήφων μέσα από την αποχή.
Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα όσο οι πολιτικές.
Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν όταν αποκτήσει πολιτική έκφραση η μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που έστειλε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές. Όλοι αυτοί δεν θα ψηφίσουν αυτόματα το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όποιος και αν είναι. Έχουν απαιτήσεις, αυστηρό κριτήριο. Για να έρθουν κοντά μας πρέπει να δουν τρία πράγματα: σοβαρότητα, αξιοπιστία και μια συγκροτημένη πρόταση διακυβέρνησης.
Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που αποδοκίμασε τον κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές, αναζητά μια μεγάλη, αξιόπιστη δημοκρατική παράταξη που θα είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Κόμματα διαμαρτυρίας, κόμματα καταγραφής, κόμματα που υπάρχουν για να συντηρούν ένα μικρόκοσμο κομματικής γραφειοκρατίας, αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες.
Ελπίδα και προοπτική μπορεί να υπάρχει μόνο με μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι ικανή να κυβερνήσει, θα είναι κόμμα εξουσίας και όχι μικρομεσαίο κόμμα και θα συνιστά πραγματική απειλή για τον κ. Μητσοτάκη. Είμαι ο μόνος που μιλάει για μια μεγάλη παράταξη με αυτά τα χαρακτηριστικά».
Για το μεγάλο ενδιαφέρον στελεχών του ΠΑΣΟΚ να ηγηθούν του κόμματος και για τη φράση «πασαρέλα υποψηφίων», την οποία ζήτησε να καταργηθεί, σημείωσε ότι «εξέφρασα τη διαφωνία μου με αυτή τη φράση και χαίρομαι που όλοι αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να αποσυρθεί γιατί είναι προσβλητική για το ΠΑΣΟΚ, την ιστορία του και μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία.
Ακόμα και αν η φράση αυτή εκφράζει ανησυχία για το κύρος και τη σοβαρότητα αυτής της διαδικασίας, είναι ευθύνη όλων όσων δηλώνουν υποψήφιοι να μην επιτρέψουν να εκτραπεί αυτή η διαδικασία και να αποτελέσει αντικείμενο δυσμενών και αρνητικών σχολίων».
Αναφορικά με το «δημιουργικό σοκ» που, όπως έχει πει ο κ. Κατρίνης, χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή, έχουμε ένα πολιτικό σύστημα με μια Νέα Δημοκρατία αριθμητικά κυρίαρχη αλλά ουσιαστικά απονομιμοποιημένη, με 1.100.000 μόνο ψηφοφόρους και δύο μικρομεσαία κόμματα της αντιπολίτευσης με 13 και 15% που δεν συνιστούν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και κανείς δεν τα βλέπει ως κόμματα εξουσίας.
Είναι η εικόνα ενός πολιτικού αδιεξόδου, που απειλεί να μας καταπιεί όλους.
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι κόμματα του 13 και του 15% μπορούν να απειλήσουν τον κ. Μητσοτάκη; Μπορούν να εμπνεύσουν τους πολίτες ; Λέει σε κάποιους τίποτα το γεγονός ότι το 60% και πλέον του Ελληνικού Λαού, δεν ψήφισε γιατί δεν είχε τι να ψηφίσει;
Ναι, χρειαζόμαστε ένα δημιουργικό σοκ. Είναι ώρα να μιλήσουμε για πολιτικές. Είναι η ώρα να ταράξουμε τα νερά τα ομοιομορφίας που οδηγούν τους πολίτες να μας θεωρούν όλους ίδιους. Εγώ μιλώ ξεκάθαρα για μια μεγάλη παράταξη.
Εκεί έξω υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση, είναι αυτοί που συνέτριψαν το 41% του κ. Μητσοτάκη και τον κατέβασαν στο 28%. Είναι αυτοί που τους έχει κυριεύσει η οργή και η απελπισία. Είναι αυτοί που δεν ψηφίζουν γιατί δεν έχουν τι να ψηφίσουν. Είναι αυτοί που έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους απέναντι στους θεσμούς.
Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα με ποιους είμαστε, για ποιους είμαστε εδώ. Και κυρίως να κάνουμε απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο με ποιους δεν είμαστε.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συναντήσει και πάλι την ψυχή του. Να χαράξει μια νέα διαιρετική και δημιουργική διαχωριστική γραμμή.
Είμαστε με τους πολλούς. Το Κοινωνικό Κράτος ούτε θα το διαλύσουμε ούτε θα το παραδώσουμε στους ιδιώτες. Είμαστε με τους πολλούς. Για αυτό και θα βάλουμε τέρμα στη λεηλασία των εθνικών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ από δέκα οικογένειες, από δέκα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Είμαστε με τους πολλούς. Για αυτό θα βάλουμε τέλος στην πολιτική εξαφάνισης και στραγγαλισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και θα μιλήσουμε για ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος.
Μήπως δεν υπάρχουν καρτέλ και ολιγοπωλιακές έως μονοπωλιακές καταστάσεις στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στην ακτοπλοϊα, στο τραπεζικό σύστημα σε τόσους άλλους τομείς της οικονομίας; Θα τους φοβηθούμε όλους αυτούς; Αν τους φοβόμαστε , δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν θα έρθει κοντά μας η μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση.
Είμαστε με τους πολλούς. Με αυτούς που δεν ανέχονται μια Ελλάδα στη πλευρά της υποτέλειας, μια Ελλάδα που υπηρετεί συμφέροντα και σκοπιμότητες του ξένου παράγοντα ακόμα και εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Θα είναι ένα δημιουργικό και λυτρωτικό σοκ να μιλήσουμε για όλα αυτά».
Για το αν σκοπεύει να συνεχίσει «μέχρι τέλους» στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κατρίνης είπε: «Δεν ξέρω τι θα κάνουν άλλοι υποψήφιοι, μπορώ να σας πω όμως ότι εγώ δεν είμαι υποψήφιος για να φέρω στο ΠΑΣΟΚ μία από τα ίδια ή για να κάνω τακτικισμούς και συναλλαγές. Θα είμαι παρών την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου αλλά και κάθε μέρα».
Σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση στην Κεντροαριστερά και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν πιστεύω στις συγκολλήσεις. Όσοι αντιλαμβάνονται τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης ως άθροισμα πολιτικών κομμάτων, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.Αντίθετα πιστεύω στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η νέα αυτή δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία θα χτιστεί στη βάση, χωρίς αθροίσματα και συνιστώσες. Και στις σημερινές συνθήκες, αυτό δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του κανένα κόμμα.
Πρέπει να απευθυνθούμε στη βάση, στους πολίτες που έχουν προοδευτική κατεύθυνση και στα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που δεν ψηφίζουν εδώ και καιρό γιατί δεν έχουν τι να ψηφίσουν. Να καταθέσουμε μια μιας ολοκληρωμένης πρότασης αρχών και πολιτικών διακυβέρνησης για όλα. Αυτή θα τεθεί σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο μέσα στην κοινωνία με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ.
Και υπάρχουν δυνάμεις που θα την αγκαλιάσουν και πολίτες που θα προσπεράσουν τις ηγεσίες άλλων κομμάτων που θα επιμείνουν στην άρνηση για να διατηρήσουν την κομματική τους εξουσία. Αυτή είναι η δική μου πρόταση.
Η άλλη πρόταση είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε, να μην αλλάξει τίποτα, να έχει απέναντι του ο Μητσοτάκης ένα κόμμα του 13 και του 15 % για να κυβερνά ανενόχλητος και να μπορούν να διατηρούν κάποιοι το αξίωμα του Προέδρου σε ένα μικρό κόμμα και κατά καιρούς να λένε ότι θα νικήσουν τον κ . Μητσοτάκη στα λόγια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr