Ο κ. Butler υπογράμμισε ότι η ανάγκη για τη δημιουργία ρυθμιστικών αρχών δεν πρέπει να εμποδίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας. «Ένα από τα μεγάλα εμπόδια είναι οι φόροι που επιβάλλονται περισσότερο στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας τον λόγο η υφυπουργός Ανάπτυξης, κυρία Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αξιολόγησης επενδύσεων. «Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την αξία της βιωσιμότητας δημιούργησε ειδική ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία της προεδρίας της κυβέρνησης για την παρακολούθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε.
Η κυρία Μάνη- Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης των τεχνολογιών επιβάλλει την ύπαρξη ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να γίνει αξιοποίηση της πλήρους δυναμικής των καινοτομικών προϊόντων, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της αγοράς και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα. Είπε επίσης ότι έχει ιδρυθεί Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους με το όνομα «Αρχιμήδης», το οποίο χρηματοδοτείται και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, συνέχισε η κυρία Μάνη- Παπαδημητρίου, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο καινοτομίας ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις για την ενδυνάμωση της καινοτομίας.
Όπως ανέφερε με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η Εθνική Στρατηγική για την Καινοτομία με στόχο τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας και τον διπλασιασμό έρευνας και ανάπτυξης στο ΑΕΠ από 1,5% σε 3% έως το 2030. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποκάλυψε, πως απλοποιεί περισσότερο όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις θα ξεκινούν την λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Η ανάπτυξη και επέκταση του DATA CENTER σε όλη τη χώρα αποτελεί άλλο ένα κρίσιμο βήμα, τόνισε η αρμόδια υφυπουργός. «Η χώρα μας αποτελεί μαγνήτη επενδύσεων στην καινοτομία, γεγονός που μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς στο διεθνές περιβάλλον» επισήμανε.
«Χρειαζόμαστε τη φλόγα του Προμηθέα που αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη και έγινε κτήμα όλης της ανθρωπότητας, με επίκεντρο πάντα τον ίδιο τον άνθρωπο» κατέληξε η υφυπουργός. Ο νέος πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Koichi Ito, δήλωσε εντυπωσιασμένος όχι μόνο από την πλούσια ιστορία της αρχαίας Ελλάδας αλλά και την αξιομνημόνευτη, όπως τόνισε, ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας της τα τελευταία χρόνια.
«Η Ιαπωνία και η Ελλάδα είχαν πάντα καλές εμπορικές σχέσεις και αυτό αποτελεί πολύ καλή βάση για τη συνέχιση της συνεργασίας μας στο μέλλον», τόνισε. Εξαιτίας των γεωπολιτικών αλλαγών, που γίνονται τα τελευταία χρόνια, η Ιαπωνία έχει στρέψει το ενδιαφέρον των εμπορικών της συναλλαγών στην Ευρώπη και κυρίως στη Μεσόγειο. Μία από τις προτεραιότητες μου είναι να συναντηθώ με επιχειρηματίες νεοφυών επιχειρήσεων και νέων τεχνολογιών για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρήσεων, κατέληξε ο κ. πρέσβης.
*Το Tholos Foundation, είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 1985 κατόπιν αιτήματος του πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν με θέμα τη φορολογική μεταρρύθμιση για τη διευκόλυνση συνεργασιών και συνασπισμών, στην ελεύθερη αγορά, σε ολόκληρο τον κόσμο, εντός και εκτός κυβερνητικών δομών.
Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δείτε live την τρίτη ημέρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr