«Ήμασταν μπροστά και λάβαμε τα απαιτούμενα μέτρα για τα προβλήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων» επισήμανε ο ΥπΑΑΤ και ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους Υπηρεσιακούς και Φορείς για τις έγκαιρες ενέργειές τους.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις τρεις συναντήσεις-συνεδριάσεις που είχε, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και τη Συμμαχία των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), που συνεδρίασε για δεύτερη φορά, με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ. Αντίστοιχη συνεδρίαση θα πραγματοποιείται εφεξής, κάθε φορά, πριν από κάθε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο συντονισμένη παρουσία. Το μείζον ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 ήταν αυτό που κυριάρχησε στις επαφές του Έλληνα Υπουργού στη βελγική πρωτεύουσα.
«Είχαμε καταθέσει ένα πλαίσιο 19 προτάσεων για αλλαγές, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια ενιαία πρόταση από το ΕΛΚ και τις χώρες της Συμμαχίας της EUMED 9», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ. Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη να αξιοποιηθεί σωστά το χρονικό διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους του αγροτικού τομέα να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Μαρτίου και για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ.
«Τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια θα τρέξουν άμεσα, φαίνεται ότι το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε περίπου 20, μετά και την ψήφιση του πρώτου μας νόμου», σχολίασε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στο μητρώο των αγροτών που πρέπει να εμπλουτιστεί. Σε αυτο το πλαίσιο, ζήτησε από όλους να συλλέξoυν τις πληροφορίες που κρίνουν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, πλήρες μητρώο.
«Είναι σημαντικό να νιώθουν περισσότερο επιχειρηματίες, ειδικά οι αγρότες, να μπουν λίγο στη λογική της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Να καλλιεργήσουμε σιγά σιγά μια άλλη νοοτροπία», κατέληξε.
Στη σύσκεψη υπό τον Υπουργό, τέθηκαν επί τάπητος οι εκκρεμότητες σχετικά με την έκδοση πράξεων Δευτερογενούς Νομοθεσίας, οι οποίες προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καλύπτοντας πολλές από όσες υπήρχαν από το παρελθόν, η υλοποίηση κοινοτικών υποχρεώσεων, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των τηρουμένων ηλεκτρονικών μητρώων, η καταγραφή των Επιτροπών Επιβολής Κυρώσεων ενώ υπήρξε και ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και τις πιθανές νέες προτάσεις για την αναθεώρησή του (Υπηρεσία Συντονισμού).
Συζητήθηκε, ακόμη, το χρονοδιάγραμμα ορισμένων επόμενων ενεργειών:
- Αύριο (29/2) αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.
- Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποζημιώσεων για τις πληγείσες περιοχές από τον ΕΛΓΑ. Δέσμευση είναι ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις που θα αγγίζουν περίπου τα 260 εκατ. ευρώ.
- Εξελίσσεται η διαδικασία για τη δημιουργία του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.
- Δημιουργείται Μητρώο Ερασιτεχνικής Αλιείας με σκοπό - μεταξύ άλλων - να μπει τέλος στην παραοικονομία.
- Συνεχίζονται οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια του Υπουργείου, του ΕΦΕΤ, και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε σημεία λιανικής πώλησης και σε πύλες εισόδου της χώρας στην αγορά γάλακτος. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στο μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr