Ο Υφυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «είναι κανόνας της καλής νομοθέτησης οι εξουσιοδοτικές διατάξεις να είναι όλες συγκεντρωμένες. Αυτό επιτρέπει και στις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες ελέγχουν τη διοίκηση για το κατά πόσον έχουν βγει αυτές οι εξουσιοδοτικές διατάξεις, αλλά και στους πολίτες να βλέπουν αν έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι διατάξεις του νόμου».
Ο δεύτερος στόχος που πετυχαίνει το νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι να μειωθούν οι δυνατότητες αυθαιρεσίας της διοίκησης- της ΑΑΔΕ εν προκειμένω- γι’ αυτό αποσαφηνίζεται πλήρως η έννοια του μερικού και του πλήρους ελέγχου. Η αναμόρφωση και η ουσιαστική αναδιάταξη των άρθρων, το γεγονός ότι η παράβαση και το πρόστιμο έρχονται μαζί ώστε να υπάρχει η νοητική και νοηματική διασύνδεση μεταξύ των δύο, αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία για την απλότητα της συγγραφής και για την ικανότητα να καταλάβουν οι πολίτες τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τις κυρώσεις που απορρέουν από τη μη τήρηση των υποχρεώσεων αυτών.
Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των αλλαγών που φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση, και συγκεκριμένα στο άρθρο 6 για την τήρηση του ψηφιακού αρχείου που επιβάλλει πια στην ΑΑΔΕ να τηρούνται όλα τα αρχεία ψηφιακά ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ψηφιοποίηση της επικοινωνίας με τους φορολογούμενους.
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στη μεγάλη καινοτομία, που φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και είναι οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.
Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για τους φορολογούμενους, που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν την τροποποιήσει, υποβάλλοντας αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στη δυνατότητα διευθέτησης ρυθμίσεων οφειλών που είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση, με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των ανωτέρω δόσεων, τότε οι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr