Ήδη στον απόηχο των πλημμυρών στη Θεσσαλία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εγκαταλείποντας την παλιότερη πολιτική της για τη χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων στην Ελλάδα, απαιτεί πλέον λύσεις βασισμένες στη φύση, αντί των γκρίζων υποδομών από σκυρόδεμα και σαρζανέτια, αναγνωρίζοντας ότι απέτυχαν κραυγαλέα στη Θεσσαλία, ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.
«Αναδείξαμε αυτή την υποκρισία και στην ερώτηση που κατέθεσα ως ευρωβουλευτής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και πήρε πραγματογνωμοσύνη για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, από την ολλανδική εταιρία HVA. Στα συμπεράσματα των Ολλανδών – που είναι εξειδικευμένοι στη διαχείριση των υδάτων- τονίζεται η ανάγκη αναθεώρησης των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας με λύσεις βασισμένες στη φύση. Παρ’ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί το πόρισμα που η ίδια παρήγγειλε και επιμένει, δίχως αναθεωρήσεις, σε έργα όπως αυτό της διευθέτησης με τσιμέντο του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του τελευταίου ποταμού ελεύθερης ροής της Αττικής», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.
Σε ό,τι αφορά δε την οδηγία για τα ύδατα και τις πλημμύρες -και παρά τα όσα βιώσαμε στη Θεσσαλία-, ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, η Ελλάδα ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, ούτε και τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, με αποτέλεσμα την παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προηγούμενο μήνα.
{https://twitter.com/PetrosKokkalis/status/1781350839946227797}
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr