Όπως εξηγεί ο κ. Τσακλόγλου, «κατά την πρώτη φάση της επενδυτικής λειτουργίας του Ταμείου, οι σωρευμένες εισφορές των ασφαλισμένων επενδύονται σε χρηματοοικονομικά προϊόντα πολύ χαμηλού κινδύνου, τα οποία διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στη δεύτερη φάση, τα χρήματα όλων των ασφαλισμένων θα τοποθετούνται στο προκαθορισμένο (default) συνταξιοδοτικό προϊόν του ΤΕΚΑ. Το default είναι το βασικό επενδυτικό προϊόν που προσφέρεται στους ασφαλισμένους του Ταμείου. Συνδυάζει το κατάλληλο μείγμα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας, για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου ενός τυπικού ασφαλισμένου, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να ασχοληθεί ποτέ περισσότερο με τη διαχείριση των εισφορών του.
Πρακτικά, με την έναρξη της δεύτερης φάσης, οι αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων θα τοποθετούνται σε ένα διευρυμένο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο αξιογράφων, κατάλληλα δομημένο για τον μακρύ επενδυτικό ορίζοντα των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ με ευρεία διασπορά. Θα λειτουργεί σε ένα πλαίσιο επαγγελματικής διαχείρισης υψηλής εξειδίκευσης και αυστηρής εποπτείας με εξαιρετικά χαμηλά κόστη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις.
Το ΤΕΚΑ εισάγει ένα νέο για την κοινωνική ασφάλιση χαρακτηριστικό, την οικονομική λειτουργία στη βάση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Αυτό το δομικό χαρακτηριστικό ενσωματώνει δευτερογενείς καινοτομίες στη λειτουργία του Ταμείου, που επιβάλλουν τροποποιήσεις και προσαρμογές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του πρώτου πυλώνα, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ περιοριστικό, υποχρεώνοντας αυτούς τους φορείς να τηρούν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους σε λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΕΚΑ δεν μπορεί να διαμορφώσει τις επενδύσεις των ασφαλισμένων με έναν κατάλληλα δομημένο τρόπο που να αντιστοιχεί στον μεγάλο επενδυτικό χρονικό ορίζοντα (της τάξης της 40ετίας) των ασφαλισμένων του Ταμείου.
Με τη νομοθετική ρύθμιση, θα αίρεται αυτός ο περιορισμός και, πλέον, το ΤΕΚΑ θα μπορεί να διαμορφώσει την επενδυτική στρατηγική του, σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές που υιοθετούνται παγκοσμίως από τα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα των αναπτυγμένων χωρών».
Πώς εξελίσσεται η πορεία του ΤΕΚΑ
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΚΑ ανέρχονται σε 370.000, με μέσο όρο ηλικίας τα 25,6 έτη.
Το σύνολο των εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων είναι 136.000, ενώ οι εργοδότες οικοδομικών έργων αγγίζουν τις 12.000.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια είναι περίπου 140 εκατ. ευρώ, αλλά αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.
Η τρίτη φάση ανάπτυξης της επενδυτικής λειτουργίας
Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσακλόγλου τονίζει ότι το ΤΕΚΑ είναι ένα νεοσύστατο Ταμείο, που για αρκετά χρόνια θα αναπτύσσεται και θα εξελίσσεται έως ότου φτάσει στη φάση της ωρίμανσης.
Για παράδειγμα, λόγω των πολύ νέων ηλικιακά ασφαλισμένων, που απαρτίζουν την πλειονότητα των ασφαλισμένων στο Ταμείο, η διαδικασία απονομής σύνταξης γήρατος σε μαζική κλίμακα θα ωριμάσει, μετά από δεκαετίες.
Φυσικά, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Εργασίας, το νέο Ταμείο, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη του υπουργείου, αναπτύσσεται και οργανώνεται με ταχείς ρυθμούς, για να φέρει σε πέρας με επάρκεια και αποτελεσματικό τρόπο την αποστολή του, με έμφαση στις λειτουργίες εκείνες που είναι απαραίτητες από την αρχή, όπως είναι π.χ. η συλλογή και η επένδυση των εισφορών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, «η τρίτη και τελική φάση ανάπτυξης της επενδυτικής λειτουργίας του ΤΕΚΑ εκτιμάται πως θα ξεκινήσει το 2026 και αφορά στη διάθεση περισσότερων συνταξιοδοτικών-επενδυτικών προϊόντων διαβαθμισμένου ρίσκου προς τους ασφαλισμένους. Θα παρέχεται προαιρετικά δυνατότητα επιλογής με την υποστήριξη του Ταμείου και, μάλιστα, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τοποθετούν τις εισφορές τους σε περισσότερα του ενός χαρτοφυλάκια, ενώ, φυσικά, θα μπορούν να παραμείνουν στο default χαρτοφυλάκιο, χωρίς να εμπλακούν περισσότερο στη διαχείριση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr