Η εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο άγχους των συμπολιτών μας, καθώς η ακρίβεια έχει εξανεμίσει τα πενιχρά εισοδήματα, μισθωτών, συνταξιούχων της χώρας. Το τέρας του πληθωρισμού καιροφυλακτεί επίμονα και η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανακαλύπτει φαιδρές δικαιολογίες, όπως το περίφημο και έωλο επιχείρημα του «εισαγόμενου πληθωρισμού», που αναγκάστηκε εσχάτως να αποσύρει.
Με μέτρα ασπιρίνες και επικοινωνιακές καμπάνιες που έχουν ως στόχο να συσκοτίσουν και να αποπροσανατολίσουν από το βασικό πρόβλημα η κυβέρνηση δείχνει εξαιρετικά απρόθυμη να επιτεθεί στην ανεξέλεγκτη αγορά όπου τα ολιγοπώλια, αισχροκερδείς μεταπράτες και τεράστια συμφέροντα λυμαίνονται τα πενιχρά εισοδήματα των Ελλήνων. Εισοδήματα που συρρικνώθηκαν δραματικά την τελευταία 15ετία και παραμένουν παγωμένα, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διακηρύξεις.
Οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν κάτι πρωτοφανές. Προσπαθούν με μισθούς Βαλκανίων να τα βγάλουν πέρα με Ευρωπαϊκές τιμές στα προϊόντα, ακόμα και στα βασικά τους αγαθά. Συχνά δε οι τιμές είναι υπερδιπλάσιες από αυτές που οι ίδιες πολυεθνικές κυκλοφορούν στις ευρωπαϊκές αγορές. Το βρεφικό γάλα, για παράδειγμα πωλείται στην χώρα μας μέχρι και τρεις φορές ακριβότερα απ’ ό,τι στη Σουηδία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας «ανακάλυψε» ότι οι ίδιες εταιρείες πουλάνε τα προϊόντα τους σε υπερδιπλάσιες συχνά τιμές, από ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε και απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν, προκειμένου να ληφθούν μέτρα. Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα, υπερασπιζόμενη τον στρεβλό ανταγωνισμό, που έχει αναπτυχθεί την τελευταία 20ετία.
Αυτό το κόστος ζωής φέρνουν τον Έλληνα καταναλωτή στην προτελευταία θέση σε αγοραστική δύναμη μεταξύ των κατοίκων της στην Ε.Ε. Μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία. Σε σχέση με το 2009 ο μέσος μισθός υπολείπεται κατά 19% όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί σωρευτικά κατά 21%. Αυτό δείχνει ότι το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με πριν την οικονομική κρίση περίοδο και για να έχει την ίδια αγοραστική δύναμη θα πρέπει να αυξηθεί κατά 40%.
Παράλληλα το Α.Ε.Π της χώρας ανεβαίνει, προβάλλοντας με τον πλέον καθαρό τρόπο τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κάτι που γίνεται φανερό με την επίδραση του πληθωρισμού στην αναλογία έμμεσων προς άμεσους φόρους, καθώς οι έμμεσοι φόροι τροφοδοτούνται από τις αυξημένες τιμές και υπεραποδίδουν, όπως φανερώνουν και τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το 2023. Αποτέλεσμα 6 στους 10 συμπολίτες μας μόλις που τα βγάζουν πέρα, όπως ανέδειξε η έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών.
Παράλληλα η εργασιακή πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από υπερωρίες οι οποίες δεν αμείβονται και ελαστικά ωράρια. Οι διατάξεις περί επέκτασης των εργάσιμων ημερών και κατάργησης του 8ώρου συνιστούν ευθεία οπισθοχώρηση εργασιακών δικαιωμάτων. Η νέα γενιά, αλλά και μεγαλύτεροι ηλικιακά αδυνατούν να βρουν τον εαυτό της σε αυτή την πραγματικότητα και αυτό οφείλει να αλλάξει. Ο στόχος θα πρέπει να είναι ένας: η οικοδόμηση ενός μοντέλου κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Μαζί με τις νέες τεχνολογίες, μπορούν να τεθούν οι βάσεις για μια ανθεκτική, βιώσιμη και δίκαιη οικονομία που θα προσφέρει ποιοτικές συνθήκες εργασίας και δυνατότητες ισχυρής παραγωγής. Η πολιτική πρέπει να προέρχεται από την κοινωνία ώστε να υπηρετεί την κοινωνία. Ειδικά οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο, από το οποίο προέρχεται κάθε χρόνο το 50%-60% της Ελληνικής νομοθεσίας, είναι κομβικές για την κοινωνία του αύριο που όλοι θέλουμε.
*Ο Λευτέρης Καρχιμάκης είναι νομικός και πολιτικός επιστήμονας. Εργαζεται στη Χάγη της Ολλανδίας. Διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων ως Λέκτορας και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Leiden όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις πολιτικές επιστήμες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr