Αναφερόμενος στα μεμονωμένα επεισόδια σε ναούς αλλά και για την επαναπροσέγγιση κυβέρνησης και Εκκλησίας, σχολίασε, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή» ότι «κάθε πράξη βίας είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε περιόδους τοξικού λόγου και τυφλής βίας».
«Η Εκκλησία, όπως αυτή εκφράζεται δια του αρχιεπισκόπου, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αλλά και της συντριπτικής πλειονότητας των ιερέων όχι μόνο δεν υιοθετεί αλλά καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία. Άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή θεσμικό διάλογο, με τους ρόλους πάντα διακριτούς, ενώ στηρίζουμε τον κοινωνικό της ρόλο, όπως απέδειξε και η κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο στις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι», είπε.
Για το πρωτοφανές περιστατικό στο κοινοβούλιο, λέει ότι «όσα συνέβησαν στη Βουλή είναι απαράδεκτα και δεν έχουν χώρο στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας της Πολιτείας μας. Στο ναό της Δημοκρατίας, βουλευτές από κόμματα των άκρων μετέτρεψαν σε ρινγκ χώρους του κοινοβουλίου και αρχηγός κόμματος “προειδοποιεί” τους βουλευτές μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα. Η κοινωνία απορρίπτει τη ρητορική μίσους, την τοξικότητα και τον εκχυδαϊσμό του πολιτικού λόγου, και πολλώ δε μάλλον τη βία. Όσοι επενδύουν πολιτικά σε τέτοιες πρακτικές επιδιώκοντας να μας γυρίσουν πίσω, θα αποτύχουν και θα είμαστε σταθερά απέναντί τους».
Ερωτηθείς για τη στάση των κομμάτων έναντι των Σπαρτιατών υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση, με τη νομοθετική πρωτοβουλία που έφερε πέρυσι, έκανε το καθήκον της απέναντι στη Δημοκρατία και την προάσπισή της. Φαίνεται, όμως, ότι τα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της δημοκρατίας και στο κράτος δικαίου είναι ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στο πλαίσιο της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης για αντιπολιτευτικούς λόγους. Όταν καλούνται να συμπαραταχθούν με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε ένα ενιαίο μέτωπο για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας, υπολογίζουν λάθος τις προθεσμίες και εξαντλούνται σε πομπώδεις δηλώσεις. Δεν προκαλεί εντύπωση, πάντως, γιατί ούτε την τελευταία μας νομοθετική πρωτοβουλία, προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ψηφίσει, ούτε στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν καταθέσει υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη».
«Μη δικαιολογημένη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα»
Για τα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζει την αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα ως μη δικαιολογημένη, καθώς «πρόκειται για μία δράση με καθαρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Η ανταποδοτική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, αντικατοπτρίζει την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και τη σταθερή βούληση για διατήρηση αυτού του κλίματος, χωρίς να μας απομακρύνει από τις βασικές εθνικές θέσεις μας ενώ, όπως αποδεικνύεται και από το πρόγραμμα της “σύντομης visa” σε ελληνικά νησιά για Τούρκους πολίτες, υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας που μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελές».
Παράλληλα προσθέτει, «η αναταραχή στην περιοχή μας πρώτα με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αργότερα με τα γεγονότα στη Γάζα, επιβάλλουν αποκλιμάκωση της μεταξύ μας έντασης. Η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που προσδιορίζουν και το πλαίσιο των εθνικών μας θέσεων».
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, τονίζει ότι «ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και τα συμφέροντα της χώρας, κρίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία να έχουμε σοβαρή εκπροσώπηση και να εκλεγούν οι καλύτεροι. Ταυτόχρονα, έχει σημασία να διαφυλάξουμε το κεκτημένο του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας, που πέτυχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο.
Με δεδομένες τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της κλιματικής κρίσης, της κοινωνικής Ευρώπης, της στρατηγικής αυτονομίας και της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για σύγκλιση με την Ευρώπη στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, επιδιώκουμε και διεκδικούμε τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική αποδοχή».
«Υπήρξαν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις»
Ερωτηθείς πού εντοπίζει λάθος χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Κοντογεώργης απαντά: «Η ακρίβεια απασχολεί την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, γι’ αυτό και οι προσπάθειες μας είναι συνεχείς για την αντιμετώπισή της, σε συνδυασμό με την οικονομική και κοινωνική μας πολιτική, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας. Στην πορεία αυτών των πέντε ετών, υπήρξαν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις, για τις οποίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός με παρρησία έχει αναλάβει την ευθύνη, ακόμα και για διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, και ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε πολιτικές που θεράπευαν τα προβλήματα και αντιμετώπιζαν τις αστοχίες. Το δημόσιο ύφος και ήθος άσκησης εξουσίας έχει πάντοτε μεγάλη σημασία στην εμπιστοσύνη που χτίζεις με τους πολίτες».
Στο ερώτημα γιατί οι πολίτες να επιλέξουν την κάλπη στις 9 Ιουνίου και όχι την παραλία, αναφέρει: «Κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε πρόσφατα τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου ακόμα και για τους κατοίκους εντός επικράτειας, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή και να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από όσους μπορεί να έχουν οποιοδήποτε κώλυμα την ημέρα των εκλογών Μάλιστα, είναι ήδη πολλοί οι εγγεγραμμένοι εντός Ελλάδας.
Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές είναι από μόνη της μια πράξη ευθύνης. Δεν θεωρούμε κανέναν πολίτη δεδομένο και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε σε όλους τους πολίτες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τις πολιτικές μας, τις αλλαγές που επιδιώκουμε. Η ψήφος στη ΝΔ θα είναι μια επιλογή σταθερότητας, συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και σύγκλισης με τον πυρήνα της ΕΕ , σε όσα ακόμα υστερούμε. Είμαι αισιόδοξος ότι οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευθούν για μια ακόμα φορά», καταλήγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr