Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε: «Η παλαιότερη δημοκρατία και η πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου συναντώνται σήμερα. Στον κύριο Μόντι βρήκα ένα πραγματικό φίλο, ενώ η εταιρική σχέση ξεκίνησε με μνημόνιο συνεργασίας στην άμυνα και στη γεωργία και σύντομα οριστικοποιείται το σύμφωνο για τη νόμιμη μετανάστευση. Αρκεί δε ένας χάρτης στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μ. Ανατολής – Ευρώπης για να διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου.
Βεβαίως πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μ. Ανατολή και σταθερότητα. Εστιάζουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη ναυτιλία, στις υποδομές και θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της Πληροφορικής».
Ο κ. Μόντι χαρακτήρισε από τη μεριά του εκπληκτικό γεγονός την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Ινδία έπειτα από 16 χρόνια. Μίλησε για διπλασιασμό του εμπορίου και για την ιδιαίτερη σημασία της ναυτιλίας όπου συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας, όπως επίσης στον τομέα της άμυνας, την κυβερνοασφάλεια, αντιμετώπιση τρομοκρατίας και Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προτεραιότητες, φίλοι και αρχαίοι μεγαλοπρεπείς λαοί έχουμε ιστορία βαθέων διαπολιτισμικών σχέσεων όχι πολιτιστικά και εμπορικά αλλά και με ανταλλαγές ιδεών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων γιορτάζοντας την 75 η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας δίνει την ευκαιρία να προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συνεργασία. Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο στον Ινδικό -Ειρηνικό Ωκεανό ενώ ενδυναμώνεται η ανατολική πλευρά της Μεσογείου με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαίνοντα εταίρο σε αυτήν την πρωτοβουλία», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός.
Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα είναι ο βασικός ομιλητής σε πολυμερή διάσκεψη στο Νέο Δελχί με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομία, ενώ αύριο αναμένεται να επισκεφθεί τη Βομβάη, όπου προγραμματίζονταιι επιχειρηματικές συναντήσεις και ομιλία στο ελληνο – ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ.
Θυμίζουμε πως στην Ινδία έχουν ταξιδέψει κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι αναμένεται να έχουν σειρά επαφών.
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή/και στελέχη συνολικά 71 εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, o Γιώργος Προκοπίου της Dynacom Tankers, o Καλλίνικος Καλλίνικος της Goldair Handling, o Δημήτρης Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Eurolife, o Sanjay Tugnait της Fairfax Digital Services, o Θάνος Λιάγκος του ΟΛΘ, η Ελένη Πολυχρονοπούλου της Hemexpo, ο Γεώργιος Πολέμης της DP Pumps, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος της HIG, ο Κωνσταντίνος Μπίκας του Ομίλου Mytilineos, η Αγάπη Σμπώκου της Phaea, o Παναγιώτης Καραμπίνης της Endeavor, η Δήμητρα Κολοτούρα της Zeus+Dione, κ.ά. Περιλαμβάνονται επίσης οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Grivalia, Zeus & Dion, Mitsis Hotels, κ.ά. Δείτε εδώ τη λίστα με τους συμμετέχοντες.
Οι τρεις σταθμοί στους οποίους θα γίνει η επιχειρηματική «απόβαση» είναι το Νέο Δελχί (20-21 Φεβρουαρίου), η Βομβάη (22 Φεβρουαρίου) και η Μπάνγκαλορ (23 Φεβρουαρίου), με την πρώτη πόλη να έχει περισσότερο χρηματοοικονομικό ενδιαφέρον, η δεύτερη εμπορικό και η τρίτη τεχνολογικό, καθώς η Μπάνγκαλορ είναι γνωστή και ως η Silicon Valley της Ινδίας. Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή και που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στις θεματικές εκδηλώσεις είναι η ενέργεια, η ναυτιλία, η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία, ο βιομηχανικός εξοπλισμός, τα τρόφιμα και ποτά, ο τουρισμός, το real estate, οι κατασκευές και η οπτικοακουστική βιομηχανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr