Αναφερόμενος, ειδικότερα στα «κρίσιμα ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν ως Ευρωπαϊκή Ένωση» την επόμενη πενταετία (ευρωπαϊκή άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και συνολικά της εθνικής οικονομίας κάθε κράτους - μέλους, επενδύσεις, αγροτική πολιτική, καταπολέμηση της ακρίβειας και στήριξη των εισοδημάτων, μεταναστευτική πολιτική κ.α.) επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός όχι μόνο τοποθετείται επ' αυτών των ζητημάτων αλλά αναδεικνύει και τις ελληνικές προτάσεις και διεκδικήσεις. Απαιτούμε να γίνουν προτεραιότητες για την επόμενη Ευρωβουλή και την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Στον αντίποδα, υποστηρίζει, «δεν ακούμε τίποτα για όλα αυτά από τα ελληνικά κόμματα (σ.σ. της αντιπολίτευσης), τα οποία θυμίζω ότι έχουν χρησιμοποιήσει την Ευρωβουλή κυρίως για να επιτίθενται στην Ελλάδα, για να επιτίθενται στην ελληνική κυβέρνηση, για να δυσφημούν τη χώρα μας στη βάση κάποιων ατεκμηρίωτων και πολιτικά υποκινούμενων σκοπιμοτήτων, που είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αμφισβητούμενες ως προς την πραγματική τους υπόσταση».
Επομένως, συμπεραίνει, «το δίλημμα που τίθεται την Κυριακή είναι ξεκάθαρο. Ποια είναι η πολιτική δύναμη που ιεραρχεί ως σημαντικές αυτές τις προκλήσεις. Που έχει σαφή θέση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων για μια πιο ισχυρή Ελλάδα σε μια πιο ισχυρή Ευρώπη και ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που είτε ομφαλοσκοπούν είτε δεν έχουν καν άποψη για αυτά τα μείζονα ευρωπαϊκά διακυβεύματα».
Με το μότο, συγχρόνως, «πρέπει να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα», ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει, σε άλλο σημείο: «Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε την υπεύθυνη πατριωτική και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή ψήφο».
Ειδικώς δε, για όλους εκείνους που σκέπτονται να απόσχουν, εκφράζει την πεποίθησή του ότι «πρέπει να κινητοποιηθούν οι πολίτες. Έχει νόημα η συμμετοχή στις κάλπες, γιατί οι ευρωπαϊκές πολιτικές επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας, τις ζωές μας. Όμως για να είναι στη σωστή κατεύθυνση πρέπει και η χώρα να έχει συμβάλει κατά τη διαμόρφωσή τους με τις δικές της θέσεις. Επομένως, μια ισχυρή κυβέρνηση, ένας ισχυρός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει θέση και συνδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές πολιτικές, τελικά οδηγεί σε καλύτερες και υπέρ των ελληνικών συμφερόντων πρακτικές».
Γιατί, συνεχίζει, «πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα το 2019 ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Ήταν μια χώρα σχεδόν παρίας, που δεν την υπολόγιζε κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας θεωρούσαν κάτι σαν μια χώρα παράδοξη, περίεργη. Αυτό έχει αλλάξει εντελώς. Έχουμε πλέον έναν πρωθυπουργό που εισηγείται πολιτικές και προτάσεις οι οποίες γίνονται ευρωπαϊκές πολιτικές».
«Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για όλον τον καιρό» είναι το σχόλιο του υπουργού Επικρατείας για το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη. Και επαναλαμβάνει ότι όφειλε «να καταθέσει τα περιουσιακά του στοιχεία από τη στιγμή που ανέλαβε αυτό το πολιτικό αξίωμα, από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2023».
Η συνέντευξη του Άκη Σκέρτσου κλείνει με το όραμα της κυβέρνησης, όπως αναφέρει, και το οποίο είναι «μια συμπεριληπτική κοινωνία που προοδεύει και προχωρά συλλογικά με όλους μαζί, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr