Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Μαρινάκης ανέφερε ότι «θα αφήσουμε πίσω μας μια αγκύλωση του παρελθόντος που “δαιμονοποιούσε” την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων σαν να επρόκειτο να καταργήσουν τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό ρητά και κατηγορηματικά δεν πρόκειται να συμβεί, προτεραιότητα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό σε καμία περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αποτελούμε μια παγκόσμια εξαίρεση, ως η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών τμημάτων ΑΕΙ».
Στην συνέχεια, ο ίδιος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου από τη γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου όσο και τη διαμόρφωση του πλαισίου για τη δημιουργία στη χώρα μας παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ακόμη, τόνισε ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται.
«Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του υπουργού Παιδείας ακόμα και σε μικρής κλίμακας τροποποιήσεις των προϋπολογισμών ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους ειδικούς λογαριασμούς καινοτομίας και έρευνας», τόνισε και αναφέρθηκε επίσης στην ευελιξία που αποκτούν τα πανεπιστήμια.
«Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Για την εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας το ν/σ θα προβλέπει ότι πρέπει να γίνει ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση καθώς και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του. Η πιστοποίηση θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ακόμη ότι «η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα θέσει αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία τμημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία, τονίζω ξανά, θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε προϋποθέσεις που θα προβλέπονται για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου.
«Πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας», είπε ο κ. Μαρινάκης και ανέλυσε ορισμένα από αυτά.
Ερωτηθείς σχετικά με τροπολογία που θέτει εκτός του ΔΣ της Αναπλασης ΑΕ τη νέα δίοικηση του Δήμου Αθηναίων υπό τον κ. Δούκα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυτό που δεν προκύπτει από πουθενά είναι ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα διαχειριστικού ελέγχου ή ζήτημα να κρύψει κάποιος κάποια κακοδιαχείριση. Η σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από δύο χρόνια δεν ήταν αόριστη, είπε. Συμπλήρωσε ότι «προφανώς εμείς θέλουμε και τη συμμετοχή του Δημάρχου Αθηναίων συνολικά σε αυτό το εγχείρημα» κι εκτίμησε ότι «περισσότερο προσπάθησαν να χτίσουν ένα αφήγημα που δεν έχει καμία βάση» κι ότι τότε που ελήφθη η απόφαση «δεν υπήρχε καν η υποψηφιότητα του κ. Δούκα».
Τέλος, ρωτήθηκε για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα κι αν έτσι εμπλέκεται εμμέσως στον πόλεμο με τη Χαμάς η Ελλάδα και απάντησε ότι θα επαναλάβει αυτό που είπε ο κ. Δένδιας ότι «η Ελλάδα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών». «Δεν θα μπορούσε με λίγα λόγια η χώρα μας να λείπει από μια τόσο σημαντική επιχείρηση. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάποια διαφορετική ερμηνεία. Ήταν πολύ καθαρή η τοποθέτηση και νομίζω μια απόφαση που έχει προφανώς όλα τα μέσα αυτοπροστασίας. Έχει ακριβώς τον χαρακτήρα όπως τον περιγράφει ο κ. Δένδιας χωρίς τίποτα περισσότερο ή λιγότερο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr