«Για να λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, ο εποικοδομητικός διάλογος, η διπλωματία και το διεθνές δίκαιο πρέπει να υπερισχύσουν έναντι της λογικής της αντιπαράθεσης. Τέτοιες προσπάθειες θα άνοιγαν τον δρόμο για μια δίκαιη, διαρκή, συνολική και έντιμη διευθέτηση των θεμάτων του Αιγαίου που θα ήταν αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», σημείωσε ο τέως πρόεδρος της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη «να σεβαστούμε ο ένας τα νόμιμα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου» και «να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να κερδίσουμε όλοι αποφεύγοντας μια μαξιμαλιστική προσέγγιση». Ο ίδιος παρατήρησε ότι «ο ήλιος συνεχίζει να λάμπει» σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά την αρνητική γεωπολιτική εικόνα με τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
«Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα περιθωριακών ομάδων που μπορεί να είναι προκλητικές. Η διατήρηση και η ενίσχυση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας θα ωφελήσει τις χώρες μας και την περιοχή συνολικά. Ένα τέτοιο θετικό κλίμα θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού με βάση την πραγματικότητα στο νησί», σχολίασε ο κ. Γκιουλ, προσθέτοντας ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού «θα είναι πολύ πιο ανταποδοτική από ό,τι περιμένουμε», καθώς «θα συμβάλει στην επίλυση πολλών προβληματικών θεμάτων, από τον ενεργειακό εφοδιασμό, την περιφερειακή ασφάλεια έως τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ».
Αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε την άποψη πως «έχει έρθει πλέον η ώρα να κάτσουμε μαζί και πάλι στο ίδιο τραπέζι και να ξεκινήσουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή». Σε ό,τι αφορά τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ο ίδιος ανέφερε:
«Είναι η κατοχή, ο εποικισμός των παλαιστινιακών περιοχών, η ανάπτυξη πολιτικών που είναι ασύμβατες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η παραγνώριση των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που οδηγούν στις σημερινές τραγικές εικόνες». Αφού καταδίκασε τις απώλειες άμαχου πληθυσμού και στις δύο πλευρές, τόινισε πως «η λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης είναι η μόνη επιλογή για την επίτευξη ενός λαμπρού μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr