Τα πέντε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι τα εξής:
1. Η δημιουργία κοινής χερσαίας στρατιωτικής μονάδας στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.
2. Η σύσταση κοινής διακλαδικής στρατιωτικής δύναμης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις.
3. Τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών, αλλά και σε άλλα ιεραρχικά επίπεδα, των επιτελείων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
4. Ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών των μεθοριακών μονάδων των δύο χωρών στον Έβρο.
5. Η σύσταση κοινής διακλαδικής ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση καταστροφών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με ευρεία επιχειρησιακή δυνατότητα.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης να αντιμετωπιστεί αμέσως και από κοινού το πρόβλημα των πλημμυρών στον Έβρο.
Η κα. Μπακογιάννη τόνισε ότι ανοίγεται ένα «νέο παράθυρο ευκαιρίας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επίσης, ανέφερε ότι «γνωρίζουμε ότι απαιτούνται σκληρές προσπάθειες για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών κινούνται σε άλλη βάση τα τελευταία χρόνια. Επανέλαβε δε την στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς, και αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα σε πολλούς τομείς είναι ο υπ' αριθμόν ένα οικονομικός εταίρος.
«Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων και όπως όλοι γνωρίζετε στην επίσημη αυτή επίσκεψη με συνοδεύει και μία μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους Έλληνες ομολόγους τους... Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών πέρσι ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ και φέτος το 2007 αναμένουμε ότι θα φτάσουμε περίπου τα 3 δισ. ευρώ. Υπάρχει ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό κομμάτι αυτού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών που είναι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, που έχουν φτάσει οι απευθείας επενδύσεις τα 4,3 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Μπαμπατζάν.
Στη συνάντηση των δύο υπουργών ο κ. Μπαμπατζάν εμφανίστηκε να πιέζει προς την κατεύθυνση της οριστικοποίησης της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο. Πρόκειται για την πρώτη επίσηνμη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και 48 χρόνια. Η κα. Μπακογιάννη ωστόσο αρκέστηκε -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- να πει ότι η επίσκεψη θα γίνει σύντομα, χωρίς να αναφερθεί σε ημερομηνία.
«Ο πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί την Τουρκία. Έχουμε συνεννοηθεί ότι η ημερομηνία θα ανακοινωθεί και από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών δια της διπλωματικής οδού. Είναι μία σημαντική επίσκεψη και μπορώ να σας πω, ότι θα γίνει πάρα πολύ σύντομα, αλλά θα μου επιτρέψτε την ημερομηνία να συνεννοηθούμε τα δύο υπουργεία να την ανακοινώσουμε από κοινού» δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός.
Η κα. Μπακογιάννη αναφερόμενη στο Κυπριακό επισήμανε «την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Πριν από την συνάντηση του με την κα Μπακογιάννη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου. Επίσης, επισκέφθηκε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος υπενθύμισε στον κ. Μπαμπατζάν ότι ήταν ο ίδιος που υπέγραψε το γνωστό ελληνοτουρκικό μνημόνιο με τον Τούρκο τότε υπουργό Εξωτερικών Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης με νόημα ότι κανείς δεν επιλέγει τους γείτονές του.
Το ΚΚΕ από την άλλη πλευρά, σχολιάζοντας τη συμφωνία, σημείωσε ότι αποτελεί τρομοκρατικό μέτρο κατά του ελληνικού, του τουρκικού και των λαών της περιοχής. «Αυτό επιβεβαιώνει η απόφαση για τη συγκρότηση κοινής διακλαδικής στρατιωτικής μονάδας των δυο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και η συμμετοχή τους στη Μονάδα Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ» τονίζει το ΚΚΕ και καταλήγει:
«Οι λαοί των δυο χωρών δεν πρέπει να δεχτούν αυτά τα μέτρα. Ο μόνος δρόμος για να στερεώσουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr