Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος επεσήμανε ότι φαινόμενα σαν τον Daniel θα ξανα «επισκεφτούν» την Θεσσαλία και αναφέρθηκε στην έρευνα των Ολλανδών επιστημόνων για τον θεσσαλικό κάμπο.
«Η Θεσσαλία είναι μια από τις περιοχές που είναι στο επίκεντρο της μεγάλης κλιματικής κρίσης που έχει ξεκινήσει και την οποία θα βιώνουμε για τα επόμενα 30-40 χρόνια, ότι και αν κάνουμε είμαστε δέσμιοι για τα επόμενα 30 χρόνια για μια βίαια αλλαγή του κλίματος που έχει ξεκινήσει. Φαινόμενα σαν του Daniel, θα ξαναέρθουν. Και ταυτόχρονα, θα υπάρχει και λειψυδρία», είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε στην συνέχεια:
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν έρχεται ένα φαινόμενο σαν τον Daniel που μαζεύει όλο το νερό μιας χρονιάς ή μισής σε 2-3 μέρες, αυτό δεν σημαίνει πως το νερό μένει στον υδροφόρο ορίζοντα, το νερό φεύγει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Συνεπώς, αυτή η βιαιότητα των καιρικών φαινομένων με τις τεράστιες ποσότητες νερού σημαίνει πως μένουν οι καταστροφές και θα έχεις ερημοποιήσεις.
Πολύ μεγάλη έμφαση στα έργα ορεινής υδρονομίας, θα πρέπει να σταματάμε, να επιβραδύνουμε το νερό όσο γίνεται ψηλά στο βουνό. Αυτό είναι ένα πακέτο έργων απολύτου προτεραιότητας.
Τα έργα αυτά θα έχουν πολύ μεγάλη ταχύτητα, η διαχείριση θέλει πολύ περισσότερο χρόνο γιατί μιλάμε για φράγματα, για πλήρη αλλαγή του τρόπου που γίνεται η διαχείριση των εγγυοβελτικών έργων, δηλαδή, των αναχωμάτων και των τάφρων που υπάρχουν στη Θεσσαλία».
Για το αγροτικό ρεύμα και τα φωτοβολταϊκά
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο αγροτικό ρεύμα, τόνισε πως «αυτά που έχουμε πει, ισχύουν. Θα περάσει την άλλη εβδομάδα στη Βουλή η σχετική τροπολογία».
Για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ο υπουργός είπε πως «υπάρχει πρόγραμμα που είναι ήδη ανοιχτό και θα ακολουθήσει και ένα διευρυμένο».
Για τα νέα τιμολόγια ρεύματος
Για το ρεύμα και τα νέα τιμολόγια, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως «έχουμε μια ευτυχής συγκυρία. Έχουμε μια σημαντική πτώση αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου, ταχύτερη είσοδο των ΑΠΕ και αυτό είναι έργο της κυβέρνησης, οι οποίες μας πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές, έχουμε και μια μικρή μείωση των τιμών των ρύπων που και αυτό ρίχνει προς τα κάτω τις τιμές και αυξημένο ανταγωνισμό που έφερε το σύστημα των χρωματιστών τιμολογίων. Οπότε, οι τιμές που έχουμε αυτούς τους μήνες, για την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που είναι στο πράσινο τιμολόγιο, είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που είχαμε».
Για το ποιο είναι καλύτερο τιμολόγιο, ο υπουργός ανέφερε: «Όταν πέφτουν οι τιμές, το πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο αντανακλούν άμεσα αυτή την πτώση των τιμών, το μπλε όχι, σε διασφαλίζει για το μέλλον. Αυτή τη στιγμή είναι σε καλή θέση όποιο τιμολόγιο και να διαλέξουν οι καταναλωτές».
Μεταξύ άλλων, αναφερθηκε και στην ακρίβεια που συνεχίζει να βασανίζει τα νοικοκυριά υποστηρίζοντας πως «μεγάλη επιρροή είχε η ακαρπία στο λάδι και το δεύτερο φαινόμενο που είναι οριζόντιο, είναι η αύξηση των τιμών για τους εργάτες γης, οι οποίοι πληρώνονται σήμερα 60% πάνω από ότι πληρώνονταν πριν από 2-3 χρόνια».
«Άστοχη η δήλωση του Κουτσούμπα»
Για τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα περί sugar daddies, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε: «Νομίζω πως έκανε μια πολύ άστοχη δήλωση αλλά επειδή είναι ΚΚΕ, το κόμμα έχει πάντα δίκαιο. Συνεπώς, έχει μια δυσκολία να την επανορθώσει. Όταν δεν είσαι ένα δογματικό κόμμα, μπορείς και να επανορθώνεις όταν κάνεις λάθος. Το πρόβλημα του ΚΚΕ είναι πως όλα του τα λάθη που έκανε ιστορικά, θεωρεί ότι έχουν δικαιωθεί. Ένα ακόμη λάθος, μικρότερης σημασίας από αυτά που έχουν γίνει».
«Μπορείς να ζεις καλά στην Ελλάδα σαν φοιτητής»
Τέλος, σχετικά με τα μη κρατικά ΑΕΙ ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως:
«Η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα εκπαιδευτικό κέντρο γιατί η δυνατότητα να έχουμε τέτοιου είδους πανεπιστήμια και να προσελκύσουμε φοιτητές ευρύτερα, είναι υπαρκτή. Η Ελλάδα είναι φτιαγμένη για αυτό. Είναι πολύ ανταγωνιστική σε ό,τι αφορά τη διαβίωση. Mπορείς να ζεις πολύ καλά στην Ελλάδα σαν φοιτητής.
Έχει καλό ακαδημαϊκό περιβάλλον, και καλούς Έλληνες στο εξωτερικό που μπορούν να γυρίσουν πίσω και είναι γεωγραφικά σε ένα σημείο που μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα από πολλές περιοχές κοντινές μας. Επομένως, αυτό είναι μια οικονομική δυνατότητα που ανοίγεται από εδώ και πέρα και μια εκπαιδευτική δυνατότητα.
Γιατί αν προσελκύσεις ξένα πανεπιστήμια με πολύ μεγάλη εμπειρία και τρόπους λειτουργίας, και τα έχεις εδώ με αυτή τη μορφή, αυτό θα βελτιώσει και τα δημόσια πανεπιστήμια. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, ένα ποιοτικό μη κρατικό πανεπιστήμιο αυτομάτως θα ανεβάσει το επίπεδο και των δικών μας δημόσιων πανεπιστημίων», είπε ο κ. Σκυλακάκης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr