Σχετικά με την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, ο ίδιος εξηγεί ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει ένα βήμα, να εξετάσει εάν γίνεται και ύστερα να το μεταφέρει και στις εθνικές εκλογές.
«Γιατί το ερώτημα το οποίο ετίθετο σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις ήταν “ωραία το κάνετε για τις ευρωεκλογές γιατί δεν το κάνετε και για τις εθνικές εκλογές;”.
Η απάντηση που δινόταν ήταν ότι υπάρχουν διάφορες τεχνικές παράμετροι τις οποίες εξετάζουμε. Το υπουργείο των Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι μπορεί να το κάνει. Και από την αρχή που υπήρξε μια συναίνεση για να πάμε για την ψήφο στις ευρωεκλογές γιατί όχι αυτή η συναίνεση να μην επιτευχθεί και για την ψήφος στις εθνικές εκλογές;» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Ενώ, στην συνέχεια πρόσθεσε: «δηλαδή τι λέμε τώρα ομογενή σε έναν Έλληνα ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει γιατί είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Κοίταξε, στις ευρωεκλογές θα μείνεις στο σπίτι σου και μπορείς να ψηφίσεις, αλλά για τις εθνικές εκλογές πήγαινε στο προξενείο που μπορεί να είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά ή πάρε το αεροπλάνο και έλα ή μην πας ή έλα στην Ελλάδα.
Πρόκειται για επέκταση μιας δυνατότητας δε δίνουμε κάποιο παραπάνω δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους.
Το λέω γιατί αν κάποιος εμφανιστεί σε ένα εκλογικό τμήμα στην Ελλάδα με την αστυνομική του ταυτότητα, με το διαβατήριό του, θα ψηφίσει κανονικά. Του λέμε λοιπόν αντί να μετακινηθείς μπορείς να ψηφίσεις από το σπίτι σου και ειδικά για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα το λέμε και σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα λόγω κινητικών προβλημάτων, σε ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται και θα ήταν αναγκασμένοι να αφήσουν τη δουλειά τους που δεν θα το έκαναν».
Ο φόβος της αντιπολίτευσης
«Φοβάται την ψήφο των ομογενών η αντιπολίτευση», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.
Ακόμη, στην συνέχεια επεσήμανε ότι θεωρεί εντελώς υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης καθώς όπως είπε «η αντιπολίτευση υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για ένα νομοσχέδιο στο οποίο υποτίθεται συμφώνησε και υπήρχε συναίνεση».
«Φοβάται την ψήφο των ομογενών η αντιπολίτευση. Αυτό είναι το βασικό. Από εκεί και πέρα τα τεχνικά και όλα τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να κουβεντιαστούν και να λυθούν. Τώρα στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών, ξέρετε πολύ καλά ότι περνάει με 151 για να ισχύσει για τις ευρωεκλογές. Για να ισχύσει σε εθνικές εκλογές χρειάζεται 200. Άρα, από τη στιγμή που δεν το ψηφίζει η αντιπολίτευση δεν περνάει αυτό τώρα. Οπότε δεν έχει κανένα νόημα αυτό που λένε “Αποσύρετε την τροπολογία”» σημείωσε.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η επιστολική ψήφος είναι μια μεταρρύθμιση η οποία ισχύει σε πάρα πολλές χώρες και η Ελλάδα παραδειγματίζεται από αυτές.
Είπε ότι σήμερα είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, ύστερα από κάποια χρόνια θα είναι κυβέρνηση ίσως κάποιος άλλος. «Θέλω να πω ότι έχεις μια ρύθμιση η οποία ισχύει στο διηνεκές, δεν είναι ότι κάνει κάτι η Νέα Δημοκρατία τώρα, προκειμένου να κλέψει, να το πω έτσι, την ψήφο. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας και κατέληξε.
Σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια και ειδικά με την στάση των υπουργών ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για την ευθύνη των υπουργών όταν μετέχουν σε ένα συλλογικό όργανο, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα είναι και βουλευτές, άρα υπάρχει η συνταγματική πρόβλεψη της ψήφου με βάση τη συνείδησή τους. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, ξέρετε, που έχει να ισορροπήσει ανάμεσα στη συλλογική ευθύνη και στην ευθύνη που έχει ο καθένας και με βάση τη συνείδησή του».
Για τη «σχέση» ομόφυλων ζευγαριών και εκκλησίας ο ίδιος υποστήριξε πως «η εκκλησία έχει τη γνώμη της. Δεν περίμενε κάποιος ότι θα υπάρχει συναίνεση από την εκκλησία στο συγκεκριμένο θέμα.
Άλλωστε γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ούτε τον πολιτικό γάμο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών αναγνωρίζει η εκκλησία είναι αντίθετη γενικά στον πολιτικό γάμο γιατί ο γάμος ο θρησκευτικός είναι ένα από τα επτά μυστήρια της εκκλησίας.
Ως εκ τούτου, περιμέναμε ότι θα υπάρχει μια διαφορετική άποψη. Εξέφρασε η εκκλησία την άποψή της. Από εκεί και πέρα, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η κυβέρνηση κινείται με βάση τις δικές της δεσμεύσεις. Τις δικές της θέσεις εισηγείται στη Βουλή και η Βουλή νομοθετεί» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα, όπου θα συζητηθούν οι όποιες παρατηρήσεις και προτάσεις πάνω στο ζήτημα αυτό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr