Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι στην προηγούμενη του θητεία όποτε διαπίστωνε κάποια παρανομία ζητούσε την ποινική δίωξη των γιατρών που παρανομούσαν και ότι είναι αντίθετος σε κάθε πράξη διαφθοράς. Σε συνέχεια των όσων είπε, υποστήριξε ότι «μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει ευνοϊκό νόμο για το φακελάκι».
Όπως είπε, δεν θα πρέπει να υποκρινόμαστε ότι πρώτη φορά ακούει κανείς για το φακελάκι από τον ίδιο με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί, προσθέτοντας ότι «οι μόνοι που θα πρέπει να διαμαρτύρονται είναι οι ιδιωτικές κλινικές από την αλλαγή που προωθεί για τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή στα δημόσια νοσοκομεία».
Έχουμε εγκρίνει το 2024 τις περισσότερες προσλήψεις γιατρών από την ίδρυση του ΕΣΥ
Όπως είπε το υπουργείο δίνει μια νόμιμη διέξοδο το απόγευμα και για τον γιατρό και για τον ασθενή για να κάνει νόμιμα την επέμβασή που επιθυμεί το απόγευμα καθώς υπάρχουν πάνω από 90.000 αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο οι πιο φτωχοί ασθενείς θα ωφεληθούν γιατί θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα χειρουργία. Όσον αφορά την κριτική ότι οι γιατροί θα στραφούν στα απογευματινά χειρουργεία που θα είναι επί πληρωμή και θα μειώσουν τα προγραμματισμένα και εντός ωραρίου εργασίας τους τόνισε ότι θα παρακολουθείται η παραγωγικότητά τους.
Στην συνέχεια σημείωσε ότι «το κόστος λειτουργίας για τα απογευματινά χειρουργεία προβλέπεται από τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια». Απαντώντας στις επικρίσεις ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία γιατί υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ απάντησε ότι «έχουμε εγκρίνει το 2024 τις περισσότερες προσλήψεις γιατρών από την ίδρυση του ΕΣΥ».
Κάθε νοσοκομείο θα κρίνει αν μπορεί να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία
Επιπλέον δήλωσε ότι είναι κρίμα τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία να μένουν κλειστά μετά τις τρεις το απόγευμα. «Θα δώσουμε με την υπουργική απόφαση τη δυνατότητα σε κάθε χειρουργική κλινική του ΕΣΥ να στήσει αν θέλει απογευματικό χειρουργείο και αν μπορεί. Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές που μπορούν και θα θελήσουν», πρόσθεσε.
«Οι κλινικές που θα στήσουν απογευματινές κλινικές πρέπει να έχουν αναισθησιολόγο» είπε προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει επάρκεια και αναισθησιολόγων και νοσηλευτών». Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων απάντησε ότι είναι προφανές ότι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει στα νοσοκομεία της πόλης δύσκολα θα γίνουν απογευματινά χειρουργεία.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα έχουμε τις μεγαλύτερες δαπάνες για ιδιωτική υγεία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο Υγείας με την μεταρρύθμιση αυτή φτιάχνει μια ανταγωνιστική προς τις ιδιωτικές κλινικές αγορά.
Ερωτηθείς εάν αυτό το μέτρο διαχωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν ισχύει αυτό γιατί όποιος έχει δεν περιμένει σε λίστα αναμονής αλλά επιλέγει κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο ή δίνει φακελάκι για να χειρουργηθεί πιο σύντομα. Αντίθετα, όπως υποστήριξε, «εκείνος που δεν έχει χρήματα κερδίζει ταχύτερη πρόσβαση στο χειρουργείο γιατί πολλοί άνθρωποι που προηγούνται από αυτόν στην σειρά θα πάνε σε απογευματινό χειρουργείο».
Διαφάνεια με την ενιαία λίστα χειρουργείων
Μιλώντας για την ενιαία λίστα χειρουργείων που ξεκινάει να ισχύει σήμερα απάντησε ότι πλέον θα είναι γνωστό σε όλους ο χρόνος αναμονής ανά κλινική. «Σκοπός μου είναι να κάνω δημόσιο κτήμα την πληροφορία σε όλους τους πολίτες» είπε ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας ότι οι ασθενείς πρέπει να ξέρουν τον χρόνο αναμονής. Και όπως σημείωσε το μέτρο θα κριθεί στην πράξη από τον χρόνο που απαιτείται για το χειρουργείο.
Ωστόσο, όπως είπε το ποιος χειρουργείται πρώτος έχει να κάνει με τον κάθε γιατρό που εξετάζει την κρισιμότητα της υγείας του εκάστοτε ασθενή. «Η ενιαία λίστα χειρουργείου μας δίνει μια διαφάνεια, μας δίνει μια σειρά, μας μαθαίνει τους μέσους χρόνους αναμονής αλλά εάν κάποιος γιατρός θέλει να βάλει κάποιον ασθενή να προηγηθεί έχει δικαίωμα να το κάνει».
Δεν παρέλειψε να πει μάλιστα ότι «σοβαρό επιχείρημα κατά των δημόσιων απογευματινών χειρουργείων δεν υπάρχει». Επιπλέον τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας θα μετράει τα χειρουργεία σε επίπεδο κλινικής και όχι γιατρού. Ερωτηθείς εάν τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται και με ιδιώτες αναισθησιολόγους ή μόνο απ’ όλους όσοι εργάζονται στο ΕΣΥ απάντησε ότι «η αρχική φάση της μεταρύθμισης είναι να γίνεται αυτό αποκλειστικά μέσα από το ΕΣΥ. Σε δεύτερη φάση θέλω να το ανοίξω και σε ιδιώτες. Δεν είναι ακόμη ώρα γι’ αυτό».
Αναφορικά με το εάν υπάρχει περίπτωση να καλύψει το κράτος να καλύψει το κόστος των απογευματινών χειρουργείων ο κ. Γεωργιάδης απάντησε αρνητικά και ότι δεν έχει αυτά τα χρήματα και «δεν μπορεί να διπλασιάσει τις αμοιβές των γιατρών. Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι στο υπουργείο αναζητούν έξυπνες ιδέες για να ενισχύσουν περισσότερο την προσπάθεια των αδύναμων συμπολιτών μας για να χειρουργηθούν. «Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ενδιαφέρον για να βρούμε μια λύση και σε αυτούς τους συμπολίτες μας που έχουν πια πολύ μεγάλη αναμονή», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr