«Θέλω πω ότι χθες το βράδυ χειριστήκαμε την πιο δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει για την Αττική φέτος, μια μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα σε ώρα που δεν μπορούσαν να απογειωθούν εναέρια μέσα, μεταξύ κατοικιών κοντά στη Λαυρίου. Ευχαριστώ παρά πολύ και μέσα από την καρδιά μου Πυροσβεστική, εθελοντές, τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, την Ελληνική Αστυνομία. Σε περισσότερο από μια ώρα είχε κατασβεστεί» ανέφερε αρχικά ο υπουργός.
Σε ερώτηση για τα όσα είπε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής για εμπρησμούς υπογράμμισε ότι «αυτό μένει να αποδειχθεί» και ότι η «ΔΑΕ θα κάνει τη δουλειά της και σε αυτή την περίπτωση». «Είχαμε άλλα δυο περιστατικά στην Αττική το 24ωρο που μας πέρασε και πολλά προχτές», ενώ τόνισε ότι «και στο περιστατικό της Ύδρας φέρονται, αυτό μένει να αποδειχθεί από την προανάκριση και ανάκριση, ο Εισαγγελέας ζήτησε να προσαχθεί το πλήρωμα και να κατασχεθεί στο σκάφος, ότι κάποιοι ιδιώτες με βεγγαλικά κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα».
Στη συνέχεια δήλωσε πως «έχουμε ξεκινήσει πολύ δύσκολα φέτος με πολύ δύσκολες συνθήκες και πολλές ενάρξεις. Πιέζεται η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία. Είμαστε παντού σε δύσκολες καταστάσεις».
Πλέον ο ποινικός κώδικας δεν μιλάει για πλημμελήματα
Επιπλέον, ο κ. Κικίλας μίλησε και για την αυστηροποίηση των προστίμων και της νομοθεσίας στο θέμα του εμπρησμού τονίζοντας ότι αυτό «έχει αντίκτυπο σε μια οργανωμένη προσπάθεια να προστατέψουμε τη χώρα μας.Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον κ. Φλωρίδη, ο ποινικός κώδικας δεν μιλάει πια για πλημμελήματα σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξ' αμελίας εμπρησμούς αυτών που θέλουν να κάνουν ζημιά στη χώρα και τους οποίους θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, να τους βρίσκουμε να γίνονται προσαγωγές και συλλήψεις να κόβονται πρόστιμα. 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη είναι σε αυτούς που θα βάλουν σε μία φωτιά.
Άκουσα ότι μας κατηγορούν ότι κυκλοφορήσαμε ένα βίντεο που δείχνει έναν άνθρωπο να σβήνει φωτιές και εμείς είπαμε ότι είναι εμπρηστής. Δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα βίντεο γιατί απαγορεύεται από την προανάκριση. Δεν έχουμε ένα βίντεο έχουμε πολλά βίντεο και μιλάω για τη φωτιά στη Βάρης Κορωπίου. Δεν έχουμε μόνο από τη χρονική στιγμή έχουμε και περιφερεικά με δυνάμει εμπρησμούς, έχουμε και εμπρηστικό μηχανισμό που έχει σταλεί για αποτυπώματα. Μετά από μια δύσκολη Μεταπολίτευση οι Έλληνες έχουν επίγνωση ποιοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους και ποιοι μέσα στο καλοκαίρι θέλουν να στήσουν μικροπολιτική» είπε.
Στη συνέχεια ο υπουργός μιλώντας για την πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα είπε «ο νόμος λέει ότι οι δήμοι να ελέγχουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους. Αυτό δεν γινόταν» και πρόσθεσε: «φτιάξαμε μια πλατφόρμα παρακινήσαμε τον κόσμο ώστε να μπορέσουμε να ξέρουμε πόσοι συμπολίτες μας πράγματι καθαρίζουν τα οικόπεδα, που το δηλώνουν και οι δήμαρχοι να έχουν έλεγχο της κατάστασης. 236.000 δηλώσεις υπάρχουν πλέον ότι οι συμπολίτες μας έχουν καθαρίσει τα οικόπεδα τους. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου έχουν συμβάλει στο πατριωτικό τους καθήκον και έχουν συμβάλει στον να μην εξαπλωθεί μια πυρκαγιά».
Όσον αφορά για τα κλαδιά που δεν έχουν μαζευτεί είπε: «οι Δήμαρχοι έχουν κάνει πολύ δουλειά και έχουν καθαριστεί και συλλεχθεί τα πιο πολλά κλαδιά» και τόνισε ότι «νούμερο ένα προτεραιότητα είναι να καθαριστούν, το να είναι σε μια γωνία και να ρθει να τα πάρει ο Δήμος είναι ηθικής μας υποχρέωση και πρέπει να το κάνουμε. Το ρίσκο και ο κίνδυνος να χουμε χιλιάδες ακαθάριστα, είναι κίνδυνος θάνατος».
Πετάνε 25 drone πάνω από την Αττική
Καταλήγοντας ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι άλλαξε το δόγμα στην προσβολή στις δασικές πυρκαγιέςμε τα εναέρια σηκώνονται με την εύρεση καπνού κάπου αλλά και ο τρόπος συντονισμού όλων των αρμόδιων αρχών. Στη συνέχεια ανφέρθηκε στη χρήση των drone στην πρόληψη κατά των πυρκαγιών. «Ψάχνουμε να βρούμε έναν τρόπο να μπορέσουμε πιο γρήγορα να βλέπουμε τι μπορεί να ξεκινήσει προκειμένου να παρέμβει και επεκτείναμε το σύστημα αυτό σε όλη την Αττική. Πετάνε 25 drone πάνω από την Αττική, 24ώρες τος 24ωρο και θα πετάνε μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Έχουν ευρυγώνιες κάμερες, έχουν ειδικές λήψεις, κάνουν ζούμε με την τοποθεσία, πετάνε και στα 9 μποφόρ και η μπαταρία ανανεώνεται μέσα σε μια ώρα. Είναι σε επικαλυπτόμενες περιοχές και στον Υμηττό και στην Πάρνηθα και στα Βίλια, και στη Δυτική Αττική. Και αυτό θα επεκταθεί».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr