«Η ρύθμιση, ούσα απολύτως συμβατή με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και τις πρόνοιες του Συντάγματος, δημιουργεί ασφάλεια δικαίου», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, συμπληρώνοντας ότι έρχεται να περιορίσει την εκτός σχεδίου δόμηση για το διάστημα κατά το οποίο είναι αναγκαίο για να γίνουν οι μελέτες, οι τοπικές πολεοδομικές και οι ειδικές πολεοδομικές, καθώς και τη μελέτη χαρακτηρισμού των δρόμων στη χώρα.
«Έχουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης αναθέσει ένα τεράστιο ποσό, μιλάμε για περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, πρωτοφανές ποσό, για να υπάρξει επιτέλους πολεοδόμηση σε αυτή τη χώρα με τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια που καλύπτουν το σύνολο της χώρας, με εξαίρεση εκεί που υπήρχαν άλλα στην περισσότερη χώρα δεν υπήρχαν και χαρακτηρισμό όλων των δρόμων. Στην πραγματικότητα, θα κάνουμε όλη τη δόμηση εντός σχεδιασμού, όχι εντός οικισμών, αλλά εντός σχεδιασμού. Μέχρι να συμβεί αυτό υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις οι οποίες περιορίζουν τη δόμηση κατά κύριο λόγο εκεί που είναι ακόμη η υπόθεση απείραχτη, περιοχές με περιορισμένη οίκηση ή και δρόμους ακόμη.
Δεν λέω ότι μια περιοχή αποκλείεται. Ένας δρόμος στον οποίο δεν υπάρχει ως τώρα δόμηση, αυτοί οι δρόμοι κατά κύριο λόγο προστατεύονται. Και επειδή αυτό είναι μια υπόθεση που έχει και περιβαλλοντική διάσταση αλλά και διάσταση ιδιοκτησίας, δηλαδή υπάρχουν δύο συνταγματικά αγαθά, υπάρχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της οικονομικής ζωής από τη μία πλευρά και από την άλλη το συνταγματικό αγαθό της οργανωμένης πολεοδόμησης και της προστασίας του περιβάλλοντος, πρέπει λοιπόν να σταθμίζουμε αυτά τα δύο αγαθά, εξού και έχουμε διάφορες ρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ορίζοντας υλοποίησης το καλοκαίρι του 2024 για τη δασική μεταρρύθμιση
Σχετικά με τη δασική μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο έχει ορίζοντα υλοποίησης το καλοκαίρι του 2024, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός.
«Κάνουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση, ξεκινώντας από την Αττική. Αναθέτουμε αυτή την εβδομάδα όλες τις διαχειριστικές μελέτες για τα δάση της Αττικής, που δεν έχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεύτερον, φτιάχνουμε ένα καινούργιο σύστημα που στηρίζεται σε υβριδικά σχήματα που έχουν και ιδιωτικό τομέα και δασικούς συνεταιρισμούς, ιδιωτικό τομέα όμως που κάνει μεταποίηση σε ξύλο ή σε βιομάζα. Θα αναλάβει αυτός ο συνδυασμός, αυτά τα υβριδικά σχήματα, 50 δασικοί συνεταιρισμοί, 50 εταιρείες μεταποίησης βιομάζας ή ξύλου, τη διαχείριση των δασών, μακροχρόνια με βάση τις διαχειριστικές μελέτες με την εποπτεία της δασικής υπηρεσίας και μητρώου πιστοποιητών και για πρώτη φορά τα δάση μας θα αρχίσουν να αραιώνονται, να έχεις συστηματική αφαίρεση βιομάζας, να αξιοποιούμε το ξύλο και όλα αυτά γίνονται με ένα νέο σύστημα επιδότησης βιομάζας από τα δικαιώματα ρύπων, το οποίο εισάγουμε με αυτό το νομοσχέδιο», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr