Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου άνοικε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων είπε πως είναι «μια από τις πιο δυνατές φωνές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χαίρεις σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα. Αποκατέστησες την εμπιστοσύνη σε μια ισχυρή Ελλάδα, τόσο στην Ευρώπη και, κυρίως, στους Έλληνες πολίτες! Αυτή είναι η ηγεσία του ΕΛΚ στα καλύτερά της!»
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Μαρινάκης, επισήμανε ότι οι αντίπαλοι της ΝΔ «θέλησαν να μας πείσουν ότι έχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής και δημοκρατικής ευαισθησίας, αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά» και προσέθεσε ότι «η ΝΔ δεν εξαπάτησε τους πολίτες, όπως άλλοι, που έγιναν κυβέρνηση και από το 35% επέστρεψαν στο 17%».
Τόνισε ότι η ΝΔ είναι ο κόσμος της, εκείνοι που δε ζήτησαν ποτέ τίποτα, αλλά μόνο έδιναν και είναι περήφανοι για τις ιδέες τους, ενώ σημείωσε ότι «η παράταξη μας ξέρει να υποδέχεται νέα μέλη και ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες», προσθέτοντας ότι «οι καινούργιοι που έρχονται, έρχονται με σεβασμό για τις κατακτήσεις της ΝΔ».
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως το κόμμα αναγνωρίζει τα λάθη του και επιδιώκει να τα πάει καλύτερα στο μέλλον, λέγοντας: «Ξέρω καλά ότι αρκετοί συμπολίτες μας θεωρούν τις Ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα, να χτυπήσουν καμπανάκι, τους διαβεβαιώνω πως δεν χρειάζεται καμπανάκι για να καταλάβουμε τα λάθη μας, δεν είμαστε αλαζόνες. Όλα όσα πετύχαμε δεν ήταν αυτονόητα, τα επόμενα χρόνια θα πάμε καλύτερα, με δύο, όμως, προϋποθέσεις: πρώτον το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής και δεύτερον να υπάρχει πολιτική σταθερότητα.»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας, σημείωσε πως «η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Και η οικονομία της από τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης έχει γίνει η οικονομία που τρέχει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, που προσελκύει ξένες επενδύσεις, που κερδίζει σε όλα τα επίπεδα, όλα τα στοιχήματα», ενώ τόνισε πως η «η ΝΔ κράτησε τη χώρα στο ευρώ. Αυτοί είμαστε, η παράταξη της Ευρώπης, της Ελλάδας, της πατρίδας».
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, έκανε μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, επισημαίνοντας τους στόχους που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως «αναλάβαμε την ηγεσία του τόπου το 2019 σε μια κρίσιμη συγκυρία, με μια κοινωνία φορτωμένη με φόρους, με την ανεργία να καλπάζει, τους νέους να φεύγουν, χωρίς επενδύσεις, στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων. Πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μονοψήφια ποσοστά ανεργίας, με την κοινωνία ανακουφισμένη από φόρους, με τον κατώτατο μισθό να ξεπερνά τα 800 ευρώ. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα φιλική προς επενδύσεις, με αυξημένο κύρος και γόητρο στο εξωτερικό.»
Ο Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, ανέφερε τα 6 στοιχεία, που συγκροτούν τη ραχοκοκαλιά της Νέας Δημοκρατίας και την κάνουν ανθεκτική στο χρόνο τα οποία, όπως είπε, είναι: Ο κοινοβουλευτισμός, ο φιλελευθερισμός, ο ευρωπαϊσμός, ο ρεαλισμός, η μετριοπάθεια και η πολυσυλλεκτικότητα, «που συμβάλλουν σε μια πιο υγιή δημοκρατια που ενώνει αντί να διχάζει, που μας πάει μπροστά όλους μαζί αντί να μας καθηλώνει και να μας πηγαίνει πίσω» και προσέθεσε: «Αυτές οι 6 αρχές και αξίες είναι οι άγκυρές μας που κρατούν σταθερό το σκάφος και το τιμόνι της πατρίδας. Όποιος κι αν είναι ο καπετάνιος. Σε κάθε φουρτούνα».
Από την πλευρά της, η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πορεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια, τονίζοντας ότι ««η πολιτική των μεταρρυθμίσεων, είναι μια δύσκολη πολιτική. Κάθε αλλαγή, ανατρέπει συνήθειες και αντιλήψεις, αντιμάχεται ιδεοληψίες. Συχνά, έχει πολιτικό κόστος, που κάποιες φορές διαρκεί χρόνια, μέχρι τα αποτελέσματα να δικαιώσουν την αλλαγή που έγινε» και προσθέτοντας πως «αυτό που μας διαφοροποιεί από τα άλλα πολιτικά κόμματα, είναι ότι δεν μας φοβίζει το πολιτικό κόστος. Δεν μας σταματούν ιδεοληπτικές αντιδράσεις. Δεν αλλάζουν την απόφαση μας πρόσκαιρες δυσκολίες».
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, είπε, μεταξύ άλλων, πως η περίοδος της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια περίοδος που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πολυκρίση», όμως «η πατρίδα μας αντιστέκεται και προοδεύει». Όπως είπε, «πριν, επί της ουσίας, δεν υπήρχε κάτι. Δεν υπήρχε κάτι συγκροτημένο, για τους πολίτες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Αυτό άλλαξε. Πλέον, υπάρχει η κρατική αρωγή. Με μέτρα οριζόντια και στοχευμένα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr