Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας ταλανίζεται από τις πλημμύρες μαζί με την ερημοποίηση με αποτέλεσμα το νερό να υπάρχει, αλλά να μειώνεται. Πρόσθεσε ότι η κακοκαιρία Ντάνιελ κατέδειξε σημαντικές αδυναμίες και μας ωρίμασε βίαια ως χώρα γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την μελέτη της ολλανδικής HVA για τη Θεσσαλία.
Σε αυτήν εμφανίστηκε ένα πλήθος προβλημάτων όπως η ανομοιογένεια στις υποδομές και η έλλειψη συντονισμού. Όσον αφορά στη μελέτη των Ολλανδών, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή υπάρχει στα ελληνικά και η διαβούλευσή της πήρε παράταση ώστε οι Θεσσαλοί να έχουν μία καλή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.
Τόνισε, δε, ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια και πιο συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 1930, το ελληνικό κράτος παίρνει μέτρα λαμβάνοντας υπόψη την ύδρευση, η οποία απασχολεί το 83% του κόσμου. Επιπλέον είναι η πρώτη φορά που τρία υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος- Ενέργειας, Υποδομών-Μεταφορών) συνεργάστηκαν για μία γενναία μεταρρύθμιση που είναι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων και αναμένεται να νομοθετηθεί εντός του επόμενου διμήνου.
Για το νερό σχολίασε ότι είναι ένα δημόσιο αγαθό και ότι δε πρέπει να σπαταλάται αλόγιστα, ενώ για τα απαραίτητα έργα πρόσθεσε ότι καλοί είναι οι ταμιευτήρες, αλλά αυτό που χρειάζεται πρωτίστως είναι τα φράγματα, τα προφράγματα και οι λιμνοδεξαμενές. Για τη χρηματοδότησή των έργων θα χρησιμοποιηθεί το ΥΔΩΡ 2.0 που έχει εξασφαλίσει πόρους 4 δισ. ευρώ, ενώ σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται και ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών σε μικρά νησιά.
Ο κ. Αυγενάκης κατέληξε ότι ήρθε η ώρα της δράσης και ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να παρουσιάσει το πρώτο πρακτικό γεωργικό σχολείο σε εκτάσεις 1000 στρεμμάτων που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την αγροτική σχολή της ΗΠΑ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χαράλαμπος Σαχίνης, δήλωσε ότι η χώρα μας έχει το καλύτερο και το δεύτερο πιο φθηνό νερό στον κόσμο, καθώς και ότι έχουν παρατηρηθεί σημαντικά φαινόμενα ερημοποίησης και ξηρασίας. Αυτό το γεγονός δημιουργεί την ανάγκη πρόληψης με έργα όπως η αντικατάσταση των δικτύων, οι έξυπνοι μετρητές και τα καινούργια κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, τα οποία εντάσσονται στο σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για έργα αξίας δύο δισ. ευρώ.
Ο κ. Σαχίνης τόνισε, επίσης, ότι το 75% του νερού που χρησιμοποιείται στην Αθήνα χάνεται και ρίχνεται στη θάλασσα αφού επεξεργαστεί στο ΚΕΛ Ψυττάλειας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη για ανάκτηση νερού μέσω αφαλατώσεων με στόχο την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα της Αττικής, εξήγησε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HVA International BV, κ. Μίλτος Γκουζούρης, μιλώντας για την μελέτη αποκατάστασης της Θεσσαλία επισήμανε, ότι ήταν ένα έργο που δοκίμασε την εταιρεία, και ότι παρατηρήθηκε πως το μοντέλο είναι μη βιώσιμο με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για ένα σημαντικό πρόβλημα.
Η HVA έχει προδιαγράψει στη μελέτη της τις θεραπείες και πρέπει να γίνουν πέντε κινήσεις για να σωθεί η Θεσσαλία, είπε, ενώ χαρακτήρισε πολύ σωστή την κίνηση της κυβέρνησης για τη διαχείριση υδάτων.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν ορφανά έργα, τα οποία κόστισαν στον Έλληνα πολίτη αλλά και στέρησαν ευρωπαϊκούς πόρους από άλλους φορείς. Σχετικά με τη Θεσσαλία τόνισε ότι το νερό που ξοδεύεται είναι περισσότερο από αυτό που εισρέει. Άλλο ένα πρόβλημα είναι η υφαλμήρωση και το 50% της παραγωγής έχει μειωθεί λόγω έλλειψης νερού, σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της CompeteGR, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, σχολίασε ότι: «Το 70% των νερών από λίμνες λιμάνια και υδροφόρο ορίζοντα πάει για ύδρευση και χρειάστηκε να έρθει η HVA για να δούμε ότι το νερό στη Θεσσαλία έχει υποχωρήσει με κίνδυνο ερημοποίησης, καθώς γίνονται μεταξύ άλλων υπόγειες γεωτρήσεις έως και 200 μέτρα με αποτέλεσμα το νερό να εξατμίζεται και σε λίγο καιρό να μην είναι δυνατή η άρδευση εξάτμιση. Δε θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς το καμπανάκι έχει χτυπήσει σε άλλες χώρες λόγω των μεγάλων πλημμυρών και της λειψυδρίας που θα επιδεινωθεί με τη κλιματική αλλαγή».
Ο κ. Τάσσος Ιωσηφίδης, Συνεργάτης, Επικεφαλής Στρατηγικής & Συναλλαγών, EY, (CESA) South Cluster EY, επισήμανε ότι το πιο σημαντικό είναι η διαχείριση του νερού, καθώς υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης στο 30% της χώρας. Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η υφαλμήρωση και η αλόγιστη άντληση. Όπως αναφέρθηκε, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αυξάνει κατανάλωση νερού από 2013 και μετά και τέταρτη στην κατανάλωση νερού σε επίπεδο ΕΕ με 1000 κμ νερού ανά κάτοικο. Επιπλέον, το 83% του νερού καταναλώνεται όταν ο μέσος όρος της ΕΕ στο 40%. Τα υπόγεια νερά αποτελούν το 64% όταν η Ισπανία το χρησιμοποιεί μόλις το 23% των υπόγειων υδάτων. Όπως τονίστηκε, όσον αφορά στις υποδομές η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω καθώς υπάρχουν μόνο 60 ταμιευτήρες.
Ο κ. Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, Coca-Cola, αναφερόμενος στην στρατηγικής της πολυεθνικής, τόνισε ότι αυτή έχει μία παγκόσμια στρατηγική για το νερό την οποία εφαρμόζει στην Ελλάδα εδώ και 18 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν γίνει στη χώρα μας 81 έργα.
Δείτε εδώ live το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr