Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως δεν εμπιστεύεται τη ΝΔ και πως αμφιβάλλει για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
«Πριν από δύο χρόνια μας ρωτούσαν αν είμαστε υπέρ ή κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, υπονοώντας αν είμαστε υπέρ ή κατά του μπάχαλου που υπάρχει στα πανεπιστήμια σε θέματα ανομίας. Απαντούσαμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανομία στα πανεπιστήμια, αλλά η λύση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που προτείνει η κυβέρνηση, είναι της πλάκας και δεν θα προσφέρει τίποτα, όπως και αποδείχτηκε» ανέφερε και εκτίμησε ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τα πανεπιστήμια.
«Δεν απαγορεύουμε. Ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η Σοσιαλδημοκρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά – και το υπογραμμίζω – με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, -γιατί αυτό κάνουν με το franchising – στο Λεκανοπέδιο. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό. Εν ολίγοις, τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Αντίδραση από Βορίδη-Μαρινάκη«Το ΠΑΣΟΚ λέει ‘’ναι, όχι, ίσως αλλά’’… Να τοποθετηθεί σε ένα ξεκάθαρο ερώτημα: τα Ελληνοπούλα πηγαίνουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, παίρνουν πτυχία έρχονται με τα πτυχία τους εδώ κι είναι πλήρως αναγνωρισμένα με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα… Τι μάς λέει ο Ανδρουλάκης και σύμπασα Αριστερά να πηγαίνουν οι νέοι σε Βρυξέλλες, Λευκωσία Σοφία, αλλά στην Αθήνα να μη πηγαίνουν σε παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστήμιων στην Ελλάδα; Υπάρχουν καμιά λογική σε αυτό;» αναρωτήθηκε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας.
Λίγη ώρα αργότερα ο Παύλος Μαρινάκης εμφανίστηκε ακόμα πιο επικριτικός και κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι μόνο στα λόγια προοδευτικός ενώ στην πράξη είναι «εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού» που ψάχνει «ασόβαρες δικαιολογίες».
Απάντηση ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ απάντησε άμεσα και εξίσου σκληρά:
«Ο κ. Μαρινάκης ας μην ανησυχεί για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.
Να τον ανησυχούν περισσότερο τα σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται τα στελέχη της κυβέρνησης και η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών με τη βούλα της εξεταστικής επιτροπής-παρωδία.
Να τον απασχολεί ότι οι πολίτες είναι δεύτεροι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και χιλιάδες χειρουργεία είναι σε αναμονή λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Να τον ανησυχούν η ακρίβεια, η ραγδαία αύξηση των ενοικίων, οι ανισότητες και το υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτών.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει απαξιώσει την έννοια της μεταρρύθμισης, γιατί όλα τα μεταφράζουν σε μπίζνες.
Μπίζνες με την golden visa.
Μπίζνες στην Παιδεία.
Μπίζνες στην Υγεία.
Μπίζνες στην πράσινη μετάβαση.
Πίσω από κάθε δήθεν μεταρρύθμιση της κυβέρνησης σας, κ. Μαρινάκη, κρύβονται οι αρεστοί σας, έτοιμοι να ροκανίσουν το δημόσιο χρήμα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η επιτομή του καθεστωτισμού και του πελατειακού κράτους.
Και με την ευκαιρία: Μήπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που απέφυγε ο Υπουργός Δικαιοσύνης χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες; Γιατί η κυβέρνηση αφήνει παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου; Ποιους προστατεύει;»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr