Ειδικότερα, «η καινούρια χρονιά θα ξεκινήσει με κάτι το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι ιστορικού χαρακτήρα, είναι εμβληματικό, είναι πολύ πολύ σημαντικό. Και, μας βγάζει από χρόνιες αγκυλώσεις και εμμονές κυρίως συνταγματικού χαρακτήρα, που είναι το σύστημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Αυτό είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία, ελπίζουμε να έχουν σηκωθεί οι διατάξεις στις αρχές του έτους για διαβούλευση και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου να έχουν ψηφισθεί οι σχετικές διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέψουν το πλαίσιο ώστε παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων να λειτουργήσουν με τη μορφή μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.», είπε.
Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε πως «θα υπάρχουν σημαντικά πράγματα για τα κρατικά πανεπιστήμια μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο, και για τη δυνατότητά τους για συνεργασίες με αλλοδαπά πανεπιστήμια και για τα ζητήματα της χρηματοδότησής τους και για τα ζητήματα της απελευθέρωσης κυρίως των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας [...] θα υπάρχει μια πολύ σημαντική βελτίωση στη λειτουργία των κονδυλίων έρευνας, θα προσελκύσουν πολύ σημαντικά ερευνητικά κεφάλαια προς τα κρατικά πανεπιστήμια».
Ο κ. Βορίδης τόνισε πως είμαστε η μοναδική χώρα που δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς ακόμα και «κομμουνιστικές χώρες έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια», ενώ σημείωσε πως είναι υποκριτικό να λειτουργούν κολέγια που παρέχουν πτυχία με επαγγελματικά και όχι ακαδημαϊκά δικαιώματα, να έχουμε ένα «χαμηλά ρυθμισμένο» έως «αρρύθμιστο» πεδίο και ταυτόχρονα να είμαστε αντίθετοι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα έχουν αυστηρές «προϋποθέσεις λειτουργίας, αδειοδότησης και παρακολούθησης» ώστε να επιτυγχάνουν και ένα «εξαιρετικό επίπεδο» λειτουργίας.
«Αυτό θα μας λύσει (το πρόβλημα), ότι πάρα πολλά παιδιά, σήμερα φεύγουν και πηγαίνουν στην Κύπρο, δε θα πω μακριά, πηγαίνουν στη Βουλγαρία, πηγαίνουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δε χρειάζεται να υποβάλλονται οι γονείς τους σε αυτό το έξοδο μετακινήσεων, διαβιώσεως, διατροφής, διδάκτρων, αλλά (τα παιδιά) θα μπορούν να κάνουν μια επιλογή εδώ», είπε χαρακτηριστικά.
Αλλάζοντας θέμα και αναφερόμενος στο ζήτημα της νομοθέτησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Βορίδης είπε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στον νομοθετικό προγραμματισμό που εγώ γνωρίζω, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Βεβαίως, αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια και τον απόλυτο χειρισμό του πρωθυπουργού. Ξέρω ότι συζητείται στον δημόσιο διάλογο, το έχει κρατήσει ο πρωθυπουργός για να δει ποια είναι η χρονική στιγμή, κάτω από ποιες προϋποθέσεις, το ακριβές περιεχόμενο, τα διαδικαστικά κομμάτια, προκειμένου να εκδηλωθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι, είναι κάτι το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός».
Κάνοντας, εν συνεχεία, έναν απολογισμό της συνολικής κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, υπενθύμισε αρχικώς ότι «η πρώτη τετραετία σημαδεύτηκε πρωτίστως από την κρίση του κορωνοϊού, η οποία δέσμευσε πολύ σημαντικά ποσά από πλευράς προϋπολογισμού αλλά και πολιτικό κεφάλαιο προκειμένου να αντιμετωπισθεί. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο - στην αντιμετώπιση του πρωτόγνωρου φαινομένου. Η πρώτη τετραετία είχε πάρα πολλές σημαντικές φυσικές καταστροφές, που επίσης απαίτησαν μεγάλη ενέργεια στο να φτιαχτεί ένας μηχανισμός για την αντιμετώπισή τους. Αυτά τώρα μπορεί να μας φαίνονται δεδομένα, αλλά πριν τέσσερα χρόνια αυτοί οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας, ακόμη και οι αποζημιωτικοί μηχανισμοί, δεν υπήρχαν. Φτιάχτηκαν κυρίως στον «Ιανό», αλλά και αυτό δέσμευσε σημαντική ενέργεια, κεφάλαιο και προϋπολογισμό για να γίνουν. Και βέβαια πέσαμε στους πολέμους, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τις ανατιμήσεις [...] την ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά σημάδεψαν την πρώτη κυβερνητική τετραετία».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε «μια σειρά από θέματα, τα οποία πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα - και ξέρω ότι είναι σε προτεραιότητα στο κυβερνητικό σχέδιο», όπως ζητήματα που αφορούν το σύστημα υγείας και την ενίσχυσή του με προσλήψεις και αυξήσεις μισθών.
«Τα ποσά αυτά δε δίνονται για να δίνονται έτσι, ούτε δίνονται για να πέφτουν σε μαύρες τρύπες, δίνονται για να βελτιωθεί η παρεχόμενη υπηρεσία υγείας και να φθάσει η βελτίωση αυτή στον ασθενή. Εδώ χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις - είμαι βέβαιος ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δουλεύει, έχει ήδη κάνει πάρα πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει παρουσιάσει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και σημαντικά πράγματα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Προφανώς, αυτό το σύστημα υγείας είναι ένα πολύ μεγάλο σύστημα και θέλει σημαντική και πολλή δουλειά. Στο κομμάτι αυτό θα δείτε, νομίζω σύντομα, πολύ σημαντικές μεταβολές», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr