Και στην συνέχεια πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε πλέον τι απαιτείται για τη διαχείριση του προβλήματος. Συνεργασία και συντονισμός, γενναία οικονομική στήριξη, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, και τέλος της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα με στροφή σε πράσινες ενεργειακές λύσεις και βιώσιμες οικονομικές πρακτικές.
Ζούμε πια σε εποχές υψηλής διακινδύνευσης, γεγονός που επιτάσσει την προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού, καθώς και την εγρήγορση της κοινωνίας των πολιτών», είπε η κ. Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε ότι «το μέγεθος της φυσικής καταστροφής είναι ανάλογο και της ευθύνης που μας αναλογεί. Η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και η οικολογική ευαισθησία και ετοιμότητα δεν αποτελούν απλώς μια ακόμη μόδα της εποχής, αλλά συγκροτούν τον πυρήνα μιας νέας πολιτικής θέσης και στάσης. Η αφύπνιση, η επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών είναι ζήτημα επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης.»
Κάνοντας ιδιάιτερη αναφορά στην μεγάλη πυρκαγιά της θράκης είπε: «η Θράκη βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, μιας από τις μεγάλες απειλές της εποχής μας. Ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στον Έβρο, κυρίως στο δάσος της Δαδιάς, είναι το καταστροφικό και θλιβερό αποτύπωμα μιας ανθρωπογενούς κρίσης με πολύπλευρες συνέπειες στο φυσικό οικοσύστημα και την οικονομία της περιοχής.
Το πλήγμα που δέχθηκαν η υλοτομία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και άλλα επαγγέλματα ήταν εξαιρετικά βαρύ και η στήριξη των ανθρώπων της Θράκης είναι επείγουσα προτεραιότητα τόσο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, όσο και για τη συγκράτηση των νέων στον τόπο καταγωγής τους,» και τόνισε πως «επείγει η ενίσχυση της ανθεκτικότητας, δηλαδή της ικανότητας επανόδου σε μια κανονική λειτουργία όταν παρέλθει η κρίση. Ανθεκτικότητα που εξαρτάται ασφαλώς από οικονομικούς παράγοντες, όπως γενναία οικονομική ενίσχυση, στοχευμένα και αποτελεσματικά.
Εξαρτάται όμως και από κοινωνικούς παράγοντες, ιδίως την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των πλευρών. Ο δημόσιος διάλογος για ενημέρωση και συναπόφαση ως προς τις τοπικές προτεραιότητες είναι βασική προϋπόθεση για την προληπτική μείωση του κινδύνου καταστροφών».
«Η υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων έχει ήδη ξεκινήσει. Σε ορισμένους τομείς προχωρά σχετικά γρήγορα, σε άλλους τομείς πιο αργά. Το πιο δύσκολο έργο όμως για την προστασία ενός δημόσιου αγαθού είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων. Δεν αρκεί οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα, ούτε ο ιδιωτικός τομέας και η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών να έχουν απλώς επίγνωση του προβλήματος.
Απαιτείται υψηλό επίπεδο συντονισμού και κινητοποίησης όλων των φορέων και των πολιτών στους τομείς που υπηρετούν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές που θα ανταποκρίνονται περισσότερο στις τοπικές ανάγκες και τις ευάλωτες περιοχές», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.
Το συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας ,του Ιδρύματος Ευγενίδου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21 με την συμβολή του ΕΜΘ, της Περιφέρειας ΑΜΘ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του ΔΠΘ.
Στόχος του συνεδρίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τις ευρείες επιρροές της κλιματικής αλλαγής ,όχι μόνο για τις περιβαλλοντικές ,αλλά και για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Η κάθε ενότητα του συνεδρίου επικεντρώνεται σε διαφορετικά ζητήματα που θέτει η κλιματική αλλαγή ,όπως ο ρόλος των νέων στη δίκαιη μετάβαση συμβολή των νέων τεχνολογιών στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή ,καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των δασών ,των υδάτινων πόρων και των φυσικών καταστροφών. Το συνέδριο θα εστιάσει επίσης σε δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την πολιτιστική κληρονομιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr