«Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του επέλεξαν να προσβάλουν αυτή τη διαδικασία. Να προσβάλουν και τη νομοθετική διαδικασία αλλά και τις προβλέψεις του Συντάγματος που δεν προβλέπουν απλά, αλλά επιβάλλουν συναίνεση για τα θέματα αυτά. Και το έκαναν γιατί η πρόθεσή τους είναι μόνο η δημιουργία εντυπώσεων και το κομματικό όφελος, με μοναδικό στόχο να συνεχίσουν να χειρίζονται τις υπουργικές ή και την πρωθυπουργική καρέκλα.
Όμως, όλοι και όλες οφείλουμε να προσέχουμε και να περιφρουρούμε τη νομοθετική διαδικασία, ιδιαίτερα στα θέματα του πυρήνα της Δημοκρατίας που είναι η εκλογική διαδικασία. Το ερώτημα βέβαια που μας δημιουργήθηκε είναι αν εμείς θα ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη σ’ αυτόν τον κατήφορο ή θα υπερβούμε το πρόβλημα που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης δια της κ. Κεραμέως και με τη χθεσινή κίνηση.
Οφείλουμε να πούμε ότι οι επιλογές αυτές απαξιώνουν την πολιτική. Οδηγούν την κοινωνία σε μια απολίτικη για να μην πω και αντιπολιτική στάση. Μετά βέβαια προσπαθούν να μας πείσουν ότι η επιδίωξή τους με την επιστολική ψήφο είναι να μειώσουν την αποχή. Πώς γίνεται όμως αυτό, όταν οι επιλογές σας ακόμα και εδώ στο Κοινοβούλιο είναι επιλογές που απομακρύνουν τον πολίτη από την πολιτική, που απαξιώνουν την πολιτική συζήτηση; Ακόμα και η διαδικασία της τροπολογίας που επιλέχθηκε είναι προσβλητική και για τον Κανονισμό της Βουλής. Και να πούμε την αλήθεια. Η προτροπή του κ. Μητσοτάκη για αποχή από την ψήφιση του επόμενου πιθανά νομοσχεδίου, για το δικαίωμα στο γάμο, των Βουλευτών που διαφωνούν είναι ξεκάθαρη. Η κ. Κεραμέως μας ζητάει υποκριτικά σήμερα να λάβουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή στην πολιτική την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός προτρέπει τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τους Υπουργούς του να απέχουν. Εκεί καταλήγουν οι ανίερες συμμαχίες με την ακροδεξιά με μόνο στόχο τη διατήρηση της καρέκλας της εξουσίας.
Εμείς επιλέξαμε από την πρώτη στιγμή της ενημέρωσής μας από την κ. Κεραμέως και τον κ. Λιβάνιο να τηρήσουμε μια υπεύθυνη και σοβαρή στάση, όπως κάνει πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τοποθετηθήκαμε υπέρ της νομοθετικής εξειδίκευσης της συνταγματικής πρόβλεψης για την επιστολική ψήφο για τους απόδημους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Υπήρξαμε ανοιχτοί στη συζήτηση και δεχτήκαμε να συζητήσουμε και τις παραμέτρους της επιστολικής ψήφου και για τους πολίτες εντός της επικράτειας που αδυνατούν αντικειμενικά να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Καταθέσαμε από την πρώτη συνάντηση -τη συνάντηση ενημέρωσης του Δεκεμβρίου- ερωτήματα και προτάσεις πάντα ελέγχοντας τη συνταγματική πρόβλεψη και τις συνταγματικές υποχρεώσεις. Συνεχίσαμε στις επιτροπές. Καταθέσαμε επεξεργασμένες προτάσεις και με έγγραφα μέσα στην επιτροπή και με τροπολογία εδώ στην Ολομέλεια. Και μάλιστα για μεταρρυθμίσεις οι οποίες ενισχύουν την εκλογική διαδικασία αξιοποιώντας και την τεχνολογική πρόοδο. Διότι δεν είναι δυνατόν να συζητάμε το 2024 για εκλογές και διαδικασίες δημόσιες και η πολιτεία να μην ενσωματώνει ψηφιακά εργαλεία.
Όμως η προσπάθεια αυτή αγνοήθηκε παντελώς από την Κυβέρνηση η οποία δεν ήταν απλά ανεπαρκής. Υπάρχει μεγάλη τεχνική-νομοτεχνική ανεπάρκεια στο νομοσχέδιο. Όμως η Κυβέρνηση έχει και άλλα σχέδια, πέρα από την ανεπάρκεια, τα οποία υποτιμούν συνεχώς τη Δημοκρατία. Να το πούμε απλά.
Ακόμα και στην περίπτωση των αποδήμων αποδείξατε ξανά χτες και με τις σημερινές τοποθετήσεις ότι τους αντιμετωπίζετε μόνο ως εκλογικό κοινό εφόσον στοχεύετε στην ψήφο τους και δεν τους αποδίδετε το βασικό δικαίωμα, που είναι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Αν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ η πραγματική συμμετοχή των αποδήμων να ψηφίσετε τώρα την τροπολογία μας για τις εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων ώστε να εκλέγονται απόδημοι που να εκπροσωπούν απόδημους και να έχουν φωνή μέσα εδώ όπως κάνουν και άλλες χώρες με μεγάλη διασπορά, όπως η γειτονική μας Ιταλία. Είναι η τρίτη φορά που καταθέτουμε αυτή την τροπολογία.
Εξάλλου αυτό ζητούν οι απόδημοι και αυτό δεν το κάνετε. Διαχειρίζεστε τα αιτήματά τους αλά καρτ. Ό,τι συμφέρει εσάς.
«Το κράτος δικαίου στη χώρα μας δέχεται συνεχώς πλήγματα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η συζήτηση στις 17 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν αποκαλυπτική. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών του προοδευτικού τόξου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Ζητήματα που ξεκινούν από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, από τις στρατηγικές αγωγές κατά των δημοσιογράφων, τις επιθέσεις σε μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, την έλλειψη πολυφωνίας στα Μέσα Ενημέρωσης» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος και παρέπεμψε στα όσα έγιναν στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η Ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων, η Σοφί Ιντ’ Βελτ, είπε στα ελληνικά: «Δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη». Πού απευθυνόταν; Απευθυνόταν στη χήρα Καραϊβάζ, στους γονείς των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών στο ναυάγιο στην Πύλο, στους δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί επιθέσεις από την Κυβέρνηση επειδή της άσκησαν κριτική. Και το δυστύχημα είναι ότι κάνατε ό,τι μπορούσατε για να κρύψετε αυτήν τη συζήτηση από το ελληνικό κοινό: Χαμηλά στα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης, απαξίωση από τους Βουλευτές σας, ακόμα και η κ. Κεραμέως το χαρακτήρισε «πρωτοβουλία μιας πολύ συγκεκριμένης μειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ούτε μία λέξη, βέβαια, από τον κύριο Μητσοτάκη.
Η συζήτηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη γιατί σε αυτά τα δικαιώματα στηρίζεται η δημοκρατία μας .Και, όσο και αν θέλετε να κρύψετε ό,τι συμβαίνει, εμείς θα είμαστε εδώ, μέσα και έξω από τη Βουλή και θα συνεχίσουμε να ζητάμε απαντήσεις για το PREDATOR, για τις υποκλοπές, για τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, για τη σύνδεση των υποκλοπών με τον εγκέφαλο μέσα στο Μαξίμου, αλλά και για την απαλλαγή της εισαγγελέως που υπέγραψε αυτές τις σχετικές εντολές παρακολουθήσεων.
Θα αναδεικνύουμε τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις: Στην αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ, στην άσκηση διώξεων σε μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, στη δολοφονία χαρακτήρα που επιδιώξατε να κάνετε για τον Πρόεδρο, τον κ. Ράμμο, αλλά και για τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης, για τη «λίστα Πέτσα» και όλες τις επόμενες λίστες, για την άσκηση στρατηγικών αγωγών κατά των δημοσιογράφων που επιτελούν το λειτούργημά τους, αλλά και για τη νέα αλλαγή στους Ποινικούς Κώδικες, η οποία ευθέως απειλεί με φυλάκιση δημοσιογράφους, αν σας κάνουν κριτική.
Θα μιλήσουμε, επίσης, για την απαράδεκτη επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να αμνηστεύσει τον κ. Καραμανλή για τη σύμβαση 717, παρ’ ότι λάβατε ποινική δικογραφία από την ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή για τις κακουργηματικές ευθύνες του κ. Καραμανλή και επιλέξατε να τις κρύψετε και να μην ψηφίσετε τη δική μας πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή.
Αλλά θα συνεχίσουμε να μιλάμε και για την άρνηση του Λιμενικού να κάνει εσωτερική πειθαρχική έρευνα για το ναυάγιο στην Πύλο, η οποία οδήγησε και τον Συνήγορο του Πολίτη να ανακοινώσει ότι ξεκινά ανεξάρτητη έρευνα. Παρά την επιμελή σας προσπάθεια να φιλοτεχνήσετε ένα φιλελεύθερο προσωπείο στον κ. Μητσοτάκη, η αλήθεια δεν κρύβεται και όλα αυτά που σας ανέφερα ζητούν απαντήσεις.
Κύριε Πρόεδρε, οφείλω να επανέλθω στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θυμίζω ότι έχει τίτλο την εκλογή Ευρωβουλευτών. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και τα θέματα αυτά της δεοντολογίας, εισάγοντας με τροπολογία ρυθμίσεις για τις εθνικές εκλογές.
Μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο για την εκλογική διαδικασία των Ευρωεκλογών που, πρώτα απ’ όλα, δεν ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκάθαρα έχει πει ότι δεν μπορεί να αλλάζει το εκλογικό σύστημα σε λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις Ευρωεκλογές, για να υπάρχει εμπιστοσύνη του πολίτη στη διαδικασία αυτή.
Και εσείς τί κάνετε; Το γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια. Λιγότερο από έξι μήνες πριν τις εκλογές έρχεστε να αλλάξετε το εκλογικό σύστημα. Και, πώς το κάνετε αυτό; Αφού πρώτα επιλέξατε ποιο εκλογικό σύστημα βολεύει την Κυβέρνησή σας. Κατάντια είναι αυτό. Πρώτα μαγειρέψατε το εκλογικό σύστημα και μετά εισάγατε τη συζήτηση για την επιστολική ψήφο. Τα ξέρετε πολύ καλά. Τα κάνατε εσείς οι ίδιοι.
Πόσο ευρωπαϊκό, άραγε είναι αυτό; Ειδικά για την ψήφο των αποδήμων, το εκλογικό σύστημα έχει αλλάξει τρεις φορές μέσα σε σχεδόν μία θητεία και λίγους μήνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ταχύτητα από την άλλη μεριά και το χρονοδιάγραμμα που επιλέξατε, έχει επιπτώσεις και στην προχειρότητα του νομοσχεδίου, γιατί έχω εντοπίσει πάρα πολλά σημεία προχειρότητας: Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μεθοδολογικά προβλήματα, νομοτεχνικές ελλείψεις.
Υπάρχουν ερωτήματα ακόμα και αν θα καταφέρετε να το υλοποιήσετε όπως αυτό το απίστευτο ότι μπορεί ένας απόδημος να ενημερωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή των εκλογών ότι δεν μπορεί να ψηφίσει επειδή δεν παραλήφθηκε η ψήφος του και πρέπει να έρθει στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν εκλογικά τμήματα πουθενά στα προξενεία.
Η μεθόδευση αυτή του χρονοδιαγράμματος δυναμίτισε ακόμη μια φορά τη δυνατότητα συναίνεσης για ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας. Δεν έγινε ουσιαστική διαβούλευση με τα κόμματα και τους φορείς γιατί, προφανώς, αυτή η διαδικασία δεν εισήλθε στο δημόσιο διάλογο. Ήρθατε και συζητήσαμε τον Δεκέμβριο χωρίς να υπάρχει προσχέδιο, σας θέσαμε από τότε ζητήματα και ερωτήματα, τα οποία υπάρχουν και σήμερα, απόδειξη ότι έως και σήμερα δεν λύσατε τίποτα απ’ όλα αυτά.
Πέρα όμως από τη διαδικασία, μεγάλο πρόβλημα είναι και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Πράγματι, το είπε η εισηγήτριά μας, η κυρία Πούλου, από την πρώτη της τοποθέτηση ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Και για τον λόγο αυτό, επειδή εμείς θεωρούμε μείζον το ζήτημα της διευκόλυνσης της επιστολικής ψήφου -ιδιαίτερα για τους αποδήμους που το γράφει και το προβλέπει το Σύνταγμα- εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις-τροπολογίες μας. Τουλάχιστον δέκα είναι οι ρυθμίσεις, ενταγμένες σε τρεις τροπολογίες, που έχουμε καταθέσει, για να μην υπάρχουν προβλήματα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr