Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Αγγελόπουλος συμμετείχε στις τριήμερες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο ίδρυμα Θεοχαράκη.
Στην ενότητα «Διπλωματία και Δίκτυα Πόλεων σήμερα: Πόλεις, Περιφέρειες και Διεθνείς Σχέσεις» με θέμα: «Όταν μας χωρίζουν 1200 μέτρα θάλασσας και μια βαριά ιστορία», ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η εγγύτητα και η γειτνίαση με την Τουρκία καθώς και σε συγκεκριμένες ενέργειες με όμορους δήμους, στο νέο καθεστώς χορήγησης βίζας επτά ημερών στους Τούρκους επισκέπτες προς τα δέκα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, όπως και στο μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού /προσφυγικού ζητήματος.
Μιλώντας, δε, για τα κύρια σημεία της σχετικής μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ για τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Δίκτυα Δήμων επεσήμανε τη σημαντικότητα αυτών και των σχέσεων που αναπτύσσονται στα διάφορα επίπεδα συνεργασίας καθώς και τη στρατηγική που ακολουθήθηκε για τη συμμετοχή Δήμων και Περιφερειών στο διαδεδομένο στην Ευρώπη αυτό θεσμό (Networking).
Ως πρώην Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μίλησε για την υποχρεωτική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα του Έβρου και την ανάγκη συντονισμένης πολιτικής προστασίας.
Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα: «Από τη θεωρία στην πράξη. Τρία ζευγάρια αδελφοποιημένων πόλεων συζητούν για τις εμπειρίες τους» και παρουσίασε την αδελφοποίηση του ενιαίου Δήμου Σάμου με τον Κρότωνα Ιταλίας και τις συνέργειες που έγιναν μετά την αδελφοποίηση των δύο Δήμων. Μια αδελφοποίηση που περιελάβανε δράσεις όπως η διενέργεια διαγωνισμού μικρού διηγήματος–ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με θέμα «Πώς πέθανε ο Πυθαγόρας;», δημιουργία κόμικς για τον Πυθαγόρα, διοργάνωση αγώνων στίβου και στις δύο πόλεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, σε συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους των δύο περιοχών, με στόχο την ανάδειξη της αξίας του αθλητισμού αλλά και την από κοινού συμμετοχή των δύο πόλεων στον θεσμό καθώς επίσης και συζητήσεις για τη δημιουργία στους δύο Δήμους, μονοπατιού για τον Πυθαγόρα, με περιγραφές και πληροφορίες.
Ο θεσμός είναι πολύ σημαντικός για τις Ευρωπαϊκές Αυτοδιοικήσεις και τις τοπικές κοινωνίες και δεν εξαντλείται μόνο σε αμοιβαιότητα επισκέψεων αλλά περιλαμβάνει και ένα πλήθος δράσεων πολιτισμού και ανταλλαγής τεχνογνωσίας που ενισχύουν τους δεσμούς των ιστορικών τόπων και συνεισφέρουν στην συν-αντίληψη και στο τουριστικό προϊόν (το οποίο αποτελεί ένα υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ) και στις δύο χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr