Όπως είπε αρχικά ο υπουργός «στην ανθρωποκτονία από αμέλεια οι μέχρι σήμερα διατάξεις λένε πως η κατώτερη ποινή είναι 3 μήνες. Με το νέο κώδικα, η κατώτερη είναι 2 χρόνια. Στο αδίκημα εμπρησμού από αμέλεια, επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι 20 χρόνια και χρηματική ποινή έως 200.000 ευρώ και πιθανή δέσμευση της περιουσίας σου. Οι νέες διατάξεις στέλνει ένα σήμα πως δεν είναι υποχρεωτικό να παρανομούμε, υποχρεωτικό είναι να τηρούμε τους νόμους. Εάν τους τηρούμε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα».
Για το Μάτι, ο κ. Φλωρίδης σχολίασε πως «οι δικαστές δίκασαν με ένα σύστημα που ίσχυε τότε. Ο κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ξέρουν όλοι αν υπάρξει επιεικέστερη διάταξη, αυτή θα είναι υπέρ των κατηγορουμένων. Γιατί η πρώτη τους σκέψη ήταν η ποινή που εκτίεται για πλημμελήματα, που ήταν 10 χρόνια το ανώτερο, να την πάνε στο 8; Γιατί ο κανόνας επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν να χορηγείται υποχρεωτικά υπό το δικαστήριο αναστολή;», εξηγώντας πως η δίκη έγινε με παλαιότερες, ευμενέστερες διατάξεις του ποινικού κώδικα και πως το δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να δικάσει με τον κώδικα του 2019.
Ακόμη, επισήμανε πως «τις πλημμέλειες της υπόθεσης, πρέπει να τις δουν ιεραρχικά τα όργανα της δικαιοσύνης».
«Τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον πληρώνει η κοινωνία πολλά χρόνια»
«Όντως η δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται στον χρόνο που πρέπει να αποδοθεί, όπως έχει πει και η πρόεδρος του Αρείου πάγου, παύει να είναι δικαιοσύνη», τόνισε αναφερόμενος στην καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης για το Μάτι.
«Τα δικαστήρια όταν εκδικάζουν μια υπόθεση έχουν μπροστά τους μια νομοθεσία. Αυτή ήταν του 2019. Καλώς ή κακώς. Η προσωπική μου άποψη είναι πως τον κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ θα την πληρώνει η κοινωνία πολλά χρόνια, γιατί ήταν μια επιλογή η οποία εκινείτο με έναν απίστευτο τρόπο προς την κατεύθυνση των κατηγορουμένων και των εγκληματιών και όχι προς την υπεράσπιση των θυμάτων», επισήμανε.
Ακόμη, σχολίασε: «Αυτοί που σήμερα μιλούν για τις γυναικοκτονίες έφεραν μια διάταξη που λέει πως όποιος σκοτώνει μια γυναίκα μπορεί να τιμωρηθεί με 10 χρόνια, που σημαίνει πως στα 3 μπορεί να είναι έξω, τι λογική έχει; Γιατί τα κάνανε όλα αυτά;».
Σχολιάζοντας τέλος την δήλωση του Δημήτρη Βαρτζόπουλο και ότι «η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση και το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει», ο κ. Φλωρίδης σχολίασε:
«Είναι ψυχίατρος και έχει δώσει μια επιστημονική ερμηνεία. Έκανε επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα της γυναικοκτονίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr