Από το Μαξίμου σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. «Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς», τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Από τις αλλαγές γίνεται εμφανές ότι το βάρος, όπως δείχνουν και οι τελευταίες κινήσεις γενικότερα της κυβέρνησης, πέφτει στο θέμα της ασφάλειας… εντός των τειχών, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η καρατόμηση του τέως – πλέον – υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, αλλά και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου.
Οι δυο τους τέθηκαν εκτός κυβέρνησης, καθώς τους χρεώθηκε μια σειρά μοιραίων αστοχιών, με πρώτη την προέλαση των Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα με τον θάνατο οπαδού της ΑΕΚ, τα επεισόδια στου Ρέντη, αλλά και γενικότερα η έξαρση της εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα.
Στο Υπουργείο επιστρέφει ένας παλιός και… καλός γνώριμος, αφού πρόκειται για την 5η θητεία του κ. Χρυσοχοΐδη στο συγκεκριμένο Υπουργείο.
Σε γνώριμα λημέρια και ο Γεωργιάδης, «προαγωγή» Μιχαηλίδου
Διάδοχος του κ. Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Υγείας είναι ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος έχει διατελέσει και στο παρελθόν υπουργός εκεί, με τις κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι πρόκειται για «υπουργό με μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες».
Σε ανάρτησή του, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του σε έναν χώρο γνώριμο.
Αφήνοντας… ορφανή τη θέση του υπουργού στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα ηνία πέρασαν στη Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία, όπως επισημαίνουν στο Μαξίμου, έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο Υπουργείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την Ιωάννα Λυτριβή να αναλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού Παιδείας που μέχρι σήμερα κατείχε η κα. Μιχαηλίδου, άλλη μια γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση.
Δηκτικά σχόλια από την αντιπολίτευση για «ανακύκλωση» και «αποτυχημένους»
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, σχολίασαν δηκτικά τις επιλογές του πρωθυπουργού.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, εξαπέλυσε σφοδρή «επίθεση» στον κ. Μητσοτάκη, επικρίνοντας ιδιαίτερα την επιλογή Χρυσοχοΐδη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «απομάκρυνε τον κ. Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Υγείας γιατί το νοσοκομεία επί των ημερών του έμοιαζαν περισσότερο με νυχτερινά κέντρα διασκέδασης παρά με νοσηλευτικά ιδρύματα και τον επανατοποθέτησε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το οποίο τον είχε απομακρύνει ως ανεπαρκή το καλοκαίρι του 2021. Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέδωσε στον διάδοχό του 1.300.000 στρέμματα καμμένης γης σε Βόρεια Εύβοια και Αττική».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έκανε από την πλευρά του λόγο για «άγαρμπο ανασχηματισμό».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι «με όρους ανακύκλωσης ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη ανασχηματισμό ομολογώντας την στελεχιακή ένδεια και την αποτυχία της δήθεν επιτελικής κυβέρνησης του, που παραμένει από τις μεγαλύτερες αριθμητικά».
«Ο μόνος στόχος που υπηρετούν οι ονομαζόμενες “διορθωτικές” αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επιτάχυνση της λεγόμενης “μεταρρυθμιστικής” ατζέντας της κυβέρνησης της ΝΔ, που για την εργατική – λαϊκή πλειοψηφία σημαίνει νέα βάρη», σημείωσε από την πλευρά του το ΚΚΕ.
Για «ανακύκλωση και τοποθέτηση σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια υπουργών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν», έκανε λόγο η Νέα Αριστερά, ενώ οι «Σπαρτιάτες» μίλησαν για «ανακάτεμα της “σημαδεμένης” τράπουλας με φόντο την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr