Το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο «Λευκό Παλάτι» στην Άγκυρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν παρόντες οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, ξεκίνησαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών οι οποίες και ολοκληρώθηκαν στις 17:45 με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.
Οι συναντήσεις κύλησαν ομαλά και υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες, στις οποίες αναφέρθηκαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στις δηλώσεις τους αμέσως μετά. Βέβαια, αν και το κλίμα ήταν φανερά καλό, οι δύο ηγέτες δεν παρέλειψαν να... υπενθυμίσουν ότι σε αρκετά ζητήματα "συμφωνούν ότι διαφωνούν".
Για παράδειγμα το ζήτημα της Μονής της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί τέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαντά πως η απόφαση είχε ληφθεί το 2020 και ότι μετά τη μετατροπή του είναι ανοιχτό προς όλους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μεριά του πρόσθεσε πως "είναι σημαντική η διατήρηση του πολιτισμικού της χαρακτήρα".
Επίσης, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια, υπήρξε δαφωνία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία ο κ. Ερντογάν αποκάλεσε τουρκική και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τον διορθώσει.
Η πιο ηχηρή διαφωνία τους, πάντως, δεν αφορούσε τα ελληνοτουρκικά, αλλά τις εξελίξεις στη Μεση Ανατολή.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί, χαρακτηρίζοντας τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Ο κ. Ερντογάν πήρε το λόγο και είπε πως διαφωνεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και θεωρεί ότι η Χαμάς είναι αντιστασιακή οργάνωση και όχι τρομοκρατική.
«Φίλε Κυριάκο, υπάρχει ένα θέμα που διαφωνούμε. Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι αντιστασιακή οργάνωση, που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη του λαού της».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπάντησε με το κλασικό... "ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε", προσθέτοντας όμως ότι "ας συμφωνήσουμε επίσης πως συμφωνούμε" στην ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και προστασίας των αμάχων. Ο κ. Ερντογάν απάντησε πως "ναι, μπορούμε σε αυτό να συμφωνήσουμε" και έκλεισε έτσι ο διάλογος.
Διμερείς συμφωνίες
Πέρα από τα γεωπολιτικά, οι δύο ηγέτες τόνισαν πως Ελλάδα και Τουρκία οικοδομούν πλέον σημαντικές διμερείς σχέσεις.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Ερντογάν είπε πως «εργαζόμαστε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο που έφτασε στα 5,8 δισ. δολάρια».
Κατά πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες υπογράφηκαν και δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί ακόμη η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr