«Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, έχουν λάβει μέσα από τον πρώτο κύκλο της πρώτης αρωγής 40 εκατ. ευρώ περίπου 19.400 αγρότες και κτηνοτρόφοι και από την άλλη εβδομάδα ανοίγει και ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής για τα 5.000 έως 10.000 ευρώ», επεσήμανε ο ίδιος στην τοποθέτησή του στην ημερίδα του ΥΠΑΑΤ.
Συγχρόνως, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σχολίασε ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει ένας αγρότης από την Κρατική Αρωγή ανέρχεται στα 500.000 ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα κρατικά οικονομικά επιδοτούμενα ποσά, τα οποία δεν υπερέβαιναν τα 72.000 ευρώ, όπως τόνισε.
Στην παρεμβατική του δήλωση, ο κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε τον τρόπο λειτουργίας της Κρατικής Αρωγής, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο σύστημα μεταρρύθμισης. Αυτή η μεταρρύθμιση αντικαθιστά τα προηγούμενα συστήματα ΠΣΕΑ και ΚΟΕ που κατέβαλλαν αποζημιώσεις με περιορισμένη κλίμακα, χρεώνοντας χρόνο πολύ μεγαλύτερο και με χαμηλότερα τιμολόγια.
«Με την Κρατική Αρωγή δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις και αποζημιώνονται ο εξοπλισμός, τα πάγια και το έγγειο κεφάλαιο», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι, παράλληλα, επεκτάθηκε το θεσμικό πλαίσιο και καλύπτονται πλέον άμεσα όλες οι ζημιές που είτε δεν καλύπτονταν είτε καλύπτονταν πλημμελώς και μακροχρόνια. Επιπλέον, στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής έχουν ενταχθεί και οι απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο.
Τέλος, σημείωσε ότι σταδιακά η εμπλοκή της Κρατικής Αρωγής στον πρωτογενή τομέα ολοκληρώνεται και την επόμενη περίοδο θα δώσει τη θέση της σε ένα νέο ολιστικό πλαίσιο στήριξης που διαμορφώνεται από το ΥΠΑΑΤ, καθώς «οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται», τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr