«Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σώσει τη χώρα», είπε η κα. Μενδώνη,, «πιστέψτε με, ο ελληνικός λαός θα είχε τη σοφία να σας έχει ξανακάνει κυβέρνηση. Επομένως, μη συζητάτε για το τι κάνατε και ποιοι οδήγησαν τη χώρα εκεί που την οδήγησαν».
Στη συνέχεια η Υπουργός έκανε μία γενική παρατήρηση στην ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα: «Με την ερώτησή σας αυτή, η οποία δεν είναι και τόσο επίκαιρη, έρχεστε και επανέρχεστε σε θέματα τα οποία έχετε ρωτήσει και ξαναρωτήσει και μάλιστα με την ίδια ακριβώς διατύπωση και για τα οποία σας έχω απαντήσει και ξανααπαντήσει, γεγονός που δεν καθιστούν επίκαιρη την ερώτησή σας κατά τον Κανονισμό της Βουλής. Προφανώς, θα σας απαντώ ξανά και ξανά και όσες φορές θέλετε, γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι το καθήκον μου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το μόνο νέο στοιχείο που θα μπορούσε να εισάγει η ερώτηση σας, θα ήταν σχετικά με την παραίτηση του τέως πλέον Προέδρου, του Χριστιανικού Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, αλλά αυτό δεν το κάνατε».
Στη συνέχεια, η Υπουργός απάντησε τα εξής:
–Δεν υπάρχει φύλακας που να δούλεψε υπερωριακά και μάλιστα κατ' εξαναγκασμό. Αν δούλεψε υπερωριακά για οποιονδήποτε λόγο, γιατί αυτό δεν προκύπτει από τις ηλεκτρονικές κάρτες παρουσίας των φυλάκων; Όλοι οι φύλακες του μουσείου δουλεύουν στη μονή βάρδια του ωραρίου: 8.30 – 4.
–Ο ηλεκτρολόγος του Μουσείου, διαπίστωσε και ανέφερε βλάβη στο σύστημα των κλιματιστικών μονάδων, η οποία προκλήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση. Κινήθηκαν άμεσα οι αστυνομικές διαδικασίες, αφού στο Μουσείο έσπευσαν και η σήμανση και η μονάδα «Δίας». Η βλάβη αποκαταστάθηκε πλήρως την ίδια μέρα που παρουσιάστηκε. Οι χώροι του Μουσείου διατηρούνται σε σταθερή θερμοκρασία 20 έως 25°C, όπως προβλέπεται και απαιτείται από τους όρους συντήρησης.
–Όλες οι αίθουσες στο Μουσείο είναι ανοιχτές στο κοινό και λειτουργούν καθημερινά από 8.30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, εκτός της Τρίτης, που διενεργείται συντήρηση και καθαριότητα.
–Η διαδικασία και η έκδοση πρόσληψης προσωπικού από τον ΑΣΕΠ για το προσωπικό καθαριότητας, καθώς και για το προσωπικό φυλάκων και νυχτοφυλάκων είναι σε εξέλιξη. Το ζήτημα των προσλήψεων είχε εισαχθεί από τη γενική διευθύντρια στο Διοικητικό Συμβούλιο, Φεβρουάριο του 2024, οπότε συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Ωστόσο, για λόγους που ο ίδιος ο τότε Πρόεδρος γνωρίζει, δεν εξέδωσε και δεν δημοσίευσε στη «Διαύγεια» τις αντίστοιχες αποφάσεις, που όμως είναι προαπαιτούμενο, κατά το νόμο, για να υλοποιηθούν οι προσλήψεις. Μόλις δύο μέρες μετά την παραίτηση του Προέδρου και την αντικατάστασή του ξεκίνησαν όλες οι διαδικασίες.
«Μόλις προχτές, είπε η Υπουργός, εγκρίθηκε ο οργανισμός του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και των άλλων μουσείων και έχει ήδη αποσταλεί για συνυπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς. Ακολούθως, θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης»
Όπως και με τα άλλα τέσσερα μουσεία, ολοκληρώνεται τώρα η μετάβασή τους στο νέο καθεστώς προσλήψεων ως νομικά πρόσωπα, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Στη δευτερολογία της, η Υπουργός Πολιτισμού απέρριψε, εκ νέου, όλες τις αιτιάσεις της βουλευτού, προσθέτοντας ότι ο κλιματισμός λειτουργεί και η θερμοκρασία στο Μουσείο είναι η κανονική. Ολες οι αίθουσες είναι ανοικτές εντός του ωραρίου ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού από τον ΑΣΕΠ και για το προσωπικό καθαριότητας, και για το προσωπικό φυλάκων και νυχτοφυλάκων. Για όλα αυτά, είπε η Λίνα Μενδώνη «Εσείς κινείστε με φήμες και εμείς κινούμαστε με τεκμήρια και αποδείξεις. Εγώ έχω έγγραφα να καταθέσω και να παρουσιάσω. Εσείς έχετε ιστοσελίδες και δημοσιεύματα. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά, κυρία Μάλαμα».
Για τη θέση του μεταβατικού προέδρου του Δ.Σ., η Υπουργός βεβαίωσε ότι «καλύφθηκε αυτομάτως και αμελλητί μετά την παραίτηση του προηγούμενου. «Γιατί παραιτήθηκε ο προηγούμενος Πρόεδρος; Νομίζω ότι σας το είπα, παρά το γεγονός, επισημαίνω, ότι ήταν το μόνο καινούργιο θέμα που μπορούσατε να ρωτήσετε και δεν το ρωτήσατε: Επειδή, για δικούς του λόγους, δημιουργούσε προβλήματα κακοδιοίκησης».
Η Υπουργός Πολιτισμού, αναφερόμενη στα πέντε Μουσεία που έγιναν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είπε, «Τα μουσεία δεν έγινα ΝΠΔΔ στην πενταετία, όπως λέτε! Έγιναν το 2023. Είχαμε πει,από την αρχή, ότι το '24 θα είναι το έτος μετάβασης, μέχρι την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων των κανονισμών λειτουργίας τους, που θα επιτρέψουν να λειτουργήσουν, όπως λειτουργούν όλα τα αντίστοιχα μουσεία στο εξωτερικό. Η δε μετάβαση αυτή δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Προφανώς, η μετάβαση αυτή έχει συμβεί στα ευρωπαϊκά κράτη, τη δεκαετία του 1980 και του 1990, όταν αντίστοιχες υπηρεσιακές δομές μετεξελίχθηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου». Επισήμανε, μάλιστα, ότι το επιτυχημένο πρότυπο για αυτή τη μετάβαση είναι το Μουσείο της Ακρόπολης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr