Για την ακρίβεια
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δεν λεει κανένας ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, προφανώς υπάρχει ακρίβεια αλλά δεν μπορούμε να αντιστρέφουμε την πραγματικότητα. Αν δούμε τον πληθωρισμό πενταετίας ή και τριετίας και στον συνολικό πληθωρισμό η αύξηση των τιμών είναι καλύτερη στη χώρα μας από τον μέσο όρο της ΕΕ αλλά και στους επιμέρους δείκτες με τα τρόφιμα να είναι και ο πιο δύσκολος δείκτης όμως έχοντας το λάδι ως το πιο σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή το λάδι είναι σχεδόν το μισό του πληθωρισμού, χωρίς το λάδι ο πληθωρισμός τροφίμων είναι 2,8 και με το λάδι εκτοξεύεται.
Αναφορικά με το αίτημα των βιομηχάνων να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά είδη
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δεν μπορεί να εγγυηθεί ο κ.Γιώτης ότι θα περάσει η μείωση στους καταναλωτές όπως δεν μπορούσαν να το εγγυηθούν όταν γινόντουσαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού ότι δεν θα γίνουν και απολύσεις. Αντίστοιχα η κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της συνθήκες και αν παράδειγμα μια επιχείρηση έχει δυσκολίες ή μπαίνει μέσα προφανώς δεν θα περάσει όλη την μείωση του ΦΠΑ στον καταναλωτή.
Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο είναι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση στρέφεται γύρω από αυτό το μέτρο το οποίο δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το ζήτημα είναι ότι ακόμα και αν περάσει δεν πρόκειται να κάνει την τεράστια διαφορά στην τσέπη του καταναλωτή. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να δούνε το δικό τους κόστος παραγωγής και πως θα μπορέσουν να περάσουν και το τελευταίο ευρώ που μπορούν να εξοικονομήσουν στον τελικό καταναλωτή αν ο φόβος τους είναι ότι μπορεί να μειωθεί η ζήτηση.
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Σύμφωνα με την μελέτη της Εθνικής Τράπεζας ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή συντηρείται όσον αφορά τα τρόφιμα κυρίως από το ελαιόλαδο, όσον αφορά τον λεγόμενο πληθωρισμό απληστίας ήδη λεει από το δεύτερο εξάμηνο του ’23 έχουν αρχίσει να μειώνονται τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και συνεπώς αρχίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης να λειτουργούν. Και τέλος υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι που παραμένει και αυτό έχει σχέση με τις υπηρεσίες εστίασης και ξενοδοχείων δηλαδή τα κομμάτια του τουρισμού τα οποία συντηρούνται πρώτον από την αυξημένη τουριστική κίνηση και δεύτερον στη στήριξη των εισοδημάτων με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό κλπ, αυτά τα εισοδήματα στηρίζουν μέσω της ζήτησης αυτού του είδους τις υπηρεσίες. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε.
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Φέτος ακόμα δεν έχουμε πιάσει το στόχο του προϋπολογισμού
ΔΗΜ: Βλέπουμε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού πάει πάνω από το στόχο
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Στο σκέλος των εσόδων πράγματι πάει καλά, μέρος βέβαια της υπεραπόδοσης σχετίζεται με το ’23 άρα πρέπει να αφαιρεθεί, άλλο ένα μέρος είναι εσωτερική μετακίνηση γιατί αλλάξαμε τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ από 10 σε 11 άρα ήρθαν ένα μήνα νωρίτερα. Μένει μια υπεραπόδοση αλλά ήδη τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ή ανακοινωθεί είναι παραπάνω από αυτή την υπεραπόδοση και συνεπώς ελπίζουμε ότι μόνο με τη συνέχιση αυτού του είδους της υπεραπόδοσης και τους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε ίσα -ίσα να πιάσουμε τους στόχους. Δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα μειώσεων φόρων ή αύξησης δαπανών ως έχουν τα πράγματα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜ: Άρα μας λέτε ότι λεφτά δεν υπάρχουν
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Αυτή τη στιγμή σε καμία περίπτωση και όποιος μιλάει για τέτοια μέτρα 45,8 δις πρέπει να βρει αντίστοιχα άλλα 45,8 δις φόρους ή να κόψει συντάξεις ή οτιδήποτε θέλει να κανει ο κ. Κασσελάκης.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέα παράταση του μειωμένου ΦΠΑ που λήγει τέλος Ιουνίου
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν θα μπορέσει να το πει κάποιος αυτό γιατί ξέρετε ότι 21 Ιουνίου θα έχουμε από την Κομισιον την οριστικοποίηση των στόχων της χώρα μας για την επόμενη τετραετία και μόνο τότε θα δούμε αν και εφόσον υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Συνεπώς αυτή η απόφαση που θα παρθεί συνολικά από την κυβέρνηση θα πρέπει να μετατεθεί για τις μέρες εκείνες όπου θα είναι τα δεδομένα γνωστά.
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δύο κατηγορίες έχουν απομείνει με μειωμένο ΦΠΑ είναι ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες των taxi και ο ΦΠΑ στον καφέ.
Ερωτηθείς αν είναι υπερβολικό το ποσό των 45 δις που κοστολογούν το πρόγραμμα του κ. Κασσελάκη
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Όταν κοστολόγησα εγώ με τον κ.Πετραλιά τις εξαγγελίες τις βγάλαμε 40 δις τότε μας είπαν ότι υπερβάλουμε και έχουμε πρόβλημα, τώρα ήρθε η επίσημη κοστολόγηση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που λέει 45,8 δις. Αν δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η κοστολόγηση να πάει και στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο όπως ο νόμος του επιτρέπει. 45,8 δια τέσσερα χρόνια 11 δις και κάτι.
ΔΗΜ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι το Γενικό Λογιστήριο τον δικαιώνει σε σχέση με τις δικές σας εκτιμήσεις
Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Ότι και να έλεγε το Γενικό Λογιστήριο και 180 δις να το έβγαζε δικαίωση θα έλεγε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr