Αφού εξέφρασε τη θλίψη του για την αναγκαιότητα αυτής της συζήτησης, εξέθεσε τις θεσμικές παραβιάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ζήτησε την παρέμβαση και την αρωγή της ΕΕ για την επαναφορά των κανόνων στη χώρα, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες μίας ευρωπαϊκής λειτουργικής δημοκρατίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση
«Αγαπητοί Συνάδελφοι
Ως Έλληνας θλίβομαι βαθύτατα που για μια ακόμα φορά η Ελλάδα γίνεται το αντικείμενο αρνητικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ξεχειλώνει τα όρια του Κράτους Δικαίου, από τις παρακολουθήσεις μέχρι τις επεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν όλα αυτά συνέβαιναν σε μία χώρα υποψήφια προς ένταξη θα είχαμε παγώσει τη διαδικασία ένταξης.
Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που παραμένει υπό δικαστική διερεύνηση επί 17 μήνες χωρίς να έχουν ασκηθεί ακόμα ποινικές διώξεις, αποκαλύπτει ανάγλυφα την προβληματική λειτουργία της δικαιοσύνης και την ανεξέλεγκτη λειτουργία της ΕΥΠ υπό το επιτελικό κράτος.
Τα σημαντικότερα αντίβαρα απέναντι σε κάθε κυβερνητική πλειοψηφία σε μια δημοκρατία, η δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, αποδυναμώθηκαν με κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Ο συνδυασμός των τριών αυτών στοιχείων μας συνθέτει μία δυστοπική θεσμική πραγματικότητα, ως προς την υποχώρηση του κράτους δικαίου και της ποιότητας της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε.
Ας ειναι το ψήφισμα μας το Φεβρουάριο μια ευκαιρία για την Ελλάδα να αρθεί στο ύψος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να ανακόψει την πορεία προς μια Ορμπανανία του Νότου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr