Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ υπάρχει θετικό ισοζύγιο στη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα. Επεσήμανε ότι από το 82 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, τα 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ αφορούν μόνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τα 19 δισ. ευρώ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ενώ, σημαντικά κονδύλια προέρχονται και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην συνέχεια, ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το 100% της ακρίβειας. Και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα τα δύο βασικά εργαλεία είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και οι έλεγχοι με την επιβολή προστίμων.
Στο ίδιο πάνελ, ο αναπληρωτής διευθυντής για θέματα οικονομίας, στρατηγικής και πολιτικής της EBRD Peter Stanfey, είπε ότι η γενική εικόνα για την Ελλάδα είναι θετική και υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία, τόσο στο εσωτερικό, όσο και από τους επενδυτές. Προέβλεψε δε, ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2,3% εφέτος και 2,6% το 2025.
Ανέφερε ότι βελτιώνεται η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά ακόμη είναι υψηλό το κόστος λόγω των επιτοκίων και είπε ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα θα είναι επωφελής για τη μείωση του κόστους δανεισμού. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να επωφελούνται και από εξειδικευμένες συμβουλές, ειδικά εάν πρέπει να επεκταθούν σε εξαγωγές.
Τέλος, έκανε λόγο για ανάγκη ανασυγκρότησης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς η ελληνική αγορά είναι πολυτεμαχισμένη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr