Η συνάντησή τους έγινε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης».
Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα εφαρμόζει δίκαιη και αυστηρή πολιτική για το μεταναστευτικό με πολιτική εντός του νόμου αλλά και αδιαπραγμάτευτη για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».
Πρόσθεσε, όμως, «δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα αλλά κανόνες, ανθρωπιά δίπλα στην ευταξία. Και αυτό κάναμε και το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης. Το ίδιο κάνουμε και στην επικίνδυνη εκδοχή του λαϊκισμού που αποδίδει κάθε κακό στην κοινωνία στον ανώνυμο ξένο».
«Κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα για να επιτεθούν συλλήβδην στην ΕΕ, τη Frontex και την κυβέρνηση ενώ δεν δίστασν ακόμα να κατασκευάσουν τραγωδίες για να αποδειχθεί μετά ότι εξυπηρετούσαν τα σχέδια των λαθροδιακινητών» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι «η εφαρμογή της νεάς συμφωνίας για το μεταναστευτικό θα δοκιμάσει την αξιοπιστία της ΕΕ».
Όσον αφορά το 2023 ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μας αφήνει με μια επιτυχημένη μεταναστευτική πολιτική, Οι ροές ήταν μειωμένες και το ίδιο έχουμε δει και τους τελευταίους μήνες χάρη στην καλύτερη συνεργασιά με την Τουρκία».
«Αποδίδουμε πλέον γρήγορα και δίκαια άσυλο με τυποποιημένες διαδικασίες. Αυτό έρχεται να κουμπώσει με τη σημαντική εξέλιξη για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που βαδίζει προς την οριστική επικύρωση την άνοιξη. Δεν ήταν προφανές ότι θα μπορούσαμε να την πετύχουμε πριν από μερικούς μήνες. Δεν λύνει μεμιας μόνη της το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αλλά είναι μια αρχή. Για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αποκτούμε έναν θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης αλλά και μια νομική βάση κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από άλλες χώρες που μπορεί να σκέφονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατατρεγμένους ανθρώπους για τους δικούς τους γεωπολιτικούς σκοπούς κάτι που έχει γίνει ιστορικά και στα ελληνικά σύνορα και στα σύνορα της Λευκορωσίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αναφορές του στην πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Αφού, δε, χαρακτήρισε «πρώτη προτεραιότητα την εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομων διακινητών» ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετικό γεγονός την έγκριση από την Κομισιόν της διευκόλυνσης έκδοσης βίζα για Τούρκους πολίτες που θα θέλουν να έρθουν για τουρισμό σε 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Νησιά με οργανωμένες δομές που σήκωσαν ένα δυσανάλογο βάρος μαζί με τον Έβρο στην διαχείριση του μεταναστευτικού».
Στο πλαίσιο αυτό απευθυνόμενος προς τους πολίτες των νησιών αυτών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα τους με την ελπίδα ότι θα υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι από την ΕΕ». «Είμαστε σε μια φάση διαπραγμάτευσης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφή τη θέση της ότι μπορεί να δεχθεί αυτή τη διαπραγμάτευση να καταλήξει μόνο εφόσον αξιοποιηθούν δυνατότητες να αυξηθούν και άλλο τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» συμπλήρωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκαν επίσης νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Παπασταύρου, τόσο ο υπουργός όσο και η Επίτροπος «επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τη δράση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο» επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Ο κ. Παπασταύρου εξήρε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας με στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, λέγοντας πως «είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να μετουσιωθεί άμεσα σε δράσεις, ενώ αποτελεί κεντρικό ζήτημα που πρέπει να προσελκύσει παγκόσμια υποστήριξη».
Στην συνέχεια, ο υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθνικών συντονιστών για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών, την οποία η Επίτροπος καλωσόρισε και δεσμεύτηκε να εξετάσει. Ενώ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο που να εμποδίζει και να πατάσσει τη διακίνηση μεταναστών. Το παλαιό - 20 χρόνων πλέον - πλαίσιο πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας πρέπει να ενισχυθεί».
Τέλος, ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού, ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών μεταναστών, οι οποίες και, όπως είπε, πρέπει να γίνουν «πιο αποτελεσματικές και πιο πρακτικές. Οι επιστροφές δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα. Και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται» ανέφερε και κατέληξε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr