Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός όπως είπε «ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις καθόλη τη διάρκεια των προηγούμενων βδομάδων ήταν κατά κανόνα κόσμιες» χωρίς όπως είπε να υπάρξει διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Όπως επισήμανε «ως επί το πλείστον συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό να μπορέσουμε να τα ικανοποιήσουμε. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Λαμβάνουμε υπόψη και τις απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων σχετικά με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο του 2025» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αποτελεσματική».
Σχετικά με το αγροτικό ρεύμα είπε ότι «σκοπός είναι να δώσουμε προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος του ρεύματος για να πληρώνουν για τις καταναλώσεις τους.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξανά στο Master Plan, που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας λέγοντας ότι «θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα οδικό χάρτη που ο οποίος θα δεσμεύει την κυβέρνηση σε σχέση με αυτά που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα».
«Στα πιο πολλά υπάρχει συμφωνία και ταύτιση σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν» ανέφερε.
«Ενόψει των ευρωεκλογών, η ταχύτητα της πράσινης μετάβασης και ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα γίνει, θα αποτελέσει κύριο πεδίο συζήτησης» τόνισε.
Βαμβάκι και υδάτινοι πόροι
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας.
Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Master Plan, που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.
«Θα ήθελα η σημερινή συνάντηση να είναι η πρώτη ευκαιρία παρουσίασης των συμπερασμάτων αυτής της μελέτης», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως τόνισε το σχέδιο των Ολλανδών ειδικών «ξεπερνά τις 400 σελίδες και αποτελεί την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας» συμπληρώνοντας ότι μεταξύ άλλων «περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ολιστικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «για το master plan δούλεψαν πάνω από 40 επιστήμονες από 8 ειδικότητες. Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις. Η δουλειά αυτή έγινε στο πεδίο και όχι στο γραφείο» είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υδάτινων πόρων και τις φήμες ότι οι Ολλανδοί προτείνουν να σταματήσει η περιοχή να παράγει βαμβάκι. Ο Πρωθυπουργός λοιπόν σχολίασε ότι «δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας τελειώνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αύριο πρέπει να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι - γιατί είδα και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας - και να πάμε σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγροτική παραγωγή και είναι άδικο να αναδείξουμε τη διάσταση αυτή».
«Πρέπει, όμως, να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε η ζημιά που θα έχει γίνει από την έλλειψη υδάτινων πόρων μετά από χρόνια να είναι μη αναστρέψιμη» κατέληξε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε στους συνομιλήτες του ότι «η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr