Ερωτηθείς στον ΑΝΤ1 για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, είπε ότι «η Κυβέρνηση νομοθετεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας όπως διαμορφώνονται σε μακρό χρονικό διάστημα και όχι από μία περίπτωση ή δύο περιπτώσεις. Όταν ανέλαβα πέρσι το καλοκαίρι συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό για την κατεύθυνση που θα πρέπει να υπάρξει σε αλλαγές στο ποινικό δίκαιο. Η ερώτηση ήταν αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο ή αν θα κοιτάξουμε πια και προς την μεριά των αναγκών που έχουν τα θύματα».
Συνέχισε λέγοντας ότι «προφανώς η εντολή ήταν πάμε να δούμε έμπρακτα και με ποιον τρόπο θα φτιαχτεί καινούριο ποινικό σύστημα, που θα αντιμετωπίζει το αίσθημα ατιμωρησίας με ουσιαστικό τρόπο και έτσι κάναμε. Τι επίθεση φάγαμε από την αντιπολίτευση, όταν φέραμε το νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα; Εγώ ήμουν ακροδεξιός και η κυβέρνηση ήταν ακροδεξιά».
Αναφερόμενος στον γιατρό, χάρη στην συμβολή του οποίου αποκαλύφθηκε και δόθηκε μεγάλη έκταση στην υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του κ. Λύτρα, ο κ. Φλωρίδης είπε «να πούμε για την μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση. Αν δεν υπήρχε η προστατευτική διάταξη για τον γιατρό, θα είχε φάει μήνυση ο γιατρός και τις χειροπέδες τώρα θα τις φορούσαν στον γιατρό».
«Το θέμα δεν είναι ότι τώρα τα αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, αυτά υπήρχαν και υπάρχουν δεν γίναμε ξαφνικά όλοι βίαιοι. Έπρεπε να μπορούν τα περιστατικά αυτά να φανερώνονται, να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη, να παρέχεται δυνατότητα στήριξης στο θύμα όσο είναι δυνατόν», είπε ο κ. Φλωρίδης, σημειώνοντας, αναφερόμενος έμμεσα στην υπόθεση Λύτρα, ότι «δεν έγινε ένα περιστατικό και σπεύδουμε τώρα. Είναι επί μήνες η προετοιμασία, διάστημα στο οποίο έχουν γίνει άλλα σοβαρά περιστατικά. Δεν θέλουμε να το αφήσουμε το θέμα, θα είμαστε συνέχεια από πάνω για το πως μπορούμε να το βελτιώσουμε».
Πρόγευση για το νέο πλαίσιο
Δίνοντας πρόγευση από το νέο πλαίσιο μέτρων, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι «ελέγχου» κατηγορούμενων για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «θα προβλέπεται επιβολή ηλεκτρονικής παρακολούθησης αυτού που είναι υπό επιτήρηση. Υπάρχουν ήδη τρόποι σύγχρονοι και αξιόπιστοι, όπως το “βραχιολάκι”, ενώ υπάρχουν και πιο εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης, πχ. με χρήση κινητών τηλεφώνων και δορυφόρων».
Αφήνοντας έμμεσες πλην σαφείς αιχμές για την απόφαση ανακρίτριας και Εισαγγελέα να μην προφυλακίσουν τον κ. Λύτρα, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «αν μιλούν πέντε δικηγόροι στα κανάλια, δεν σημαίνει ότι είναι η πλειονότητα του νομικού κόσμου, οι δικηγόροι είναι χιλιάδες, αλλά εγώ δεν θα πω την γνώμη μου, θα σας αναφέρω τι λέει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα, στο άρθρο 6, προβλέπει προσωρινή κράτηση ακόμη και για πλημμελήματα, από 6 έως 9 μήνες. Οι νόμοι ορίζουν σε ποιες περιπτώσεις μπορεί για πλημμελήματα να υπάρξει προσωρινή κράτηση. Για τα κακουργήματα, ισχύει για όλα η προφυλακιση. Η διωξη εδώ ασκήθηκε για κακούργημα...».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, με τις οποίες χαρακτήρισε «αντρίκια συμπεριφορά» του κ. Λύτρα το γεγονός ότι ομολόγησε τον ξυλοδαρμό, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε «άκουσα έναν πολύ πρωτότυπο ορισμό του τί είναι άνδρας και τί είναι αντρικό: ότι μπορεί να σακατεύσεις μια γυναίκα, αρκεί μετά να το ομολογήσεις! Ο αληθινός άνδρας είναι αυτός που σέβεται τις γυναίκες και όλους τους συνανθρώπους του και δεν ασκεί βία σε κανέναν και για τίποτα, εγώ αυτό πίστευα και πιστεύω και νομίζω όλοι μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr