Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, ο κ. Παπαστεργίου είπε πως «ήδη με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δουλεύουμε στη διαδικασία του να μπορεί αυτή η αλλαγή να γίνεται με ένα μήνυμα στο wallet εφόσον πατήσει «ναι» ο ενδιαφερόμενος. Όπως ακριβώς πριν από περίπου 1,5 μήνα λέγαμε για το myAuto, πακέτο που ήδη μπήκε στο wallet μας και ήδη πάνω από 100 χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν «κατεβεί» στα κινητά». Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να είναι διαθέσιμη στους πολίτες από τον Φεβρουάριο.
«Για μένα το πιο συγκλονιστικό είναι το πως πλέον το wallet θα είναι το μέσο με το οποίο θα συνδιαλεγόμαστε με το δημόσιο, να μη χρειάζεται να κατεβάζουμε πιστοποιητικά ακόμα και αν αυτά είναι ψηφιακά. Οποιαδήποτε διαδικασία κάνουμε γράφουμε το παιδί μας στον παιδικό σταθμό και θέλουμε οικογενειακή κατάσταση, βεβαίωση ΑΦΜ, ταυτότητες να μη χρειαζόμαστε τίποτα από όλα αυτά. [...] Επίσης, όλες πλέον οι ιδιότητες, είμαι δημοσιογράφος, γιατρός οποιαδήποτε ιδιότητα εμείς ζητάμε πλέον από τους επαγγελματικούς φορείς να μας ανοίξουν τα μητρώα τους για να αρχίσουμε να περνάμε όλες αυτές τις διαδικασίες μέσα.», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα είναι μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα και σε άλλες γλώσσες, πέραν της Ελληνικής, καθώς «κατανοεί 150 γλώσσες, απαντά σε 24 γλώσσες, ακόμη και σε διάφορες περίεργες γλώσσες όπως σουαχίλι». Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ο ψηφιακός βοηθός θα αρχίσει να προσφέρει επιπλέον διευκολύνσεις στους πολίτες, όπως να κλείσει ένα ραντεβού για εμβόλιο ή να κατεβάσει κατόπιν αιτήματός μας το Ε9.
Για τις νέες ταυτότητες, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως ισχύουν κανονικά, παρά το γεγονός πως δεν περιλαμβάνουν ακόμα τον προσωπικό αριθμό, ο οποίος «είναι θέμα ημερών» να υιοθετηθεί. Ωστόσο, όπως είπε, «Δεν θα βιαστούμε να φέρουμε όλους αυτούς που έχουν νέες ταυτότητες πίσω. Να βγάλουν και οι υπόλοιποι νέες ταυτότητες και εν ευθέτω χρόνο, εφόσον θέλει κάποιος, τον έχει πάνω (τον προσωπικό αριθμό)..
Σχετικά με τον υπερυπολογιστή που αναμένεται να αποκτήσει η χώρα, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως πρόκειται για «ό,τι πιο οραματικό και αισιόδοξο για την τεχνολογία στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλο και γρήγορο μηχάνημα το οποίο βοηθά στην έρευνα με τεχνητή νοημοσύνη, θα βοηθήσει γενικά στο να δημιουργήσουμε πλέον πέρα από το public cloud, να αρχίσουμε να αποκτάμε δικές μας υποδομές για αποθήκευση δεδομένων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr