Ο κ. Παπασταύρου χαρακτήρισε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία εθνική υπόθεση, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε, απάντησε ότι "Απαιτείται θεσμικό άλμα γιατί τα εμπόδια είναι πολλά, φυσικά, ψηφιακά, αλλά και στο μυαλό μας". Ο κ. Παπασταύρου μίλησε για την αναγκαιότητα μιας ολιστικής προσέγγισης που δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα. "Είμαστε πολύ πίσω στο θέμα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία", είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το 65% των αναπήρων είναι εκτός εργατικού δυναμικού, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είμαι στο 50%.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα, όπως η κάρτα αναπηρίας, ο προσωπικός βοηθός και οι 6.000 εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί", τονίζοντας ότι μέσω της εθνικής στρατηγικής που χαράσσει η κυβέρνηση θα επιχειρηθεί η διπλή σύγκλιση της ποιότητας της ζωής των ανάπηρων ατόμων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό αλλά και με το ευρωπαϊκό ορόσημο.
Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στην κακοκαιρία που έπληξε τον Σεπτέμβριο τη Θεσσαλία, κατά την οποία παρατηρήθηκε, όπως είπε, ότι η πυροσβεστική και η πολιτική προστασία δεν γνώριζαν σε ποιες κατοικίες υπήρχαν άτομα που δεν είχαν την κινητική δυνατότητα να προφυλαχθούν. Παράλληλα, εξήρε το παράδειγμα των δήμων Πατρέων και Χαλκίδας που έχουν αγκαλιάσει μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών, το Safe ΑΜΕΑ, που θα διασυνδέει τον δήμο με το 112 και την πυροσβεστική, ώστε σε φυσικές καταστροφές, η πολιτική προστασία να γνωρίζει πού υπάρχουν άνθρωποι με ανάγκη.
Αναφέρθηκε, επίσης, και στο ελληνικό καλοκαίρι, στο οποίο γίνεται προσπάθεια να έχουν ισότιμη πρόσβαση όλοι μέσω του Sea Tracks που υπάρχει σε 200 παραλίες, φέρνοντας ως παράδειγμα την παραλία της Καλαμάτας, αν και, όπως είπε, υπάρχουν παραλίες που διαθέτουν μεν τον μηχανισμό, αλλά ο τρόπος πρόσβασης σε αυτόν είναι προβληματικός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr