«Έπαψε η υποχρεωτική μετεγκατάσταση να είναι μοναδική μορφή αλληλεγγύης, σε περιόδους κρίσης. Εμείς ζητούσαμε υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων, σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς αστερίσκους. Αποδεχθήκατε την εθελοντική μετεγκατάσταση των προσφύγων, και όποια χώρα δεν επιθυμεί, για διάφορους λόγους, θα πληρώνει. Αποδεχτήκαμε την εθελοντική μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπου, όταν μια χώρα δεν επιθυμεί για διάφορους λόγους, θα πληρώνει μια λογική αλληλεγγύης στις χώρες υποδοχής.
Ουσιαστικά οι χώρες υποδοχής, η δική μας χώρα, μετατρέπεται σε αυτό που λέμε μια αποθήκη για όσους δε θέλουν οι Ευρωπαίοι». Το θέλουμε αυτό για τη χώρα; Δεν την ψήφισα εγώ αυτή τη συμφωνία», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε και στη διαδικασία χορήγησης διεθνούς προστασίας, και σημείωσε ότι «περιορίστηκε σημαντικά στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».
«Ποια ήταν η θέση της Ελλάδας στο Συμβούλιο, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητούσε υποχρεωτική μετεγκατάσταση;Άσκησε βέτο η ελληνική κυβέρνηση; Διότι για άλλα ζητήματα η ελληνική κυβέρνηση άσκησε βέτο», είπε ο ευρωβουλευτής και πρόσθεσε: «Μπήκε στον φάκελο η έννοια της ανωτέρας βίας που δίνει τη δυνατότητα παρέκκλισης στα κράτη-μέλη, χωρίς έγκριση και έλεγχο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα. Μη φωτογραφίζουμε μόνο τις καλές δημοκρατίες τύπου Ελλάδας ή άλλες. Υπάρχουν και χώρες οι οποίες μπορούν να κάνουν παρέκκλιση, χωρίς έλεγχο από την Ε.Ε, και να λένε ότι έχουμε έκτακτη ανάγκη».
Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε και στο χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά. «Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, ακόμα και με μεγάλη προσπάθεια να κατανοήσω πλήρως τον κύριο Μαργαρίτη Σχοινά για την καλή του πρόθεση, είναι να μπορεί μια γυναίκα στην Πολωνία να επιλέγει άμβλωση. Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, με την οπτική και την καλή διάθεση που έχει ο κ. Σχοινάς, σημαίνει ότι ένα πρόσωπο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μπορεί να προχωρά ελεύθερα και περήφανα στους δρόμους της Βαρσοβίας ή σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
«Έχουμε σοβαρά ζητήματα υποχώρησης και άλλα ζητήματα που αφορούν στο κράτος δικαίου. Ενημερώνω το σώμα, ότι τη Δευτέρα έρχεται για την Ελλάδα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά σε θέματα κράτους δικαίου, από το πώς γίνονται οι ιστορίες και εξέταση των περιπτώσεων στα Τέμπη, μέχρι την περίπτωση του Γιώργου Καραϊβάζ, που δυστυχώς, αν και δημοσιογράφος, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ενδιαφέρει πάρα πολύ την ελληνική δημοσιογραφική κοινότητα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr