Ο κ. Πιερρακάκης βρέθηκε σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Νικόλαος Αρκαδόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Χειρουργικής Νοσοκομείου «Αττικόν», Δημήτρης Μπούμπας, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), Καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ιωάννης Μπολέτης, Πρόεδρος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας ΕΚΠΑ και Άδωνις Ιωαννίδης, Καθηγητής Κλινικής Γενετικής, Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Υγείας τόνισε πως βασικός στόχος είναι να αφαιρεθούν τα εμπόδια από τους ερευνητές προκειμένου να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους ενώ την ίδια στιγμή να προωθηθούν επενδύσεις στην τεχνολογία προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα σημείωσε την σημαντικότητα του ανθρωπίνου δυναμικού λέγοντας πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε 270 θέσεις μονίμων διορισμών στις ιατρικές σχολές.
Ο Υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως η τεχνολογία είναι σημαντική και πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει στο να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες σημειώνοντας ωστόσο πως είναι απαραίτητη η χρήση και συλλογή δεδομένων. «Αποκτούμε δεδομένα σε όλο τον χώρο της Υγείας, και ειδικά στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η τεχνολογία θα επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό επιστημόνων να κάνουν ακόμη καλύτερα την δουλειά τους.
Συνεχίζοντας ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τόνισε πως η μετάβαση στην εξέλιξη της τεχνολογίας γίνεται εκθετικά πλέον και πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν. «Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα για την Παιδεία», είπε δίνοντας το παράδειγμα πως σε 18 χρόνια ένα παιδάκι που γεννιέται τώρα θα μπει σε μία αγορά εργασίας με επαγγέλματα τα οποία δεν υπάρχουν τώρα. «Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν αντικαθίσταται, αλλά συνεπικουρείται», είπε λέγοντας δε πως δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές και οι διαδικασίες έτσι ώστε η Πολιτεία να μπορεί να κάνει τις αντίστοιχες προβλέψεις που απαιτούν τις αλλαγές.
Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας συμπλήρωσε πως «περιμένουμε να δούμε σύντομα κοινά μεταπτυχιακά, δηλαδή ένα Πανεπιστήμιο της Ελλάδας με ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού» προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρέπει να τα κάνουμε όλα μαζί και γρήγορα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και τη θέληση να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις, με τη χώρα μας να μην έχει να ζηλέψει τίποτα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πιερρακάκης, είπε πως το μεγάλο διακύβευμα τα τελευταία χρόνια ήταν να γίνει η χώρα μας εξωστρεφής. Αναφορικά με τα Πανεπιστήμια, είπε πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό φοιτητών στο εξωτερικό και να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Αντίστοιχα, το ίδιο πρέπει να γίνει και σε άλλους κλάδους όπως η Υγεία φέρνοντας το παράδειγμα των γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr