Ακόμη, αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχαν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα (13/2) επισημαίνοντας ότι υπήρξε ένα πολύ θετικό κλίμα, καθώς έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά δε, πως τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και γι' αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργεί προσδοκίες τις οποίες δεν μπορεί να εκπληρώσει.
Αναφέρθηκε λοιπόν, στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, όπου οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.
- Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.
- Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους αγρότες για ευρυτερο αγροτικό ζήτημα όπως η ΚΑΠ και οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Σε ό, τι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο για το 2025 σημείωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση για να υπάρχει δικαιότερο και μονιμότερο πλαίσιο για τον ΕΦΚ.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα απογευματινά χειρουργεία και στις σχετικές ανακοινώσεις που έκαναν ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Θεμιστοκλέους την Δευτέρα (19/2) αναφέροντας πως:
«Λίστες Χειρουργείου τηρούνται σε όλα τα Ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας. Η κατάσταση του χρόνου αναμονής στις χώρες τις Ευρώπης, ποικίλει ανάλογα τη χώρα. Σε ορισμένες, όπως για παράδειγμα η Σουηδία, ο χρόνος αναμονής του πολίτη για μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση κυμαίνεται στις 50 μέρες κατά μέσο όρο.
Μέσω της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου εξασφαλίζονται:
• Διαφάνεια
• Διασφάλιση Ποιότητας
• Διασφάλιση Υγείας
• Προσβασιμότητα
• Αποτελεσματικότητα
• Συντονισμός Περίθαλψης
Για την αντιμετώπιση, τόσο των καθυστερήσεων όσο και τη βελτίωση της λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου το Υπουργείο Υγείας προέβη σε στρατηγικές αποφάσεις.
Οι λύσεις βασίστηκαν σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος στη διασφάλιση της ορθής τήρησης της Λίστας Χειρουργείου και στη συνεχή παρακολούθηση της. Ο δεύτερος, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της με προτεραιότητα την πλήρη ψηφιοποίηση της».
Για τις σχέσεις με την Τουρκία
«Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την Ιδρυτική Διακήρυξη των Αθηνών και βλέπουμε από την Τουρκία μια συμπεριφορά που είχαμε καιρό να δούμε: ακταιωρός στα Ίμια, τη Navtex πριν από λίγες μέρες και κάποιες εμπρηστικές δηλώσεις από πλευρά ηγεσίας και όχι μόνο. Θα αντιδράσει η Αθήνα σε αυτή τη συμπεριφορά και μήπως βιάστηκε η Αθήνα να υπογράψει αυτή τη Διακήρυξη;» ήταν ενα από τα ερωτήματα που τέθηκαν στον κ. Μαρινάκη.
Ο ίδιος απάντησε: «Το αντίθετο θα έλεγα και θα επαναλάβω αυτό που λέω κάθε φορά και το έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός ότι εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, επιδιώκουμε τον διάλογο κι ότι ο διάλογος φαίνεται στη μεγάλη εικόνα πολύ πιο χρήσιμος και ωφέλιμος για τις δυο χώρες παρα μία συνθήκη παρατεταμένης έντασης».
Υπογράμμισε ακόμα ότι αυτό δε σημαίνει όμως ότι είμαστε αφελείς ή έχουμε την οποιαδήποτε διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Συμπλήρωσε ότι ο διάλογος, η διαδικασία και η τήρησή του αξιολογείται διαρκώς, «συμβαίνουν ενίοτε τέτοια περιστατικά όπως αυτό για το οποίο με ρωτήσατε.
Εδώ ίσως φαίνεται και ακόμα περισσότερο η αξία του να είναι οι δυο χώρες σε μια φάση διαλόγου ώστε να επιλύονται με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς προφανώς, ούτε καν υποψία, υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να μην κλιμακώνονται».
Τέλος, μίλησε και για την επιστολική ψήφο λέγοντας ότι με την θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου καταργούνται όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου κι αν βρίσκονται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr