Η Μεταπολίτευση εξετάζεται ως η στιγμή της μετάβασης από τη δικτατορία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά και ως κατάσταση, ως περίοδος που αρχίζει το 1974 και διαρκεί έως σήμερα παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνεται μια τομή ιστορικά εφάμιλλη του καταγωγικού γεγονότος του 1974. Αυτήν την ιδιότητα δεν τη διέθετε ούτε η οικονομική κρίση η οποία παρά τη σημαντική επίδρασή της στη διαστρωμάτωση και τις συμπεριφορές της ελληνικής κοινωνίας και στο κομματικό σύστημα, εντέλει επιβεβαίωσε τις θεμελιώδεις επιλογές της Μεταπολίτευσης.
Την πρώτη ημέρα, Κυριακή 12 Μαΐου, μετά από μια εναρκτήρια έκπληξη που δεν αποκαλύπτουν οι οργανωτές, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί υπό τον τίτλο «Η Μεταπολίτευση ως στιγμή και ως κατάσταση: η καμπύλη της αυτοσυνειδησίας της ελληνικής κοινωνίας» έρευνα που διεξάγει η Metron Analysis σε συνεργασία με τον Κύκλο Ιδεών για τον τρόπο με τον οποίο η κοινή γνώμη προσλαμβάνει τη Μεταπολίτευση και τοποθετείται απέναντι στο «κεκτημένο» της με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Την έρευνα παρουσιάζουν ο Στράτος Φαναράς & ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης.
Συζητούν: Παύλος Τσίμας, Γιώργος Κουβαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος
Τον σχολιασμό της έρευνας ακολουθεί μια σειρά μαρτυριών για τη Μεταπολίτευση, από τους: Γιώργο Βερνίκο, Πέτρο Ευθυμίου, Μανουέλλα Παυλίδου, Τέλη Σαμαντά και Γιάννη Σεργόπουλο. Συντονίζει η δημοσιογράφος, Τζίνα Μοσχολιού.
Είσοδος ελεύθερη.
Για το πρόγραμμα, δείτε ΕΔΩ.
Παρακολουθήστε το συνέδριο LIVE:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr